蘑菇的仙人掌

作者: 小蘑菇 發表于 2017-5-27 14:47:10
39818 1770
taxitang 發表於 2020-4-4 12:50:29 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-4 11:41

尋晚發現 d 兜 bb 有問題, 有幾粒化水了, 之後睇埋其他, 都開始出現問題, 大部分都救唔返{ ...

同一時間發生,應該環境出現問題,多濕悶親?往日看過有關兜的問題,通常是根的赤腐病。
回復

chuyat10 發表於 2020-4-4 13:01:03 來自手機 |顯示全部樓層
濕唔緊要,但係一定要通風,成日有風吹到。濕而冇風一定出事。
回復

MasterTT 發表於 2020-4-4 14:22:51 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-4 11:41

尋晚發現 d 兜 bb 有問題, 有幾粒化水了, 之後睇埋其他, 都開始出現問題, 大部分都救唔返{ ...

其他品種嘅bb點樣?近況如何?有冇化水?
回復

小蘑菇 發表於 2020-4-4 15:16:54 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-4 12:27
損失慘重…
會唔會係天氣問題?

係呀, 春天比較難攪, 濕度高, 唔通風就好易出事呢
回復

小蘑菇 發表於 2020-4-4 15:22:55 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-4 12:50
同一時間發生,應該環境出現問題,多濕悶親?往日看過有關兜的問題,通常是根的赤腐病。 ...

如大大所言, 表面睇好似無事, 但根部附近已出現問題,而小植株下半球都變軟, 有化水跡象, 恐怕餘下的 4 粒都不樂觀
回復

小蘑菇 發表於 2020-4-4 15:28:55 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-4-4 13:01
濕唔緊要,但係一定要通風,成日有風吹到。濕而冇風一定出事。

唉~ 一不留神, 就出事了, 濕度高唔通風, 又無太陽晒下, 就比較容易有病, 唉~
回復

小蘑菇 發表於 2020-4-4 15:31:46 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-4 14:22
其他品種嘅bb點樣?近況如何?有冇化水?

同一盆嘅牡丹玉,麗蛇丸 bb 暫時無乜事, 不過可能都要換泥, 或者落藥
回復

MasterTT 發表於 2020-4-4 15:37:22 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-4 15:31
同一盆嘅牡丹玉,麗蛇丸 bb 暫時無乜事, 不過可能都要換泥, 或者落藥

呢排成日落雨,濕度較高,容易腐爛!一唔留神就瓜得!
我屋企有把小風扇日日吹住,確保強制通風,而家好少有爛肉!
所以用把風扇吹住都幾好咖

有風吹住好好多。  發表於 2020-4-4 17:46
回復

chuyat10 發表於 2020-4-4 17:45:42 來自手機 |顯示全部樓層
安慰下小蘑菇,邊個未做過殺手啊?多D少D分別姐,再來又係一條好漢。
回復

taxitang 發表於 2020-4-4 18:22:42 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-4 15:22
如大大所言, 表面睇好似無事, 但根部附近已出現問題,而小植株下半球都變軟, 有化水跡象, 恐怕餘下的 ...

如果植株根部呈現紅色,那就是赤腐病,資料顯示星球兜普遍中招。
回復

小蘑菇 發表於 2020-4-4 21:35:35 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-4 15:37
呢排成日落雨,濕度較高,容易腐爛!一唔留神就瓜得!
我屋企有把小風扇日日吹住,確保強制通風,而家好少有爛 ...

我都有風扇, 不過無唸到要咁早開, 我唸係今年又濕又暖, 小苖比較易染病
回復

MasterTT 發表於 2020-4-4 21:38:00 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-4 21:35
我都有風扇, 不過無唸到要咁早開, 我唸係今年又濕又暖, 小苖比較易染病 ...

我個風扇係24小時吹住!
小苗成株更唔耐熱,更難渡夏,風扇必備。
回復

小蘑菇 發表於 2020-4-4 21:42:55 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-4-4 17:45
安慰下小蘑菇,邊個未做過殺手啊?多D少D分別姐,再來又係一條好漢。 ...

多謝十師兄安慰, 咁我之前都種死過好多棵植物, 最利害嗰次係下午買返屋企, 晚上就掉葉, 第二天早上起床, 發現呱埋呢 , 今次當吸收經驗, 等疫情過後再接再厲
回復

小蘑菇 發表於 2020-4-4 21:51:01 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-4 18:22
如果植株根部呈現紅色,那就是赤腐病,資料顯示星球兜普遍中招。

係呀, 應該係中左招。 我檢查過泥土, 完全亁透, 所以應該不是過濕唔亁, 我估計係呢排天氣潮濕, 小苖本身已帶病,之後我淋水而引發小苖發病的
回復

小蘑菇 發表於 2020-4-4 21:52:03 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-4 21:38
我個風扇係24小時吹住!
小苗成株更唔耐熱,更難渡夏,風扇必備。

記住唔好直吹呀, 尤其小苖呢
回復

MasterTT 發表於 2020-4-4 21:53:40 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-4 21:52
記住唔好直吹呀, 尤其小苖呢

知道,謝謝!
回復

小蘑菇 發表於 2020-4-5 20:37:51 |顯示全部樓層

一心去花墟買盆,買肥料, 點知又買肉, 真係無眼睇

評分

查看全部評分

回復

MasterTT 發表於 2020-4-5 20:58:48 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-5 20:37

收穫豐富呢!其實成日話買泥買肥只係對自己嘅藉口,其實只係想買花
我估品質咁好已經係Wah King買,唔知係唔係!
回復

taxitang 發表於 2020-4-5 21:56:58 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-5 20:37

全都是開花株,真懂揀,好快有花看。
回復

小蘑菇 發表於 2020-4-5 23:40:21 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-5 20:58
收穫豐富呢!其實成日話買泥買肥只係對自己嘅藉口,其實只係想買花
我估品質咁好已經係Wah  ...

我好少係 wah king 買嘢, 通常都係其他舖買比較多, 第一張相, 左上及右下, 就係 bun bun 買的, 兩棵加埋都係 33 蚊咋, 另外兩棵係森X買。 而第二張就係油站對面賣石仔嗰間買的。 本來唔買花的, 點知我主子毒癮發作, 一見到肉球, 就話要買, 咁咪買囉

哈哈!你㨂果啲好多都有花苞!  發表於 2020-4-6 09:44
回復