霜之朝

作者: cwc52000 發表于 2017-3-4 18:48:51
2199 63
pilcher 發表於 2017-3-9 14:58:43 來自手機 |顯示全部樓層
cwc52000 發表於 2017-3-9 12:51
紅藍燈我用眼望耐左會唔舒服, 再睇其他野時會有印, 所以唔太接近應該無野, 最好都係唔好離人咁近 ...

唔知你有冇想過,譬如:清晨6點自動亮紅藍燈,下午6點關;如果你係上班-族,回家時看不到红藍光,另外加支白燈,用來觀賞用!
如果你不用上班,常待家中,可以加20到30%白光,人眼很妙,雖然白光比例细,但佢會自動調節,感覺好很多的,個人經驗這樣做比純用紅藍對植物無明顯壞處。
回復

cwc52000 發表於 2017-3-9 15:13:02 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2017-3-9 14:58
唔知你有冇想過,譬如:清晨6點自動亮紅藍燈,下午6點關;如果你係上班-族,回家時看不到红藍光,另外 ...

有想過, 但因為我間房真係完全冇陽光直射,  所以怕12個鐘會唔夠長 , 而家係SET朝6晚8, 其實我都仲摸索緊以我屋今環境要照幾耐先合適
回復

pilcher 發表於 2017-3-9 15:45:43 來自手機 |顯示全部樓層
cwc52000 發表於 2017-3-9 15:13
有想過, 但因為我間房真係完全冇陽光直射,  所以怕12個鐘會唔夠長 , 而家係SET朝6晚8, 其實我都仲摸索緊 ...

你不如試下12個鐘,覺得唔夠就稍就再加強-下燈光。
有-點不可不知,石蓮花之類植物屬於所謂"C4"植物,即係他們的光合作用不是-次過完成,日間有光時只是吸收、固定和濃缩CO2成為某種物質,然后需要-個較涼快的黑暗夜晚完成餘下的製做養份(Carbon Hydrate)過程。我想你不宜把光照時間加得太長!
回復

pilcher 發表於 2017-3-9 15:58:46 來自手機 |顯示全部樓層
cwc52000 發表於 2017-3-9 15:13
有想過, 但因為我間房真係完全冇陽光直射,  所以怕12個鐘會唔夠長 , 而家係SET朝6晚8, 其實我都仲摸索緊 ...

不好意思,說錯了時序,石蓮花是晚上吸收和固定CO2,日間再把被固定貯存的碳化合物轉為養份。涼快的夜晚是重要的,否則日間有光時無碳材料可用,光照時間幾長都冇意思!

咁可能可以試埋遲DD先開燈  發表於 2017-3-9 19:05
回復