17大的迷岩 (2018)

作者: B17 發表于 2018-2-9 12:56:00
15807 257
alexkai 發表於 2018-6-27 17:16:27 |顯示全部樓層

花花好靚, 我都想種到開花呢! 好期待
回復

alexkai 發表於 2018-6-27 17:25:38 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-27 17:03
棵 SRG 生得很奇怪,求教/救。
另一 mark twain 啲葉好細又奇怪,求教/救。{: ...

會唔會係擺放位置附近有電磁波/幅射影響呢? 都有可能影響植物變異
我見你同時2株植物出現異常, 不是偶然呢.
回復

tarepanda817 發表於 2018-6-27 18:57:59 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-27 17:03
棵 SRG 生得很奇怪,求教/救。
另一 mark twain 啲葉好細又奇怪,求教/救。{: ...

我都想知,有D迷岩種到舉哂手
回復

B17 發表於 2018-6-27 19:05:32 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-6-27 17:25
會唔會係擺放位置附近有電磁波/幅射影響呢? 都有可能影響植物變異
我見你同時2株植物出現 ...

小心植物異變成綠魔先生,晚上在夢中,把你吃掉
回復

小雷子 發表於 2018-6-27 20:19:39 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-27 19:05
小心植物異變成綠魔先生,晚上在夢中,把你吃掉

唔洗怕!睇下邊個嚟緊! 20180627_201312.jpg
回復

B17 發表於 2018-6-27 21:48:39 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-23 16:13
我果棵而家係咁。。
左邊是母株~葉子不知道為什麼沒長大過而且變黃了~相反那時留返的一條中層枝節發出 ...

Sinn. Fu's Lollipop-2018-001.jpg
rumer所造盒子確是精品,外形優美,又不失實用,所用卡紙,輕身堅實,非一般紙皮可比
每次收到,慎而藏之,非必要時,絕不寄予他人
回復

rumer 發表於 2018-6-27 22:56:02 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-27 21:48
rumer所造盒子確是精品,外形優美,又不失實用,所用卡紙,輕身堅實,非一般紙皮可比
每次收到,慎而藏 ...

看完笑了~
謝謝B大給予高度讚美~!(要鬆毛鬆翼開心到飛上天啦~
其實紙盒的籃本根本就是參考你的啊~!
所以此設計並非原創~謝謝B大不追究我這個抄襲者~Haha

又好奇想問小苖們狀態好嗎?就每次寄苖給大家都好想知過了幾天小苖的情況怎樣會不會變差~
回復

B17 發表於 2018-6-27 23:04:49 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-27 22:56
看完笑了~
謝謝B大給予高度讚美~!(要鬆毛鬆翼開心到飛上天啦~)
其實紙盒的籃本根本就是參考你的 ...

已經種左,ok的,咁過幾日寫報告俾你

點解俾red lightning,呢隻我有?
回復

rumer 發表於 2018-6-27 23:33:09 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-27 23:04
已經種左,ok的,咁過幾日寫報告俾你

點解俾red lightning,呢隻我有? ...

Haha 知道小苖無爛到已經好安心啦~
不過如小苖長得好都好想知~就等B大有空先報告啦~

知道你有隻Red Lightning 話停止生長在重種等發芽~偷望過B大以前分比我地果隻標左幾隻芽就諗住分隻比你做後備~ 因為是B大都有的品種所以不會佔用你的新迷岩Quota~就算多左你覺得無用都可以分享出去~就一隻小苖多重功效~點都要寄啊~
回復

B17 發表於 2018-6-28 00:05:00 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-27 23:33
Haha 知道小苖無爛到已經好安心啦~
不過如小苖長得好都好想知~就等B大有空先報告啦~

剛看看小苗,出事了
收到時已覺Lollipop中間色暗,原來爛心,緊急剪除,剩下兩塊葉,其中一塊開始變黑,危險程度達70%
上方係Lollipop,下方係Starry Night
Sinn. Fu's Lollipop-2018-002.jpg
回復

rumer 發表於 2018-6-28 08:15:07 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-28 00:05
剛看看小苗,出事了
收到時已覺Lollipop中間色暗,原來爛心,緊急剪除,剩下兩塊葉,其中一塊開始變黑 ...

吖~激死了~
寄出前見到頂芽小葉好像有點軟軟的~
但不知道是快要爛心~

現在母株狀態是這樣~之前重種是因為發現植株局部葉片開始變黃~所以留返依舊翠綠的頂芽跟最下層~ 希望B大能助小苖逢凶化

但B大就不用擔心因為剛看母株雖然醜醜的但有長一棵小側芽啊~若那棵救不到這棵養大少少能再次速遞送上~
回復

B17 發表於 2018-6-28 11:14:47 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-28 08:15
吖~激死了~
寄出前見到頂芽小葉好像有點軟軟的~
但不知道是快要爛心~{:em ...

可能天每熱,枝條容易霉,可以的話浸幾日水,唔需要有根,讓切口復原,再寄,安全多了
回復

rumer 發表於 2018-6-28 11:34:50 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-28 11:14
可能天每熱,枝條容易霉,可以的話浸幾日水,唔需要有根,讓切口復原,再寄,安全多了
...

謝B大指教啊!!都沒注意剪出枝條要等傷口復元這一點~

Lollipop 隻頂芽是21/6 cut 出來飲飽水就落泥~
跟住25/6 寄出~可能我真係唔適合種野直接落泥會好易死的

B大隻Lollipop 萬一唔得~新小苖我浸到出根再寄比你以策安全~
回復

B17 發表於 2018-6-28 11:57:04 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-28 11:34
謝B大指教啊!!都沒注意剪出枝條要等傷口復元這一點~

Lollipop 隻頂芽是21/6 cut 出來飲 ...

種左幾日應該夠,可能頂芽本身有問題,越漚越霉,要做既rumer已經做左,唔得或者係無緣,毋需緊張,開心種植嘛

其實間唔中我都整死一兩枝
回復

rumer 發表於 2018-6-28 12:42:06 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-28 11:57
種左幾日應該夠,可能頂芽本身有問題,越漚越霉,要做既rumer已經做左,唔得或者係無緣,毋需緊張,開心 ...

知道~就謝謝B大安慰~

但其實我覺得B大有機會能救得到小苖的~對你有信心~如果苖仔真係爛左應該是苖仔本身狀態不好~可能之前一直努力開花已耗損了不少元氣~知道種植要開心和隨緣~所以B大不用擔心~緣來緣去~只要你還想種~等下緣份又黎啦(因為我會努力培苖嘛~Haha)

又給你看看之前重種新買小苖不捨得捨棄的枝條~雖然他們甩皮甩骨但都試下攞去浸水~結果~小苖都長出來啦~!!所以信B大你都有可能救的到啊~

(1)本身只剩一至兩塊葉的中層枝節(無頂芽) 125F03EA-D8E5-4E13-8956-3162FD018283.jpeg

(2)得一塊葉的中層枝節(無頂芽)浸浸下仲焗到爛葉~ 3AC06564-99AA-4E1C-98D4-646549CE7129.jpeg
回復

B17 發表於 2018-6-28 12:55:10 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-28 12:42
知道~就謝謝B大安慰~

但其實我覺得B大有機會能救得到小苖的 ...

好似漚AV咁
單一節我都試過,係得既,單葉冇節就會種出個呆球
回復

tarepanda817 發表於 2018-6-28 12:55:18 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-28 12:42
知道~就謝謝B大安慰~

但其實我覺得B大有機會能救得到小苖的 ...

單葉個盆仲以為葉插出芽
回復

rumer 發表於 2018-6-28 13:02:18 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-28 12:55
好似漚AV咁
單一節我都試過,係得既,單葉冇節就會種出個呆球

Haha 真係似AV 葉插~

所以覺得迷岩生命力好強啊~就算只剩一截健康枝節~只要願意等~還是可以長出小苖~就覺得太開心了~

但之前新買迷岩返黎怕有菌~見球球夠大就把枝莖都去掉只留一兩條枝節做後備(那時還不知道重種原來球球要留生長點 《— 其實現在也不明白什麼是新長點

結果有一棵球雖大~但什麼枝莖都比我剪晒變左呆球。。那幾次backup 的枝節又死晒。。所以。。這個本來滿心期待要種的品種種植無期了啦~~~~
回復

rumer 發表於 2018-6-28 13:04:16 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-6-28 12:55
單葉個盆仲以為葉插出芽

有留一截主莖架~是新嘗試~
但原來咁都生得到小苖~
實在是十級鼓舞~!
回復

B17 發表於 2018-6-29 11:23:52 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-28 13:04
有留一截主莖架~是新嘗試~
但原來咁都生得到小苖~
實在是十級鼓舞~!  ...

Lollipop已經離開ICU,撒手塵寰

RIP  發表於 2018-6-29 12:07
回復