Sinn. Stone's Angela有根 交換其它迷岩要有根 (完)

作者: sclee 發表于 2017-5-22 11:38:26
1677 6

1)迷岩Stone's Angela 有根 交換其它迷岩要有根
2017-05-22 11.34.04 (600x450).jpg

2)參考花照
Sinn. Stone's Angela (600x540).jpg
Vinia 發表於 2017-5-22 15:51:36 來自手機 |顯示全部樓層

好鐘意重瓣迷岩,Stone's Angela 的花色又清秀,都有興趣交換。可惜自己係新手,擔心種唔掂咁細棵苗。
回復

sclee 發表於 2017-5-23 06:11:59 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-5-22 15:51
好鐘意重瓣迷岩,Stone's Angela 的花色又清秀,都有興趣交換。可惜自己係新手,擔心種唔掂咁細棵苗。 ...

有根就算細都未試過死,冇根就死了很多。不過己經有人換了。
回復

Vinia 發表於 2017-5-23 06:55:10 來自手機 |顯示全部樓層
因我可能新手,試過用我自己買來的迷岩細側芽繁殖都唔成功。所以才有此擔心。
咁又係,現夏天無根更加難種。所以之前有花友想用無根枝條和我換,我都唔想。費時嘥時間去交收,又費事浪費條枝條。
回復

sclee 發表於 2017-5-23 07:17:20 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-5-23 06:55
因我可能新手,試過用我自己買來的迷岩細側芽繁殖都唔成功。所以才有此擔心。
咁又係,現夏天無根更加難種 ...

我由支條種到有根,有時超過一個月,好多變菜乾
回復

Vinia 發表於 2017-5-23 08:50:14 來自手機 |顯示全部樓層
sclee 發表於 2017-5-23 07:17
我由支條種到有根,有時超過一個月,好多變菜乾 。

我發覺插枝條都要好考技巧和耐性。反而插頂芽好似快些和容易些。因為最近我有枝頂芽都成功生到根。
回復

sclee 發表於 2017-5-23 14:32:20 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-5-23 08:50
我發覺插枝條都要好考技巧和耐性。反而插頂芽好似快些和容易些。因為最近我有枝頂,芽都成功生到根。 ...

是的,心亂如麻!
回復