想在露台種幾盆花, 請問....

作者: kj928 發表于 2017-7-20 13:04:51
6278 17
各位好, 我想在露台種幾盆花, 最好是顏色鮮艷易種易開花不太大盆, 露台向東有日照, 請問有邊個品種比較合適? ...但不想要攀縢植物, 請比意見, 謝謝.
Vinia 發表於 2017-7-20 13:17:39 來自手機 |顯示全部樓層
大岩桐都幾易種,花顏色又鮮豔
回復

fm_plant 發表於 2017-7-20 13:17:55 來自手機 |顯示全部樓層

如果你耐性夠,唔會一手痕/心癢、唔會一心思思就走去淋水嘅,可以考慮中小型嘅 “千里香或者芙蓉香波” 茶花(茶花少有香味,但 E 兩個品種不但有香味、而且都好吸引)!茶花生長比較慢,唔會一年半載就佔曬大部分地方,適合露台,不過一年只開一次花。或者如果喜歡四季開花,可以考慮有香味嘅玫瑰(月瑰)品種。不過香港嘅玫瑰品種比較少,可以淘X,E 個網站有唔少分享淘X嘅經驗。
回復

雙魚座 發表於 2017-7-20 13:43:42 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-7-20 13:17
大岩桐都幾易種,花顏色又鮮豔

你好,大岩桐是否可放外,不怕曬?我見人家都是放室內,所以未敢試。向東露台沒問題?之前有人義賣桐  “  晒得熱得, 好易種. 根球現在大慨4吋大在盆在.
個盆大慨8吋濶(無真正量度過), 放室外種。”這樣形容很吸引,是否這樣的?
回復

kj928 發表於 2017-7-20 13:44:44 |顯示全部樓層
謝謝兩位, 請問大岩桐, 千里香, 芙蓉香波茶花是否在花墟買? 會否多蟲蟻? 因擔心多蟲蟻走入屋, 女兒怕怕 ... ...另外見其他花友種繡球好靚, 繡球易種嗎? 可否一年四季放露台? 謝謝.
回復

fm_plant 發表於 2017-7-20 13:57:04 來自手機 |顯示全部樓層
kj928 發表於 2017-7-20 13:44
謝謝兩位, 請問大岩桐, 千里香, 芙蓉香波茶花是否在花墟買? 會否多蟲蟻? 因擔心多蟲蟻走入屋, 女兒怕怕 ... ...

花墟比較多見千里香茶花,芙蓉香波少見 D…… 除非有用藥物,如果唔係天然環境一定有昆蟲(就算冇種盆栽)。不過只要照顧得宜(特別係做好疏水、等泥土 “表層/面” 乾到化白先至再淋濕透水),茶花相對而言會比較少 D 有蟲害。另外茶花喜歡陽光(稍怕 “太高溫”)、喜歡泥土稍乾、需要通風環境,所以可以全年放戶外露台。
回復

Vinia 發表於 2017-7-20 13:57:38 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-7-20 13:43
你好,大岩桐是否可放外,不怕曬?我見人家都是放室內,所以未敢試。向東露台沒問題? ...

據我所知大岩桐唔怕晒,因為好似花貓需好多陽光。我都係擺放在廳窗外向南的花槽
回復

kj928 發表於 2017-7-20 14:02:24 |顯示全部樓層

謝謝各位, 另外請問繡球易種嗎? 可否一年四季放露台?
回復

紫菜豆腐湯 發表於 2017-7-29 13:10:24 |顯示全部樓層
kj928 發表於 2017-7-20 14:02
謝謝各位, 另外請問繡球易種嗎? 可否一年四季放露台?

注意淋水唔好太濕,同埋唔可以曬夏天烈日。
回復

B17 發表於 2017-7-30 21:13:56 來自手機 |顯示全部樓層
太陽花,花墟十零廿蚊盆,通常有兩三個色,唔難種,夠陽光自然生得好
回復

kj928 發表於 2017-8-6 15:01:13 |顯示全部樓層
謝謝, 請問太陽花及繡球冬天放露台可以嗎? 會否凍死?
回復

紫菜豆腐湯 發表於 2017-8-7 12:48:01 |顯示全部樓層
kj928 發表於 2017-8-6 15:01

如果指既太陽花係向日葵既話,以你向東既陽台來講,
冬天日照好短,俾唔到佢足夠既需要;
而繡球花係唔耐寒,但係香港凍極有限 (跌到前一兩年咁得幾度另計),所以唔駛擔心呢方面既問題,
萬一真係得幾度,就將佢暫時移番入室內,用膠袋套住保溫。
回復

kj928 發表於 2017-8-7 14:10:52 |顯示全部樓層
謝謝你的意見
回復

B17 發表於 2017-8-8 18:50:14 |顯示全部樓層
kj928 發表於 2017-8-6 15:01

太陽花即係松葉牡丹,馬齒牡丹,唔係向日葵
夏天陽光充沛盛開,冬天半死,回暖又生長
回復

faye00 發表於 2017-8-9 19:34:49 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-7-20 13:43
你好,大岩桐是否可放外,不怕曬?我見人家都是放室內,所以未敢試。向東露台沒問題?之前有人義賣桐  “   ...

大岩桐多曬才生得好
室內會徒長,但也會開花

我用4寸盆種,衣家闊11寸
開花會吸引小量昆蟲, 食完就走
泥上不要放枯葉/廚餘/垃圾,就唔會有害蟲
回復

sugarcane 發表於 2017-8-25 11:43:31 |顯示全部樓層
我露台種大紅花, 花謝 然後又有花開, 好易種! 但前日打風後就吹斷左, 想問如果剪去上面枝條, 會再生返嗎??
請賜教
回復

紫菜豆腐湯 發表於 2017-8-27 00:32:42 |顯示全部樓層
sugarcane 發表於 2017-8-25 11:43
我露台種大紅花, 花謝 然後又有花開, 好易種! 但前日打風後就吹斷左, 想問如果剪去上面枝條, 會再生返 ...

修剪枝條後,有機會在剪切口再生新芽點
回復

sugarcane 發表於 2017-8-28 14:36:51 |顯示全部樓層
紫菜豆腐湯 發表於 2017-8-27 00:32
修剪枝條後,有機會在剪切口再生新芽點

thanks!! 而家試緊
回復