返回列表 發新帖

種多肉植物需要高日夜温差

作者: pilcher 發表于 2017-2-28 00:11:38
4199 56
cwc52000 發表於 2017-3-9 20:29:15 |顯示全部樓層
Neverland0002 發表於 2017-3-3 01:13
我家的肉肉們全部因追光而變得奇形怪狀,仙人掌球也變得像雪糕筒再加插支蛋卷似的,唉。。。 ...

其實像雪糕筒已經唔算太差 我呢粒仙人球本來圓碌碌.而家變左男性下邊個味野...
回復

阿唯小Ken 發表於 2017-3-9 20:39:57 來自手機 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-3-9 17:03
你簡直係工程師啊!甘都可以DIY到,真是功力唔淺
我覺得秋冬時,香港都差唔多可以種到紅既效 ...

我估「溫差」應該不能包括夏眠溫度吧!
不然日間夏眠,晚上(或掉轉)怎也趕不及睡醒生長吧~~(真係肉都癲~
回復

Neverland0002 發表於 2017-3-10 22:37:36 |顯示全部樓層
cwc52000 發表於 2017-3-9 20:29
其實像雪糕筒已經唔算太差 我呢粒仙人球本來圓碌碌.而家變左男性下邊個味野...
...

回復

Neverland0002 發表於 2017-3-10 22:52:47 |顯示全部樓層
corina 發表於 2017-3-9 19:40
仙人掌徒長了,真可惜

但對我嚟講已經唔係最差,我已經種瓜咗好多肉肉同仙人掌喇,
所以只係徒長都好感恩喇
回復

Neverland0002 發表於 2017-3-10 22:59:27 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2017-3-9 20:14
仙人掌徒長了就切斷他扞插生根,-變二,矮番,哈哈哈!

我唔敢試喇,之前有朋友分享咗一片仙人掌俾我,
我學人切割後放上泥面,種咗一排,開頭都幾健康,
後來天氣唔好就全部出晒水
回復

pilcher 發表於 2017-3-11 09:30:23 來自手機 |顯示全部樓層
Neverland0002 發表於 2017-3-10 22:59
後來天 ...

種肉日子長了,對這種爛掉、化掉、無緣無故死掉…的事處之泰然;重要的是你願不願意再學習再嘗試!
回復

老公仔 發表於 2017-3-11 09:37:14 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2017-3-11 09:30
種肉日子長了,對這種爛掉、化掉、無緣無故死掉…的事處之泰然;重要的是你願不願意再學習再嘗試!
...

如果種得再長一些,就會學懂怎樣避免、應對及補救,將爛掉、化掉、無緣無故死掉……的事故傷亡減到最低甚至是零機率。
回復

pilcher 發表於 2017-3-11 09:47:15 來自手機 |顯示全部樓層
Neverland0002 發表於 2017-3-10 22:59
後來天 ...

剛好上星期我又手起刀落切咗兩種仙人掌咯,見圖。
這萬重山是幾年前人家送我的,自己就不會買它,非常慚愧,每次買了靚嘢唔夠位放,他就被移-邊,結果就又廋又高;睇唔順眼時就切矮佢;-直没有成功讓切出來的再植;上星又有mood試下,切出來的把原植株圍-圈,用線固定,沒有用生根劑;今次幾大給水忍手,要長時間限水,或許到給水時加些殺菌劑,勇於試驗!。
回復

Neverland0002 發表於 2017-3-13 17:28:00 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2017-3-11 09:30
...

現在還未到處之泰然的境界
還是很在意肉肉們的生死,所以寧願他們外觀不怎樣好看也不敢亂試
回復

Neverland0002 發表於 2017-3-13 17:30:24 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-3-11 09:37
如果種得再長一些,就會學懂怎樣避免、應對及補救,將爛掉、化掉、無緣無故死掉……的事故傷亡減到最低甚 ...

所以努力學習中。。。
回復

Neverland0002 發表於 2017-3-13 17:33:13 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2017-3-11 09:47
剛好上星期我又手起刀落切咗兩種仙人掌咯,見圖。
這萬重山是幾年前人家送我的,自己就不會買它,非常慚 ...

我可沒這樣的膽量
回復

lauwingyin.0209 發表於 2017-3-15 23:18:26 來自手機 |顯示全部樓層
想問問,是否用強LED植物燈代替陽光?以及控制早晚的溫差大過10度是對肉肉好?
回復

pilcher 發表於 2017-3-17 18:58:45 來自手機 |顯示全部樓層
lauwingyin.0209 發表於 2017-3-15 23:18
想問問,是否用強LED植物燈代替陽光?以及控制早晚的溫差大過10度是對肉肉好? ...

燈光強是好的,但還得看品種和季節
,夏天开强光,燈所產生的熱力會令周圍更熱。如果沒冷氣就要控水減光度夏了。
肉肉顯色和品種、温差、光照、澆水有關。10度以上的温差,晚上19度以下証實很重要,但其它基本條件也是需要的。
回復

lauwingyin.0209 發表於 2017-3-18 07:14:06 來自手機 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2017-3-17 18:58
燈光強是好的,但還得看品種和季節
,夏天开强光,燈所產生的熱力會令周圍更熱。如果沒冷氣就要控水減光 ...

明白,感謝前輩
那想問LED植物燈邊到有得買?
回復

pilcher 發表於 2017-3-18 12:56:21 來自手機 |顯示全部樓層
我只知淘x有,本地買要請較其他花友了
回復

ronyi1102 發表於 2017-3-22 10:59:13 來自手機 |顯示全部樓層
阿唯小Ken 發表於 2017-3-1 13:22
我有試過~我真係有試過!~(學某人說話) 每晚放肉肉入雪櫃!(雪汽水)
效果是有的, 最少她立刻( ...

放落雪櫃唔會整死佢地?
回復

阿唯小Ken 發表於 2017-3-22 14:11:27 |顯示全部樓層
ronyi1102 發表於 2017-3-22 10:59
放落雪櫃唔會整死佢地?

無死~ 放雪汽水或蔬菜果格(先放入透明袋/密實袋, 漏少少罅/窿), 總之唔會結冰既雪格就可以(然後盡量放最上面層), 而且我只是晚上放, 早上會拿出來

個人覺得如果日間會27,28度或更熱時, 就不要這樣做啦,
肉肉應該適應唔到每天日間是夏天, 晚上是冬天的吧~~

不過一切後果自付, 小ken不會負責
(我都懶做, 每天搬來搬去太麻煩XD)
回復