17大的酢酢 (2017)

作者: B17 發表于 2017-9-4 15:59:15
18140 394
rumer 發表於 2018-4-17 12:37:40 來自手機 |顯示全部樓層
哇啦~入黎剛好直撃到B大最新的收球情況~!
種酢酢時見佢地開花會開心~但季尾能有好收成會更開心啊~!!

OB Primrose 都收到幾粒大的實在是太好了!!
B大唔駛擔心下年無花睇啦~:)

B17
睇PM啦  發表於 2018-5-1 19:18
回復

B17 發表於 2018-4-17 12:47:52 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-4-17 12:37
哇啦~入黎剛好直撃到B大最新的收球情況~!
種酢酢時見佢地開花會開心~但季尾能有好收成會更開心啊~!! ...

未驚過,應該仲有一棵,早期ob 'polished copper'中有棵唔同樣,掘出放窗邊,一直唔開花,最近搬出露台,已有冧,開花就能確認是否ob primrose
回復

rumer 發表於 2018-4-17 13:40:01 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-4-17 12:47
未驚過,應該仲有一棵,早期ob 'polished copper'中有棵唔同樣,掘出放窗邊,一直唔開花,最近搬出露台, ...

好耶~!!
希望開出的就是Primrose 等B大可以過個酢酢豐收的大肥年~
回復

B17 發表於 2018-4-18 15:40:49 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-4-17 13:40
好耶~!!
希望開出的就是Primrose 等B大可以過個酢酢豐收的大肥年~

開花啦,真的是primrose
Oxalis Obtusa Primrose-2017-A002.jpg
回復

rumer 發表於 2018-4-18 16:50:09 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-4-18 15:40
開花啦,真的是primrose

Hahaha 中大奬了~!!
開心~希望B大的其他酢酢都能來個大豐收~
黎緊繼續密密種~密密開~然後又密密收~
回復

B17 發表於 2018-4-18 18:54:44 |顯示全部樓層
枯剩兩棵細的ob elizabeth盡最後努力,一齊開花
Oxalis Obtusa 'Elizabeth'-2017-021.jpg
回復

tarepanda817 發表於 2018-4-21 11:03:13 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-4-18 18:54
枯剩兩棵細的ob elizabeth盡最後努力,一齊開花

今日omar收球了,好多粒,不過有D白雪雪超細的,這些都要得嗎?
回復

B17 發表於 2018-4-21 11:12:56 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-4-21 11:03
今日omar收球了,好多粒,不過有D白雪雪超細的,這些都要得嗎?

過幾日會變深色,只要唔枯乾就要得

收獲唔錯,足夠下次種植
回復

tarepanda817 發表於 2018-4-21 11:15:22 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-4-21 11:12
過幾日會變深色,只要唔枯乾就要得

收獲唔錯,足夠下次種植  ...

估唔到omar最好生養!
回復

B17 發表於 2018-4-22 18:46:10 |顯示全部樓層
又收,purpurea alba,一粒生一粒
Oxalis Purpurea Alba-2017-014.jpg
Oxalis Purpurea Alba-2017-015.jpg

purpurea salmon好d,一大一細
Oxalis Purpurea Salmon-2017-016.jpg
Oxalis Purpurea Salmon-2017-017.jpg

bowiei,一開二
Oxalis bowiei-2017-014.jpg
Oxalis bowiei-2017-015.jpg
Oxalis bowiei-2017-016.jpg
回復

B17 發表於 2018-4-23 12:39:20 |顯示全部樓層
first love有後勁,仍在開
Oxalis First Love-2017-016.jpg
回復

B17 發表於 2018-4-23 16:23:57 |顯示全部樓層
美花酢,今年唔要芝麻球
Oxalis Inaequalis-2017-A004.jpg
Oxalis Inaequalis-2017-A005.jpg

麗花酢
Oxalis pulchella var tomentosa-2017-010.jpg
Oxalis pulchella var tomentosa-2017-011.jpg

versicolor
Oxalis Versicolor-2017-018.jpg
Oxalis Versicolor-2017-019.jpg
回復

雙魚座 發表於 2018-4-23 17:21:45 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-4-23 16:23
美花酢,今年唔要芝麻球

B大好。看圖啲葉未全黃,點解咁早收球呢?等全黃後會否收到大球?。
回復

B17 發表於 2018-4-23 17:44:20 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-4-23 17:21
B大好。看圖啲葉未全黃,點解咁早收球呢?等全黃後會否收到大球?。 ...

一般種到見黃葉先收,麗花酢花期短,養球時間已經好長,唔等佢黃
Versicolor實物有小小開始黃,費事淋水,唔等啦!舊年種到5月,球size同今次差唔多,證明我估計冇錯!
回復

B17 發表於 2018-4-24 12:29:17 |顯示全部樓層
purpurea alba好多黏液 一於剝佢光豬 靚番晒
Oxalis Purpurea Alba-2017-016.jpg
回復

小雷子 發表於 2018-4-24 13:10:38 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-4-24 12:29
purpurea alba好多黏液 一於剝佢光豬 靚番晒

剝完人光豬,仲係度笑!好殘酷!
回復

B17 發表於 2018-5-16 16:36:56 |顯示全部樓層

first love兩棵收14粒都是大的,沒小球,今年旺大球
有幾粒發左芽,緊係熱到傻左
Oxalis First Love-2017-017.jpg

只剩下Pinky white未殘,唔知要種到幾時!
回復

B17 發表於 2018-6-5 22:18:14 |顯示全部樓層
隻pinky white真利害,高溫十幾日,仲未C
Oxalis  Glabra Pinky White-2017-018.jpg

睇黎可以唔收球一直種落去
回復

B17 發表於 2018-6-27 00:07:31 |顯示全部樓層
pinky white終於肯黃
Oxalis  Glabra Pinky White-2017-019.jpg

種多個幾月都只係結到幾粒細既,呢隻野繁殖有難度
Oxalis  Glabra Pinky White-2017-020.jpg
回復

小雷子 發表於 2018-6-27 00:17:08 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-27 00:07
pinky white終於肯黃

今年繼續加油啦!出年分享到一粒都會好開心!
回復