4個水種實驗

作者: Elsa2016 發表于 2017-5-3 08:45:57
5937 61
Elsa2016 發表於 2017-7-10 02:45:53 來自手機 |顯示全部樓層
tlyuen 發表於 2017-5-5 22:40
自古成功在嘗試!

Tlyuen,

最近斬了一個頭,新生的根還很短,水浸到根大約1 cm,因為水會自己流到中心點,所以中心的葉有些變啡,會不會爛心?
Thanks
回復

Ison 發表於 2017-7-10 09:24:39 |顯示全部樓層
Elsa2016 發表於 2017-7-10 02:45
Tlyuen,

最近斬了一個頭,新生的根還很短,水浸到根大約1 cm,因為水會自己流到中心點,所以中心的葉有些 ...

我也同一問題,由其是浸葉那些更加難控制,水很容易走到葉心,已全部轉回泥種了,我算是水種失敗者
回復

Elsa2016 發表於 2017-7-10 10:03:35 來自手機 |顯示全部樓層
有一棵由葉浸到大嘅, 冇咁嘅問題。 上面五月post 的AV 是在office轉水種, 也沒有這樣的問題。但係最近這棵中心都是濕的。
回復

Ison 發表於 2017-7-10 10:28:09 |顯示全部樓層
Elsa2016 發表於 2017-7-10 10:03
有一棵由葉浸到大嘅, 冇咁嘅問題。 上面五月post 的AV 是在office轉水種, 也沒有這樣的問題。但係最近這 ...

反而我覺得office 又不用水種,有冷氣相信用什麼種也沒有問題的,但用水種原意是想成功渡夏?
回復

Elsa2016 發表於 2017-7-10 10:47:02 來自手機 |顯示全部樓層
係因為放假唔需要叫同事淋水^^  公司的 AV 是 Backup, 所以可以用來做第一個水種實驗。
回復

Elsa2016 發表於 2017-7-17 01:28:41 來自手機 |顯示全部樓層
神奇的3%hydrogen peroxide. 我加了幾滴在水中,第二日見到 痴係根上的綠色algae全部冇曬
回復

panda360 發表於 2017-7-20 23:26:33 來自手機 |顯示全部樓層
tlyuen 發表於 2017-5-5 16:22
買盆$10再實驗。

邊度有咁平呀?我新手都想試下。
回復

Ison 發表於 2017-7-21 13:55:43 |顯示全部樓層
panda360 發表於 2017-7-20 23:26

花墟好多時有,或者等春秋都好多時有AV 分享
回復

angela819 發表於 2017-7-21 15:26:50 |顯示全部樓層
panda360 發表於 2017-7-20 23:26

有呀, 我都買過$10盆有花的, 當然是暜通的花色, 不過兩年前
回復

Elsa2016 發表於 2017-8-24 09:12:09 來自手機 |顯示全部樓層

Update七月十日post 的 AV。一個月後仍然生還, 外圍四片葉是轉水種之後,第一輪新出的葉, D 葉殘因為之前的葉都是濕嘅。 但係現在葉面都係乾的。 中間四片葉係第二輪新出的葉,葉面依然是濕的,  但係塊葉睇起來不會殘 。
回復

Elsa2016 發表於 2018-1-1 01:56:50 來自手機 |顯示全部樓層
tlyuen 發表於 2017-5-6 00:24
Like!

Tlyuen, 我想問點解水要降到杯的1/3? 是因為令根有多些氧氣吸收? 或是不想水倒流到av的中心?Thanks
回復

goox2 發表於 2018-1-1 16:58:53 來自手機 |顯示全部樓層
我都試過將AV小苗轉水種,但最後失敗了,可能是苗太弱小

衷心祝福花友成功,之後要多多分享呀
回復

Elsa2016 發表於 2018-1-2 02:55:02 來自手機 |顯示全部樓層
我試過用葉開始水種,但係始終覺得用成株會比較好啲,因為根生長比較粗壯。這個是最近開花,轉水之後6個月。。。。
回復

Elsa2016 發表於 2018-1-14 07:50:19 來自手機 |顯示全部樓層
Update Ian Minute.......
回復

Ison 發表於 2018-1-14 09:43:20 |顯示全部樓層
Elsa2016 發表於 2018-1-14 07:50
Update Ian Minute.......

勁靚, 恭喜恭喜~~
回復

tarepanda817 發表於 2018-1-14 10:13:13 來自手機 |顯示全部樓層
Elsa2016 發表於 2018-1-2 02:55
我試過用葉開始水種,但係始終覺得用成株會比較好啲,因為根生長比較粗壯。這個是最近開花,轉水之後6個月 ...

家中有水浸葉插小苗,都想試水種,即是話葉插出小苗>先放泥繼續等長大>成形才再去根轉水種就會比較好一點嗎?
回復

Elsa2016 發表於 2018-1-14 11:12:26 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-1-14 10:13
家中有水浸葉插小苗,都想試水種,即是話葉插出小苗>先放泥繼續等長大>成形才再去根轉水種就會比較好一點 ...

我試用水種一年,所以經驗唔多。我諗你個方法會快些。我有一株是由頭到尾都是用水種的,差不多1年半才有花。
回復

小雷子 發表於 2018-1-14 13:40:32 來自手機 |顯示全部樓層
Elsa2016 發表於 2018-1-14 11:12
我試用水種一年,所以經驗唔多。我諗你個方法會快些。我有一株是由頭到尾都是用水種的,差不多1年半才有 ...

我的水種差不多一年,由葉片開始,最終失敗!成棵爛晒!另一棵已轉會泥種!
你好叻叻!又開埋花!
回復

Elsa2016 發表於 2018-1-15 00:21:26 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-1-14 13:40
我的水種差不多一年,由葉片開始,最終失敗!成棵爛晒!另一棵已轉會泥種!<span class="emoji emoji1f625"></span>
你好叻 ...

Thank you.撞采。唔知係咪這裹天氣乾燥,所以想爛都好難。
回復

Elsa2016 發表於 2018-2-12 02:27:31 來自手機 |顯示全部樓層

最後一個實驗,Blue Mist 是由葉水種到現在,從2016年11月,等了一年多,終於開花了。
回復