我的小小小花園

作者: KUNO 發表于 2007-9-14 02:07:42
170408 1064
KUNO 發表於 2008-9-5 22:46:53 |顯示全部樓層
Botanical name 學名 : Griffinia liboniana

Flowering period 花期 : April to October. 四月至十月.

Habit 習性 : A terrestrial plant. 地生植物.

Habitat 生境 : In a thick layerof rich decaying humus in dense forests. 生長於密林下腐植質豐厚的地方.

Distribution 分佈 : Brazilian Atlantic Forest to northeastern Brazil. 巴西大西洋森林至巴西東北部.

Family 科名 : Amaryllidaceae 石蒜科

Genus 屬名 : Griffinia 藍晶花屬

Specific epithet 種名 :
G. liboniana

Chinese names 中文俗名 : 藍晶花

真是百看不厭的夢幻藍.

「所有圖文若未經同意不可轉貼!」

回復

KUNO 發表於 2008-9-5 22:49:47 |顯示全部樓層
看一看它們的利爪.

Worsleya rayneri 'Blue Amaryllis' 藍色孤挺花

回復

KUNO 發表於 2008-9-19 04:23:19 |顯示全部樓層
Scilla scilloides

回復

yuwaiman 發表於 2008-9-19 15:40:49 |顯示全部樓層
你有冇統計過你種咗幾多花啊, 真係超多超靚
回復

KUNO 發表於 2008-9-20 02:51:12 |顯示全部樓層
原帖由 yuwaiman 於 19/9/2008 15:40 發表
你有冇統計過你種咗幾多花啊, 真係超多超靚

先多謝您的賞識!
我一直也有作詳細記錄的, 內容包括所有品種的買入或得到的日期, 科屬品種分類, 所有品種的全年生長每日記錄, 施肥及消毒殺蟲記錄等等.
回復

KUNO 發表於 2008-9-21 03:24:54 |顯示全部樓層
Zephyranthes Hybrids 'Labuffarosea'

回復

KUNO 發表於 2008-9-21 04:17:47 |顯示全部樓層
Zephyranthes minima

回復

KUNO 發表於 2008-9-21 04:21:23 |顯示全部樓層
Zephyranthes macrosiphon

回復

avery 發表於 2008-9-21 19:41:56 |顯示全部樓層
Kuno 你最近 D 相 大左又靚左呀 ~ 睇到我眼定定 ... 等我都急起直追至得勒 ~

真係驚唔知幾時會一個唔小心死响你D球根手 ...
回復

貓后 發表於 2008-9-21 19:47:19 |顯示全部樓層
Kuno
咁你個花園咪要好大,先至種到咁多嘢
回復

KUNO 發表於 2008-9-22 00:56:55 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 21/9/2008 19:41 發表
Kuno 你最近 D 相 大左又靚左呀 ~ 睇到我眼定定 ... 等我都急起直追至得勒 ~

真係驚唔知幾時會一個唔小心死响你D球根手 ...

唔洗噤驚, 只不過係換咗部40D同唔張張相縮噤細遮.
回復

KUNO 發表於 2008-9-22 01:06:30 |顯示全部樓層
原帖由 貓后 於 21/9/2008 19:47 發表
Kuno
咁你個花園咪要好大,先至種到咁多嘢

大都無乜用, 我哩度根本一啲也唔似花園, 因為土地都被水泥化所以就好似喺天台種花咁!
又唔可以種草地又唔可以種樹遮陰.
不過呢, 都可以話比上不足比下有餘咁啦!

回復

小餘 發表於 2008-9-22 01:29:50 |顯示全部樓層
KUNO哥哥:
好靚呀
影得仲靚過之前添
回復

KUNO 發表於 2008-9-22 02:31:10 |顯示全部樓層
原帖由 小餘 於 22/9/2008 01:29 發表
KUNO哥哥:
好靚呀
影得仲靚過之前添

好咗丁點咁多啦! 嘻嘻!
回復

YIN 發表於 2008-9-27 00:50:11 |顯示全部樓層

回復 387# KUNO 的帖子

佢既紫色好靚呀~~~~ 你真係一個高手.
回復

YIN 發表於 2008-9-27 00:54:47 |顯示全部樓層
我有時都會想好以你咁,記下佢地既資料,同死因...但總係仲有好多問題吳明....
你真係好有心機呀.  值得向你學習. add10icon
回復

KUNO 發表於 2008-9-27 01:01:53 |顯示全部樓層
原帖由 YIN 於 27/9/2008 00:54 發表
我有時都會想好以你咁,記下佢地既資料,同死因...但總係仲有好多問題吳明....
你真係好有心機呀.  值得向你學習. add10icon

我所認識的都只是很皮毛的東西, 大家互相學習, 多多指教!
回復

KUNO 發表於 2008-9-27 01:06:53 |顯示全部樓層
Botanical name 學名 : Rhodophiala advena

Flowering period 花期 : June to October. 六月至十月.

Habit 習性 : A terrestrial plant. 地生植物.

Habitat 生境 : In sparse woods, grasslands or sunny places. 生長於疏林中的草地上或陽光充足的地方.

Distribution 分佈 : The Andes Mountains in Chile. 智利安第斯山脈.

Family 科名 : Amaryllidaceae 石蒜科

Genus 屬名 : Rhodophiala 細葉孤挺花屬

Specific epithet: 種名 :
R. advena

Common Names 英文俗名 : Rhodophiala

Chinese Names 中文俗名 : 細葉孤挺花 , 牛血百合

回復

YIN 發表於 2008-9-27 01:25:11 |顯示全部樓層
想問下你, 用咩相機呀? d相好得.
回復

KUNO 發表於 2008-9-27 02:15:34 |顯示全部樓層
原帖由 YIN 於 27/9/2008 01:25 發表
想問下你, 用咩相機呀? d相好得.

Canon  EOS 40D
回復