建議成立 “益蟲和有機種植” 專欄

作者: fm_plant 發表于 2017-4-23 15:50:03
2004 8

是咁的,最近偶然讀到關於益蟲 “蚜獅/草蛉” 嘅網誌文章,發覺自己過去一直錯殺良 “蟲”(可能有不少花友也 “犯過這罪行”)。後來再到本網站查找,見只有兩個帖有人簡單提及此益蟲,另一方面卻不時閲讀到網友發問如何驅殺害蟲,有的建議用如苦楝油、辣椒水……,有的則建議用農藥,資料不一、而且散落各處。覺得如果能成立一個專項(比喻:“益蟲和有機種植篇”),無疑有助花友探討、查找、分享可靠、有實效的相關訊息。謝謝!(附有網上找到嘅草蛉相關相片)

其中一篇詳盡介紹 蚜獅/草蛉 嘅網誌文章:
http://blog.roodo.com/serlina16/archives/7926495.html

評分

查看全部評分

fm_plant 發表於 2017-4-24 12:29:22 來自手機 |顯示全部樓層
希望大家可以俾D意見、一齊討論下,又或者到下面連結嘅帖(可能要 copy)討論,謝謝!

http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=200337&extra=page%3D1&mobile=2
回復

minmin 發表於 2017-4-25 12:36:29 |顯示全部樓層
好提議,一直忽略了益蟲的推廣,可以改病蟲害篇版,以加入益蟲的專區.
而有機種植,看看可否加入在農科植物中
回復

fm_plant 發表於 2017-4-25 13:21:59 來自手機 |顯示全部樓層
minmin 發表於 2017-4-25 12:36
好提議,一直忽略了益蟲的推廣,可以改病蟲害篇版,以加入益蟲的專區.
而有機種植,看看可否加入在農科植物中 ...

太好啦!+ 感謝!
回復

fm_plant 發表於 2017-4-27 15:34:37 來自手機 |顯示全部樓層
歡迎再次來臨寒舍,今次我會識得好好愛惜你……
回復

ic3b34r 發表於 2017-5-19 19:05:59 |顯示全部樓層
支持支持,如果唔係我地經常殺錯良蟲,好似飄蟲,我成日以為佢會食葉,點知原來佢食蟲...

什至支持開新區,等大家發表下益蟲資料
回復

fm_plant 發表於 2017-6-10 15:14:07 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-5-19 19:05
支持支持,如果唔係我地經常殺錯良蟲,好似飄蟲,我成日以為佢會食葉,點知原來佢食蟲...

什至支持開新區 ...

認識多咗,我 D 盆栽都少咗害蟲。但唔知道幾時會成事呢……
回復

jellyfishy 發表於 2017-6-22 09:02:58 |顯示全部樓層
支持放在農業版, 我有時都專登入農業版找你說的相關益蟲資料.
回復

fm_plant 發表於 2017-6-22 12:23:06 來自手機 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2017-6-22 09:02
支持放在農業版, 我有時都專登入農業版找你說的相關益蟲資料.

版主,靠曬你哋啦!
回復