富貴竹變黃

關閉 [複製鏈接]
作者: Mandy_0304 發表于 2008-9-27 22:59:55
7758 8
唔知呢度有冇人有養開富貴竹呢??
我屋企果D用水養,,成日都變黃...
聽人講用礦泉水養會好D....試過----都係會變黃.
到底有咩方法可以令佢唔變黃?
whats_up 發表於 2008-10-1 00:21:26 |顯示全部樓層
我屋企都係用水養..無咩特別理佢..一星期換一次水..
之前放係toilet就會變黃..但係之後放出 living room..空氣流通同埋有充足光線(不是直接照射)..就好綠同埋大得好快...依家大佐成2份1有多!!
回復

purple88hk 發表於 2008-10-1 13:39:32 |顯示全部樓層
我也是放在客廳養的, 空氣流通; 也放了一口釘以增加鐵質, 但葉邊一様變黃, ?
回復

whats_up 發表於 2008-10-2 23:46:14 |顯示全部樓層
如果係甘我就唔知啦..不過我同你唔同ge就係我無放到釘..唔知有無關係呢!!希望你棵富貴竹都快啲長大啦!!
回復

catchan1607 發表於 2008-10-29 04:03:14 |顯示全部樓層
聽說用透明玻璃瓶種植連根部都能透光就冇咁容易黃架.
回復

purple88hk 發表於 2008-10-29 12:38:24 |顯示全部樓層
我係用透明玻璃瓶種的.
回復

走得慢 發表於 2008-11-1 01:15:12 |顯示全部樓層
可能不夠光。
我的富貴放在窗邊,每星期換水一次,養了一年多,仍健在。
回復

RNW 發表於 2008-11-1 02:13:54 |顯示全部樓層
空氣夠流通就唔會黄;我一樽種響廁所都冇事,淨係唔夠光高得慢;另一樽種响窗台就高得好快。
平時打理超簡單,見佢少左水就加水喉水;大約一年先換一次水,種左幾年都冇事。
回復

mei524 發表於 2008-11-6 14:46:39 |顯示全部樓層
原帖由 RNW 於 2008-11-1 02:13 發表
空氣夠流通就唔會黄;我一樽種響廁所都冇事,淨係唔夠光高得慢;另一樽種响窗台就高得好快。
平時打理超簡單,見佢少左水就加水喉水;大約一年先換一次水,種左幾年都冇事。 ...

咁你有沒有加葉肥水,
如有幾耐加一次?
謝!
回復