我的小小小花園

作者: KUNO 發表于 2007-9-14 02:07:42
170115 1064
KUNO 發表於 2009-10-8 20:57:38 |顯示全部樓層
張相超級靚呀150277
hellokitty_971 發表於 8/10/2009 17:22

邊一張呀?
回復

hellokitty_971 發表於 2009-10-8 21:52:23 |顯示全部樓層
邊一張呀?
KUNO 發表於 2009-10-8 20:57

最鍾意Rhodophiala bifida (Pink)尾二果張, 真實係超級靚
睇完想再睇^^
回復

KUNO 發表於 2009-10-16 03:51:44 |顯示全部樓層
Zingiberaceae 薑科
Hedychium gardnerianum ‘Kahila garland-lily, Kahili ginger, Wild ginger’ 印度薑花

「所有圖文若未經同意不可轉貼!」
回復

jellyfishy 發表於 2009-10-16 08:55:03 |顯示全部樓層
add6icon玉鳳蘭~~~  好美~ 百看不厭~~
回復

KUNO 發表於 2009-10-16 09:39:25 |顯示全部樓層
add6icon玉鳳蘭~~~  好美~ 百看不厭~~
jellyfishy 發表於 16/10/2009 08:55

多謝!
回復

claudiatang 發表於 2009-10-16 12:14:27 |顯示全部樓層
多謝!
KUNO 發表於 2009-10-16 09:39

K 大,這時節適合種劍蘭嗎﹗要不,是否將兩棵球根挖出來留待明年再種?我擔心會吽爛了就浪費了。
回復

KUNO 發表於 2009-10-16 13:36:29 |顯示全部樓層
K 大,這時節適合種劍蘭嗎﹗要不,是否將兩棵球根挖出來留待明年再種?我擔心會吽爛了就浪費了。
claudiatang 發表於 16/10/2009 12:14

可以等到發芽時先開始淋水,唔需要挖.
我種噤多年都唔需要挖,生到一地都係,妳都見咖!
回復

KUNO 發表於 2009-10-21 04:50:43 |顯示全部樓層
Orchidaceae 蘭科
Habenaria rhodocheila (Pink) 'Red-Lipped Habenaria' 紅邊玉鳳蘭 , 紅人蘭

回復

KUNO 發表於 2009-10-23 04:17:27 |顯示全部樓層
花季又到了,可惜今年的天氣怪怪的,花期也因而來遲了,而且群體的開花時間也不一致.
所以令到今年花園中的金花步道遠比去年失色.

Amaryllidaceae 石蒜科
Lycoris aurea ‘Golden spider lily’ 金花石蒜

回復

KUNO 發表於 2009-10-28 00:24:26 |顯示全部樓層
Cirrhopetalum Elizabeth Ann 'Buckleberry'

回復

KUNO 發表於 2009-10-28 05:22:59 |顯示全部樓層
Nymphaeaceae 睡蓮科
Nymphaea tetragona 睡蓮

回復

Claraslm 發表於 2009-10-28 06:50:56 |顯示全部樓層
睡蓮好靚add14icon
K大早晨, 請問平常我們在花墟買的剪枝睡蓮只開2~3天左右, 請問有何方法可以令花開多1~2天? 請問是否要在荷塘中種才可以開花到一星期
回復

KUNO 發表於 2009-10-28 12:42:45 |顯示全部樓層
睡蓮好靚add14icon
K大早晨, 請問平常我們在花墟買的剪枝睡蓮只開2~3天左右, 請問有何方法可以令花開多1~2天? 請問是否要在荷塘中種才可以開花到一星期 ...
Claraslm 發表於 28/10/2009 06:50

唔係喎!
佢喺個池度開都係兩日咖咋,有冇辦法令切花開耐少少我就唔識喇!
回復

Claraslm 發表於 2009-10-28 13:41:55 |顯示全部樓層
原來睡蓮是紅顏薄命, 明白晒.
有部份切花可以落鮮花素, 有部份切花可以落少少糖, 不過我試緊
由於家居沒有地方, 又愛花, 所以常買切花, 好羨慕K大家中花園大, 又是種花高手, 常有花開
回復

KUNO 發表於 2009-10-30 01:32:39 |顯示全部樓層
Droseraceae 茅膏菜科
Drosera burmannii ‘Sundew’ 錦地羅 , 落地金錢 , 寬葉毛氈苔

回復

KUNO 發表於 2009-11-3 05:24:31 |顯示全部樓層
Droseraceae 茅膏菜科
Drosera burmannii ‘Sundew’ 錦地羅 , 落地金錢 , 寬葉毛氈苔

回復

KUNO 發表於 2009-11-3 05:33:17 |顯示全部樓層
Cirrhopetalum Elizabeth Ann 'Buckleberry'

回復

KUNO 發表於 2009-11-3 09:43:39 |顯示全部樓層
Amaryllidaceae 石蒜科
Chlidanthus fragrans 'Delicate lily , Perfumed fairy lily' 秘魯水仙

回復

KUNO 發表於 2009-11-5 04:15:19 |顯示全部樓層
Bulbophyllum careyanum 'Carey's Bulbophyllum' 佳麗豆蘭 , 佳麗氏豆蘭 , 穗花卷瓣蘭

回復

KUNO 發表於 2009-11-10 05:34:58 |顯示全部樓層
Acanthaceae 爵床科
Barleria cristata ‘Philippine Violet’ 假杜鵑 , 鴨仔花

回復