櫻花害蟲出沒注意

作者: ic3b34r 發表于 2018-3-24 12:45:33
5095 61
baker1 發表於 2018-4-2 08:50:38 來自手機 |顯示全部樓層
請教師兄,我這棵小櫻两年前買的,亦能每年都開到花,但我不懂得如何修剪才可有形態而又出年多些花蕾。希望你指点,指点。图中是今年和前年的樣子。 20180401_081812.jpg 20160406_094449.jpg
回復

baker1 發表於 2018-4-2 13:05:01 來自手機 |顯示全部樓層
下图是前年買的時候,上年都有開花,今年就刚刚開了右边那幾朵,左邊我想过個一星期都開始開,希望今次得前輩指導下,明年能夠有返個好少少的形態。很多謝你指點呀!
回復

gita 發表於 2018-4-2 14:18:55 |顯示全部樓層
baker1 發表於 2018-4-2 08:50
請教師兄,我這棵小櫻两年前買的,亦能每年都開到花,但我不懂得如何修剪才可有形態而又出年多些花蕾。希望 ...

幾好喎, 年年都有櫻花睇. 你棵的莖底看來頗粗, 似乎都有D年紀, 所以可以年年開. 請問是什麼櫻呢? 看來也很美. 請問有無花園或露台養植呢?冬天是否需要冷風才順利開花?

看來我的一碌枝都要遲D修剪下.
回復

baker1 發表於 2018-4-2 15:04:59 來自手機 |顯示全部樓層
gita 發表於 2018-4-2 14:18
幾好喎, 年年都有櫻花睇. 你棵的莖底看來頗粗, 似乎都有D年紀, 所以可以年年開. 請問是什麼櫻呢? 看來也 ...

我放在花槽裏種的,可謂日曬雨淋,但它红蜘蛛很愛探訪它,經常都中。当年買時的模樣。我真希望它能种回之前咁靚。
回復

ic3b34r 發表於 2018-4-2 17:54:34 |顯示全部樓層
gita 發表於 2018-4-2 14:18
幾好喎, 年年都有櫻花睇. 你棵的莖底看來頗粗, 似乎都有D年紀, 所以可以年年開. 請問是什麼櫻呢? 看來也 ...

佢既應該是嫁接的,所以要用粗底.
回復

ic3b34r 發表於 2018-4-2 17:54:55 |顯示全部樓層
baker1 發表於 2018-4-2 15:04
我放在花槽裏種的,可謂日曬雨淋,但它红蜘蛛很愛探訪它,經常都中。当年買時的模樣。我真希望它能种回之 ...

都是日本買?
回復

baker1 發表於 2018-4-3 03:38:17 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-4-2 17:54
都是日本買?

是太子買的,但今年不見有進貨。
回復

ic3b34r 發表於 2018-4-3 10:04:10 |顯示全部樓層
baker1 發表於 2018-4-3 03:38
是太子買的,但今年不見有進貨。

下次如見到麻煩您PM通知一下,謝謝
回復

baker1 發表於 2018-4-3 17:38:31 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-4-3 10:04

當然可以
回復

baker1 發表於 2018-4-12 20:15:19 來自手機 |顯示全部樓層
20180412_191738.jpg 20180412_191733.jpg
己經剪了过長的枝條了,希望來年能夠靚靚啦!
回復

ic3b34r 發表於 2018-4-13 10:15:18 |顯示全部樓層
baker1 發表於 2018-4-12 20:15

你可以博一博把剪出來的用生根粉去插水,雖然成功率低,但都可以試下
回復

ic3b34r 發表於 2018-4-13 13:09:01 |顯示全部樓層
baker1 發表於 2018-4-12 20:15

突然想起一個溫馨提示:天氣開始熱了... 但香港的熱是又濕又熱,是時候把櫻花收在有光但又不直射的地方,以免焗死

明白  發表於 2018-4-13 14:54
回復

gita 發表於 2018-4-13 14:17:35 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-4-13 10:15
你可以博一博把剪出來的用生根粉去插水,雖然成功率低,但都可以試下

我先前將一條壓折了的枝折斷來插枝, 最近拿出來看看, 它在泥中顯示綠色和有點漲大, 有發根希望.
回復

ic3b34r 發表於 2018-4-13 14:37:50 |顯示全部樓層
gita 發表於 2018-4-13 14:17
我先前將一條壓折了的枝折斷來插枝, 最近拿出來看看, 它在泥中顯示綠色和有點漲大, 有發根希望. ...

咁KEEP住佢,你有用生根粉?

無呀, 就咁放入泥.  發表於 2018-4-13 16:13
回復

baker1 發表於 2018-4-13 14:53:47 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-4-13 10:15

太遲了,已經掉咗!
回復

ic3b34r 發表於 2018-4-20 14:08:40 |顯示全部樓層
gita 發表於 2018-4-13 14:17
我先前將一條壓折了的枝折斷來插枝, 最近拿出來看看, 它在泥中顯示綠色和有點漲大, 有發根希望. ...

你扦插的櫻花有根嗎?
回復

gita 發表於 2018-4-20 15:28:48 |顯示全部樓層
一星期前打開過泥土見仲未有. 但個出根位就圓脹大左, 另外最頂尖個出芽位就現出綠色芽頭愈來愈多.  我覺得室內種呢D小樹係生得好慢, 係咁. 無室外種生得快. 而且櫻花一向插枝生根能力不算好強大, 但吾係一定吾得. 要俾D時間佢.
回復

ic3b34r 發表於 2018-4-20 16:52:22 |顯示全部樓層
gita 發表於 2018-4-20 15:28
一星期前打開過泥土見仲未有. 但個出根位就圓脹大左, 另外最頂尖個出芽位就現出綠色芽頭愈來愈多.  我覺得 ...

下次試下浸生根粉再插

Ok! 會再觀察下。  發表於 2018-4-21 22:20
回復

ie01ysk 發表於 2018-4-21 18:55:47 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-4-3 10:04

今日見到花墟有,香島學校隔離,盆栽,開完花了
回復

hkl729 發表於 2018-5-12 08:21:52 |顯示全部樓層
看來下次去日本,又有新的目標了。
回復