新手移盆、泥土,求指教

作者: sukiee 發表于 2017-7-25 22:39:43
3882 18
見到d多肉真係可愛到不得了,上兩星期又睇書又周圍search有關多肉教學,最後search到呢到話晒自己友,同聲同氣d,希望各位師兄師姐賜教

話說我又係响上環買咗好幾棵肉肉,放咗响屋企幾日,終於尋晚的起心肝,鼓起勇氣行出移盆嘅笫第一步。爬過文后知道洗走d舊泥後,要休息約一星期才可下土,不過見有d根幼到不得了,而且好短,都唔知種唔種得成

其次,我好想請教一下,我買呢d泥啱唔啱種呢? 睇書話到好複雜,但店主又話呢d泥種到,佢教我白色石仔放小小响盆底,然後5蚊雞泥溝赤玉,最後面頭放白石仔作裝飾,我有啲擔心同懷疑,希望各位可以指點迷津,謝謝
sukiee 發表於 2017-7-26 09:13:45 來自手機 |顯示全部樓層
定話要跟書教嘅配搭呢? IMG_0232.JPG
回復

calvinlor 發表於 2017-7-26 09:42:17 |顯示全部樓層

如果植物數量不多, 我自己會買多肉植物專用泥, 裡面成份己經溝好晒, 當然價錢會偏貴.
回復

powergun 發表於 2017-7-26 10:24:47 |顯示全部樓層

歡迎新花友, 你似係上環缸記買肉的, 我都常光顧的, 講真我種左咁耐都唔知乜泥物泥有乜分別, 種到的用乜泥都種到, 種唔到的就算用最貴的都係種唔到, 就係因為不明, 所以就用返各自的專用泥就應是最好的了, 種多肉我就用多肉泥或仙人掌泥, 為左增加成功率, 爬文得知最好加入疏水植料, 好似珠石, 珍珠岩, 赤玉土等, 雖然成本確係加了, 但為求心安理得, 唔慳得吧, 萬一仍出事都算有過交代啦
回復

sukiee 發表於 2017-7-26 12:44:25 |顯示全部樓層
calvinlor 發表於 2017-7-26 09:42
如果植物數量不多, 我自己會買多肉植物專用泥, 裡面成份己經溝好晒, 當然價錢會偏貴. ...

多肉植物專用泥向邊到買?!  包裝上寫明多肉植物專用泥?
回復

sukiee 發表於 2017-7-26 12:50:22 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-7-26 10:24
歡迎新花友, 你似係上環缸記買肉的, 我都常光顧的, 講真我種左咁耐都唔知乜泥物泥有乜分別, 種到的用乜泥都 ...

醒目, 就係上環缸記, 不過做埋2日就搬灣仔喇
咁即係我要買多肉泥溝赤玉土種啦, 咁請問比例是 1:1 ?
回復

powergun 發表於 2017-7-26 12:54:04 |顯示全部樓層
sukiee 發表於 2017-7-26 12:50
醒目, 就係上環缸記, 不過做埋2日就搬灣仔喇
咁即係我可以用缸記5蚊泥溝赤玉土種啦, 咁請問比例是 1:1 ?  ...

下, 又搬去灣仔? 知唔知灣仔邊度呀?

我買花寶的仙人掌泥的, 是的, 一半泥, 一半赤玉土或蘭石
回復

sukiee 發表於 2017-7-26 12:55:27 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-7-26 12:54
下, 又搬去灣仔? 知唔知灣仔邊度呀?

我買花寶的仙人掌泥的, 是的, 一半泥, 一半赤玉土或蘭石 ...

一陣幫你8

好呀, thx  發表於 2017-7-26 12:56
回復

sukiee 發表於 2017-7-26 13:11:42 來自手機 |顯示全部樓層
sukiee 發表於 2017-7-26 12:55
一陣幫你8

搬去呢樹
回復

powergun 發表於 2017-7-26 13:18:27 |顯示全部樓層

近我, 灣仔道148號, 正
回復

calvinlor 發表於 2017-7-26 15:28:00 來自手機 |顯示全部樓層
sukiee 發表於 2017-7-26 12:44
多肉植物專用泥向邊到買?!  包裝上寫明多肉植物專用泥?

我係花墟鋪頭買的,我買的是日本生產的多肉泥,牌子是H字頭,封面有多肉植物圖畫,基上中好乾淨,什麼都冇溝直接使用,種了成年的玉露,卧牛都好建康,肥肥白白。
回復

sukiee 發表於 2017-7-26 19:48:46 來自手機 |顯示全部樓層
好,放假去花墟搵吓先,仲有冇包裝袋?方便我搵,同埋大約幾錢?
回復

calvinlor 發表於 2017-7-26 20:57:29 |顯示全部樓層
sukiee 發表於 2017-7-26 19:48
好,放假去花墟搵吓先,仲有冇包裝袋?方便我搵,同埋大約幾錢?

我都係去 "X寶" 買泥,原價好似成舊水一包,但當時係花展 "X寶" 攤位所有貨品七折,我掃左一堆返屋企^^

另外我見你的植物根部好軟弱,建議你搽些Hi-Fresh係根部, 然後新泥加少少舊泥一齊使用。
不過果樽Hi-Fersh好貴,而且一大樽你未必用得完,如果你真係有興趣種植,我比少少Hi-Fresh你玩^^

評分

查看全部評分

回復

BenLau 發表於 2017-7-27 05:45:51 |顯示全部樓層
歡迎新花友!
回復

BenLau 發表於 2017-7-27 05:47:14 |顯示全部樓層
sukiee 發表於 2017-7-26 09:13
定話要跟書教嘅配搭呢?

參考下可以,始终地方唔同、環景唔同都會唔同
回復

sukiee 發表於 2017-7-27 08:59:50 來自手機 |顯示全部樓層
calvinlor 發表於 2017-7-26 20:57
我都係去 "X寶" 買泥,原價好似成舊水一包,但當時係花展 "X寶" 攤位所有貨品七折,我掃左一堆返屋企^^ ...

好呀好呀!請問點約交收?估計我星期六下午會到花虛
回復

sukiee 發表於 2017-7-27 09:43:32 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2017-7-27 05:47
參考下可以,始终地方唔同、環景唔同都會唔同

好的
回復

calvinlor 發表於 2017-7-27 09:59:06 |顯示全部樓層
sukiee 發表於 2017-7-27 08:59
好呀好呀!請問點約交收?估計我星期六下午會到花虛

我星期六未必出花墟, PM夾時間啦.
回復

sukiee 發表於 2017-8-4 20:25:44 來自手機 |顯示全部樓層
上星期聽師兄教,走咗去買包日本泥,今晚發現原來高咗吖!勁開心囉!

Good^^  發表於 2017-8-4 20:44
回復