帝仙隆的厲害

作者: sammy 發表于 2008-9-25 00:04:40
9979 26
琴日用花X牌殺蟲水(紅色蓋, 有效成份為帝仙隆)噴棵白蟾, 好臭, 我見D葉好油, 驚噴得太多, 沖過水, 點知今日都係咁

又痛心又激氣呀!!! 點解冇warning會有藥害架! 點解!點解!
-----------------------------------------------
我覺得用帝仙隆做配方好唔應該囉, 噴支裝都係標榜方便易用, 俾D家居人士用o者, 用D咁危險既
第一, 帝仙隆沸騰點低 (~82C), 揮發力強, 具臭味, 成人吸入氣體亦能中毒, 一定不能在室內用
第二, 毒中在有機磷農藥中算高
第三, 濃度不能調校, 大家都知道, 要減少藥害, 夏天濃度要降低
第四, 沒有噴嘴, 帝仙隆能透過皮膚吸收, 手部太接近噴口很易沾上

睇番綠x 牌, 用的是很低毒的菊酯類 (deltamethrin), 無味亦無藥害, 對人對植物都很安全; 一定要用有機磷, 點解唔用馬拉斯安呢? 毒性低揮發力亦較低(156-157 °C)

sammy 發表於 2008-9-25 00:08:06 |顯示全部樓層
講黎講去都係自己蠢, 呻完啦
回復

sammy 發表於 2008-9-25 00:11:57 |顯示全部樓層
不過我都冇得揀丫, 敵人係薊馬, 好似biokill咁嘅菊酯類農藥係冇效嘅!
回復

jellyfishy 發表於 2008-9-25 01:44:53 |顯示全部樓層
應該向 AFCD 投訴~
唔該晒你既測試~
回復

蘑菇 發表於 2008-9-25 10:49:07 |顯示全部樓層
以前都有聽過一d毒菜事件都係用過呢隻農藥,好毒~
回復

chris 發表於 2008-9-25 12:16:46 |顯示全部樓層
越聽越心寒, 我新買的 帝仙隆好唔好掉咗佢 (無用過架 )
回復

花草之家 發表於 2008-9-25 12:45:29 |顯示全部樓層
sammy,好多謝你呀!我都有帝仙隆(未用過),咁我用ga時候加多d水,同埋只在户外用。
回復

sammy 發表於 2008-9-25 22:03:31 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-9-25 12:45 發表
sammy,好多謝你呀!我都有帝仙隆(未用過),咁我用ga時候加多d水,同埋只在户外用。

天氣熱要稀D, 同局部噴灑測試先, 有機磷對某D品種易有藥害, 用後十五分鐘沖洗, 應該可以避免藥害嘅
回復

yuwaiman 發表於 2008-9-25 23:13:22 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-9-25 12:16 發表
越聽越心寒, 我新買的 帝仙隆好唔好掉咗佢 (無用過架 )

你唔使掉的, 開多少少水試吓啦, 如果唔係你轉讓俾我啦, 橫掂我天台用嘅
回復

farfeifar 發表於 2008-9-27 18:08:00 |顯示全部樓層
我想問帝仙隆係咩來的?
可否噴食用植物或瓜果樹呢?
因為我o既敵人都係薊馬!
回復

yuwaiman 發表於 2008-9-28 10:15:42 |顯示全部樓層
係農藥一種, 不過落咗唔好俾寵物埋好, 因為有毒的, 我多數用嚟種花, 開多d水咁用
回復

chris 發表於 2008-9-28 11:04:35 |顯示全部樓層
原帖由 yuwaiman 於 2008-9-25 23:13 發表

你唔使掉的, 開多少少水試吓啦, 如果唔係你轉讓俾我啦, 橫掂我天台用嘅

我是在屋內種的, 唔係唔用會安全d, 你是不是要呀, 平少少給你吧
回復

豆豆 發表於 2008-9-28 23:40:00 |顯示全部樓層
哩隻嘢噴落植物度多數蟲未死己先見植傷
曾經噴落棵迷岩(因係繽X買嘅花有好多蟲)
第朝棵迷岩謝咗(個樣似溶咗油咁熟晒) 死剩球
所以係超毒同對花係有嚴重傷害.想除蟲變咗害死棵花呀
所以都係唔用啦
總有隻苦X油都係好傷花
回復

sammy 發表於 2008-9-28 23:45:57 |顯示全部樓層
原帖由 豆豆 於 2008-9-28 23:40 發表
哩隻嘢噴落植物度多數蟲未死己先見植傷
曾經噴落棵迷岩(因係繽X買嘅花有好多蟲)
第朝棵迷岩謝咗(個樣似溶咗油咁熟晒) 死剩球
所以係超毒同對花係有嚴重傷害.想除蟲變咗害死棵花呀
所以都係唔用啦 ...

記唔記得稀釋幾多倍? 定係你都用呢隻殺蟲水?
回復

豆豆 發表於 2008-9-29 11:18:55 |顯示全部樓層
原帖由 sammy 於 28/9/2008 11:45 PM 發表

記唔記得稀釋幾多倍? 定係你都用呢隻殺蟲水?
花X紅蓋剎蟲噴霧式
回復

siboney 發表於 2008-10-4 19:31:07 |顯示全部樓層
我都用過這種花X刹蟲水,之後棵紫酢死了,我便知它很毒,沒再用了!原來它含帝仙隆,我沒看成份不知道,我還在室內用,OMG!
回復

jellyfishy 發表於 2008-10-21 17:41:23 |顯示全部樓層
帝仙隆或其他化學農葯最好不要在室內用, 就算在戶外用, 都要做足安全措施, 因為這些農葯大部分以破壞動物的生殖能力和大腦中樞為主.
少少份量看似對人畜沒甚麼傷害,
然而, 試想想, 三聚氰胺尚且令小朋友貓狗生腎石, 何況寫明"毒葯"如帝仙隆等化學農葯?!
水母懇請各位花友小心處理化學農葯, 甚至不用為妙啊~
回復

JackJack 發表於 2008-10-21 18:25:19 |顯示全部樓層
咁樣會唔會好D呢?
將受感染植物用大膠袋包住,
將殺蟲水噴落紙巾度掉入膠袋裡面再扎住袋口焗佢,
數小時後再放番出黎,
唔知咁樣可否殺蟲又唔傷害到植物呢?
未試過, 大家一齊討論下丫.

回復

jellyfishy 發表於 2008-10-21 18:29:31 |顯示全部樓層
一棵幾棵都可以一試.
但係十棵的話....   到時成屋有好多個吹漲的膠袋... 好多手功架~
回復

sammy 發表於 2008-10-21 22:05:18 |顯示全部樓層
原帖由 JackJack 於 2008-10-21 18:25 發表
咁樣會唔會好D呢?
將受感染植物用大膠袋包住,
將殺蟲水噴落紙巾度掉入膠袋裡面再扎住袋口焗佢,
數小時後再放番出黎,
唔知咁樣可否殺蟲又唔傷害到植物呢?
未試過, 大家一齊討論下丫. ...

好似薰蒸法喎?雖然有揮發性,不過你點控制濃度呢?
回復

12下一頁