條數點計

作者: 比得大帝 發表于 2008-10-2 09:41:27
2376 31
阿甲在A公司工作, 月薪30,000
阿甲轉到B公司工作, 因為B要求阿甲馬上上工, 阿甲即日走, 及賠了一個月的工資給A公司作為代通知金, 馬上就在B公司上班
過了一個星期, A公司的老闆找阿甲, 想阿甲回來做10天
B公司老闆亦同意放10天冇薪假給阿甲, 阿甲亦願意幫A公司, 不過佢想要回合理, 公平的薪酬, 亦不想多要.

咁A公司呢十日應該給多少錢阿甲才是公平, 合理?
方便計算, 假設阿甲在A及B公司的薪水相同, 以每天1,000元計
oneonewe 發表於 2008-10-2 09:47:05 |顯示全部樓層
我唔係HR人
不過想試下答你呢條問題
要睇A公司請阿甲做o野呢10日係base on 月薪定係日薪
if日薪 $1000 x 10 = $10000
月薪 會多 1日 $1000  x 11 = $11000
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-10-2 09:54:38 |顯示全部樓層
但我又會咁諗喎!
Based on daily salary = $1000 x 10
但如果 based on monthly salary.. 10 working days would involove at least 1 Saturday + 1 Sunday...  so it will be 12 days..  $1000x12 = $12,000
如果夾住兩個 weekend 仲高興.....
一般人月薪都計 weekend 嘛... 係咪應該咁?
回復

比得大帝 發表於 2008-10-2 09:55:02 |顯示全部樓層
阿甲的想法是, 當日唔做A公司, 補咗每天1,000元, 而家A公司又俾番1,000元一日叫佢番去做, 咁A公司等於不用錢叫佢做10日?

再者, 佢去A公司做呢10日, 要補番10,000元給B公司, 咁A公司只俾10,000元佢, 咁佢即係白做呢10日?
回復

比得大帝 發表於 2008-10-2 09:56:16 |顯示全部樓層
唔好計假期, 方便計算, 按 每天 1,000元計
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-10-2 09:59:45 |顯示全部樓層
咁鬼叫佢當日補錢走,而家又番去幫人做 10 日咩!就算 B 公司比 10日有薪假佢都唔抵架啦!
回復

oneonewe 發表於 2008-10-2 09:59:48 |顯示全部樓層
但大前提係佢係冇notice period
即走o架喎
咁按contract佢都要貼俾A公司o架啦
乜佢咁賴貓o架....
回復

比得大帝 發表於 2008-10-2 10:05:40 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-10-2 09:59 發表
咁鬼叫佢當日補錢走,而家又番去幫人做 10 日咩!就算 B 公司比 10日有薪假佢都唔抵架啦!

可以咁講, 不過呢家主導權在阿甲手上, 而家又係A公司求佢番嚟幫手, 佢有權同A公司討番佢認為應得的
回復

maggielawkm 發表於 2008-10-2 10:08:40 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-10-2 09:55 發表
阿甲的想法是, 當日唔做A公司, 補咗每天1,000元, 而家A公司又俾番1,000元一日叫佢番去做, 咁A公司等於不用錢叫佢做10日?

再者, 佢去A公司做呢10日, 要補番10,000元給B公司, 咁A公司只俾10,000元佢, 咁佢即係白做呢1 ...

數我就唔識計勒~~ 但以你講哩句~~咁即係比20,000 先做得舒服~~ 咁咪開20,000 囉

我自己就覺得~~ 哩兩件事係分開黎睇~~ 當日要早走~ 所以要補錢~~
今日佢搵返你~~ 係一份新既offer ~我唔會base on 以前既人工同佢計~~
因為又要同B公司請假,點都會影響 (話就話no pay 姐)
如果同b公司一樣人工的話~~ 咁點解唔用d 時間係新公司度~
除非當日走既時候~~ a 公司好有人情味咁唔洗你補啦 ~ 要還人情債囉

我就會開1.5-2k/ day

回復

sukyee0227 發表於 2008-10-2 10:16:11 |顯示全部樓層
如果係阿甲當然想將補錢走的取回,做十日收30,000 ,但機於情理上計過discount給前老板有少佢1/3啦,做十日出20,000.- , "Okay"
回復

hazelcat47 發表於 2008-10-2 10:27:18 |顯示全部樓層
無得計, 重新擬訂一個雙方都同意的價錢.
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-10-2 10:27:38 |顯示全部樓層
我讚成瑪姬嘅說話。

Part One 已經完左,即係佢要即走,所以補一個月!

所以唔可以將兩件事撈埋黎講!

阿甲攞 $30,000 補水走,而家又要攞多 $10,000 比 B 黎放 no paid!我真係唔知佢應該問 A 公司收幾多錢黎幫佢做 10 日!係我?我唔會幫佢!點開口呀?唔通問佢攞 $50,000 做 10 日咩!
回復

oneonewe 發表於 2008-10-2 10:33:47 |顯示全部樓層
agree with 瑪姬 too
既然同A公司已經完結o左僱傭關係
就可以訂一個新價錢同佢bargain啦!
回復

sukyee0227 發表於 2008-10-2 10:59:56 |顯示全部樓層
人那有咁清醒同講理呀,總會記住自己補過錢,現你又求番我,一定同你計清楚,等我条氣順番先,無可能用回以前人工來計呢十天!
回復

chris 發表於 2008-10-2 13:19:37 |顯示全部樓層
做短期 job 一般都是比較高人工, 所以乜都唔計, 唔埋佢係唔係補錢走人, 開 1,500/day 較合適, 條氣唔順咪唔去 a公司做囉
回復

sel 發表於 2008-10-3 11:46:21 |顯示全部樓層
至少2千一日!!
回復

比得大帝 發表於 2008-10-3 12:32:54 |顯示全部樓層
阿甲會咁諗:
當日我話要即走, 每日補咗1,000元, 如果A老闆當時話要佢做多10日, 佢可以同B老闆相量是否可以接受遲10日才上工
a: 早10日走然後番嚟做番10日, 做多10日才走,  對阿甲來說, 都是付出同樣的勞動力, 但分別在:

早10日走然後番嚟做番10日:
- 為了早走, 付出10,000俾A公司
- 番嚟做10日, 如果只收番A公司10,000
A公司等於不用為阿甲這10日的勞動付出代價

因些阿甲認為A公司應付給他每天2,000是互不損失的價錢

致於阿甲因請假回來A公司做10日而要被B公司扣10天工資, 這是不用計算在向A公司收的價錢, 因為阿甲這10天並没有向B公司付出勞動力, 同樣佢如果在B公司遲上工10天, 也是收少B公司10天工資, 所以阿甲在B公司遲上工10天和放10天假是没有經濟差別的.
回復

sukyee0227 發表於 2008-10-3 12:40:49 |顯示全部樓層
好嘢 答對有无獎呀 !
回復

比得大帝 發表於 2008-10-3 13:20:51 |顯示全部樓層
原帖由 sukyee0227 於 2008-10-3 12:40 發表
好嘢 答對有无獎呀 !

你的答案雖然係啱咗, 但你的LOGIC錯咗, 攞唔到奬, SORRY
回復

sukyee0227 發表於 2008-10-4 12:39:53 |顯示全部樓層
咁都得
回復

12下一頁