泰坦魔芋 (Amorphophallus titanum)

關閉 [複製鏈接]
作者: Hadassah 發表于 2007-9-15 22:20:36
6547 16
朋友家这株巨型魔芋 就是原产于印尼苏门答腊, 当地人俗称‘腐尸花’(印尼语:Bunga Bangkai) 的 泰坦(Amorphophallus titanum). 图片里这株大概1.5米高,以经栽种了5 年... 真希望能快点看到它开花

莖的斑点挺漂亮的...直徑应该有10公分左右吧...

我家这两个小瓜, 和朋友的那棵巨无霸比起来,显得好缈小... 只好耐心的等它们长大吧

莖的斑点也还挺漂亮的...很可惜直徑只有2公分...

这是刚发芽的时候,斑纹还没那么明显:

評分

查看全部評分

八王爺 發表於 2007-9-15 23:02:29 |顯示全部樓層
这个 要20年才开花!

你等等咯。
回復

soniamok 發表於 2007-9-16 00:39:03 |顯示全部樓層
要等 20 年那麼久
還要途中沒有任何差池,要看它的花 ....
回復

prodorothyhkg 發表於 2007-9-16 19:32:42 |顯示全部樓層
20年
回復

八王爺 發表於 2007-9-17 07:12:41 |顯示全部樓層
係呀!

據 说 英国 皇家 植物園有一棵, 係2005年开花,引起全欧洲的关注。
佢地 果 棵係 很多年以前,從印尼 运返去,等咗好多年先开出花來!

回復

Hadassah 發表於 2007-9-18 00:51:55 |顯示全部樓層

回復 #5 八王爺 的帖子

回復

八王爺 發表於 2007-9-18 07:00:15 |顯示全部樓層
贴一些資料給大家 參考:

The Titan was first discovered in Sumatra, Indonesia in 1878 by Dr. Odoardo Beccari.  In its native lands blooms vary in size from 7-12 feet in height.   A mature leaf could measure 20 feet in height and 15 feet in diameter.  The Titan has been called "the greatest superstar of the botanical world."

第一次发現的在1878年,其中一棵被运回欧洲,在11年後(即1889年) 才开花。 成株都要等11年,你話小苗要等幾耐!?
回復

Exodus 發表於 2008-2-19 19:33:17 |顯示全部樓層
成株成把沙灘遮一樣
回復

seed 發表於 2008-3-14 18:33:37 |顯示全部樓層
好高興呀~~~
隔了一段時間冇上來
又遇到同好呢
我近幾個月都迷上了aroid科的植物,
不過d tubers才剛開始出芽仔,
還未有葉同根
諗住等佢地再長定d先落泥

這個A. titanum我得粒種子
朋友給的
成粒欖核咁
唔知發唔發到
想請教這個要不要很濕至生得好?
回復

Hadassah 發表於 2008-3-19 23:12:02 |顯示全部樓層
原帖由 seed 於 2008-3-14 18:33 發表
好高興呀~~~
隔了一段時間冇上來
又遇到同好呢
我近幾個月都迷上了aroid科的植物,
不過d tubers才剛開始出芽仔,
還未有葉同根
諗住等佢地再長定d先落泥

這個A. titanum我得粒種子
朋友給 ...

Wow !! 遇到同好我好开心呀!!
titanum 我唔敢啤佢太濕,因为佢好容易腐烂...上次我就烂咗一粒, 好心痛 !因为哩道既humidity好high,所以佢用既soil mix 係需要特别well draining..
我朋友好似把遮果株都係由seed种起架 佢话过d seed 要越fresh越好,成功既机会比较高.
你d tubers 係 which species ?
回復

八王爺 發表於 2008-3-20 08:48:41 |顯示全部樓層
唔知係咪 真的 泰坦 喎!
回復

羊咩咩 發表於 2008-3-20 12:14:17 |顯示全部樓層
嘩~~等二十年呀?唔點期望.......好快姐
回復

seed 發表於 2008-3-21 12:04:11 |顯示全部樓層
其實我都唔係好知d名
幾粒都係朋友給我
佢話等我種到出花時自己上網揾番個名
除了A. titanum佢話我未必見得到佢開花才給我寫了名字
我只記佢好似話有隻鬼同有條龍
攞我條老命呀
俾佢玩死
回復

seed 發表於 2008-3-21 12:10:33 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-3-20 08:48 發表
唔知係咪 真的 泰坦 喎!

這個唔驚
有Hadassah啲相對番
如果能成功發芽
俾我對過d葉唔同就去買一打欖仁對付佢
回復

seed 發表於 2008-3-21 12:13:55 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-3-20 12:14 發表
嘩~~等二十年呀?唔點期望.......好快姐

卄年?!終於明白點解我朋友肯寫個名俾我
回復

Hadassah 發表於 2008-3-21 17:13:48 |顯示全部樓層
原帖由 seed 於 2008-3-21 12:10 發表

俾我對過d葉唔同就去買一打欖仁對付佢

回復

IVAN 發表於 2008-6-20 21:17:11 |顯示全部樓層
海洋公園好似有三棵(唔同種).... 不過只有一棵開過花罷了
回復