有機耕種之-尾水士多啤梨

作者: Jericho 發表于 2008-9-29 00:21:10
29677 269
pbodq 發表於 2009-3-29 12:18:05 |顯示全部樓層
我想問要點種 d 士多咩梨先唔會生得咁醜樣=_= ??
alansing 發表於 2009-3-25 11:22 PM

結果形態受多個因素影響
1.品種。呢到好多人都強調選取貴價gei品種,但得出來gei結果強差人意。基於主要品種 x ananassa之下再以雜交同回交方法得出的各國產品,係一級果序的平均重量差別唔會多過30%。其實更重係要後天打理方法。
http://www.2to1agri.com/apagri/1 ... 16eadc?OpenDocument

2.授粉過程。正常黎講,一株草莓上每個花序都係雌雄同體,異變gei(係有機會)例外就唔講。進行異株的授粉會比自交少得出K形果。但異株授粉最好搵番同一個品種,或親緣相近gei品種,呢到所指gei品種並不是指什麼日本/美國/法國果d(呢堆有九成都係x ananassa為基礎),而係指從植物學上的Fragaria分類。親緣太遠有機會得不賞失。不過係香港搵到gei流行品種(即超級市場各國的x ananassa同種子形式的vesca)雜交後唔會有呢個隱憂。
http://www.chinaagrisci.com/V2/qikan/manage/wenzhang/041230.pdf
所以理論上最好種一株國家A gei x ananassa搭一株國家B gei x ananassa或者一株vesca係最理想

另外,係屋企種就唯有人手授粉,農場有蜜蜂幫手就唔使驚。人手授粉要小心,因為草莓gei 食用部份係聚合果,由花托發展而成,如果授粉不均,會造成部分區域不能結果,即果部份唔會彭漲而出現K形。

http://210.75.207.94:8902/bjkpzc/tszr/zwdg/zwyjk/107072.shtml
回復

Jericho 發表於 2009-3-30 00:18:03 |顯示全部樓層
257# Jericho

Thank you~
I will try it again^_^
ccinn 發表於 2009-3-28 23:20

加油哦,現在落種出年應該有收成.
回復

Jericho 發表於 2009-3-30 00:26:19 |顯示全部樓層
260# may.sun

攝影技巧,
其實大粒未必靚,反而中中地個形靚夠紅,更吸引.
所以今年種日本種.
回復

Jericho 發表於 2009-3-30 00:28:02 |顯示全部樓層
261# pbodq

c hing 好野,答得咁詳盡.
回復

Jericho 發表於 2009-5-7 00:49:26 |顯示全部樓層
好耐無update 喇.
最近比較忙,好耐都無理d植物了,
d士多啤梨已經尾聲喇,係時候準備種其他野.
回復

小寶 發表於 2009-5-7 14:59:20 |顯示全部樓層
好耐無update 喇.
最近比較忙,好耐都無理d植物了,
d士多啤梨已經尾聲喇,係時候準備種其他野.
Jericho 發表於 2009-5-7 12:49 AM

諗住種咩野呀?
回復

Jericho 發表於 2009-5-7 23:33:25 |顯示全部樓層

266# 小寶

其實我已經種左好多野,d粟米,蕃茄,合掌瓜都差不多收成了
今年要種蕃薯,上兩年都種過,但因某d原因都唔成功,
所以今年要種蕃薯蕃薯蕃薯蕃薯
回復

小寶 發表於 2009-5-8 11:01:53 |顯示全部樓層
d果又好靚喎 , 祝你今日種薯成功啦
回復

Jericho 發表於 2009-5-9 23:55:48 |顯示全部樓層
268# 小寶

Thx.
d 蕃薯剛剛發芽,要下星期先種得.
回復

Jericho 發表於 2009-5-9 23:56:21 |顯示全部樓層

尾水士多啤梨

d士多啤梨,已經接近尾聲喇,
e幾日天氣好,好多果,不過形靚的就得幾粒.
回復