請問有無人種白蘿蔔同車厘茄?

作者: alexkbbq 發表于 2017-5-28 23:31:55
1450 7
想請教下各位白蘿蔔可唔可以係屋企種? 個盆要幾深幾大? 要用咩泥 邊度有買白蘿蔔種子? 去過花墟BUNFUN無晒貨 想請問仲有邊間多種子賣? 同種時有咩要注意咁 唔該晒大家
如果有種過車厘茄都希望大家可以指教下小弟 感激不盡
雙魚座 發表於 2017-5-28 23:40:17 來自手機 |顯示全部樓層

通常雜貨舖有賣種子(那些賣米、油、炭~舊式士多,它們什麼都賣)。
我有種車厘茄,不過種得不好。它們很容易發芽。如果種得少,選早出芽,強壯的去種。結果時,小心果黽生卵在裏面(最好下網)。
回復

綠田園 發表於 2017-5-29 00:16:08 |顯示全部樓層
白蘿蔔同車厘茄都是秋冬季才種的,白蘿蔔要深盆種,最少要有1呎深,車厘茄要大盆種同要有陽光,車厘茄種子可以直接由車厘茄取出核來種,不用買種子。白蘿蔔種子可以在花墟/上環/元朗賣種子的舖頭買,你可以參考農業植物之農業用品供應商與商店。
回復

bbbabies 發表於 2017-5-29 14:06:35 來自手機 |顯示全部樓層
花墟很多店都有白蘿蔔種子。
回復

alexkbbq 發表於 2017-5-30 09:21:44 |顯示全部樓層
感謝大家解答
回復

sblam 發表於 2017-5-30 16:02:40 來自手機 |顯示全部樓層
請問早水蘿蔔最早可以哪個月份下種子?
回復

dincat 發表於 2017-5-30 19:15:30 |顯示全部樓層
2款都是需要陽光, 有露台, 日照時間長較適合, 室內窗台種都好勉強, 事倍功半
秋播: 即係大約中秋節, 香港天氣越來越熱, 氣溫下降至25度左右涼快點較好
回復

sblam 發表於 2017-5-31 14:08:46 |顯示全部樓層
dincat 發表於 2017-5-30 19:15
2款都是需要陽光, 有露台, 日照時間長較適合, 室內窗台種都好勉強, 事倍功半
秋播: 即係大約中秋節, 香港天 ...

謝謝回覆!
回復