有機苦練油 那裡買?

作者: bolie 發表于 2017-2-9 19:28:55
5900 9
想整防蚊膏給小童使用
其中一隻有機苦練油,
之前有買開Florihana的油來DIY,問了其代理,無售賣這款,
請問大家,有否其他介紹?且在香港容易買到。
jellyfishy 發表於 2017-2-10 09:10:31 |顯示全部樓層

ND 有.
不過我唔覺就咁搽佢會很有效防到蚊. 而且個味好臭的, 好多人都唔LIKE
回復

jellyfishy 發表於 2017-2-10 09:12:08 |顯示全部樓層
同埋苦楝本身唔野蟲, 佢係樹, 一般不用落農葯的粗生種, 佢有機和無機都無乜分別吧.
回復

bolie 發表於 2017-2-10 19:59:33 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2017-2-10 09:10
ND 有.
不過我唔覺就咁搽佢會很有效防到蚊. 而且個味好臭的, 好多人都唔LIKE ...

不會淨用苦楝油搽

配方是:
蜂蜡 4g
有機苦楝油 5g
荷荷巴油 40g
維他命E 5滴 (考慮會否用太久而決定落與唔落)
薄荷精油 5滴
薰衣草精油 5滴
檸檬香茅精油 5滴

是愛美麗既老師指教的

以上的材料裡,我只是欠有機苦楝油及檸檬香茅精油需要購置,維他命E也沒有,其他本身已經有齊了

回復

jellyfishy 發表於 2017-2-13 09:04:38 |顯示全部樓層
一般苦楝油通常都無農葯的了, 佢本身係天然農葯. 無需刻意找有機的.

Citronella + lemongrass  EO  抗蚊蟲力會好D. 千萬唔好貪平買精油, 我用上New Directions 的都會頭赤反胃, 內含天然的檸檬醛跟化學溶劑出現化學作用, 有D 人會對呢個作用敏感的.
回復

bolie 發表於 2017-2-15 20:55:11 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2017-2-13 09:04
一般苦楝油通常都無農葯的了, 佢本身係天然農葯. 無需刻意找有機的.

Citronella + lemongrass  EO  抗蚊 ...

lemongrass  EO 指 柠檬香茅精油
Citronella 指 香茅精油
不知有否解錯?
兩隻有什麼分別?
你意思是否薄荷或薰衣草精油改香茅精油?
這支防蚊膏使用者是小童,她不怎愛搽cream,反而接受我整既濕疹膏(佢話支膏很香),她冬天都很野蚊。

ND指New Directions對吧?
我網上搜過這牌子,但看來在香港沒有代理,不易買,我決定暫不用這牌子

精油我打算買Florihana試試,
因網上見評語似乎唔差。

苦練油
我諗我暫只有向巿面一些DIY用品店購買,
只是DIY店是分裝瓶,及不知道是那一牌子而已
回復

jellyfishy 發表於 2017-2-16 17:11:52 |顯示全部樓層
bolie 發表於 2017-2-15 20:55
lemongrass  EO 指 柠檬香茅精油
不知有否解錯?

lemongrass  EO 指 柠檬香茅精油  ( 中文名可以有幾個, 也可以說是這個)
不知有否解錯?
兩隻有什麼分別?
(它們含大量驅蚊蟲的單萜酫, 一個是檸檬醛, 一個含香茅醛, 所以驅蟲的種類不同)

你意思是否薄荷或薰衣草精油改香茅精油?薄荷唔驅蚊的, 我見過老鼠唔LIKE 囉. LAVENDER 都可以下一點, 提香.

這支防蚊膏使用者是小童,她不怎愛搽cream,反而接受我整既濕疹膏(佢話支膏很香),她冬天都很野蚊。

ND指New Directions對吧?
我網上搜過這牌子,但看來在香港沒有代理,不易買,我決定暫不用這牌子

(我响ND 個網訂回香港的, 佢D 精油唔靚, 不是芳療級, 粗用可以. )

精油我打算買Florihana試試,
因網上見評語似乎唔差。
(我都係直接在法國訂回香港)

苦練油
我諗我暫只有向巿面一些DIY用品店購買,
只是DIY店是分裝瓶,及不知道是那一牌子而已

(我用ND 的, 另外在置頂的店舖帖有資料, 花友都用來打皂, 無人有問題. BTW, 我無乜見過小孩LIKE佢個味)
回復

bolie 發表於 2017-2-21 22:20:56 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2017-2-16 17:11
lemongrass  EO 指 柠檬香茅精油  ( 中文名可以有幾個, 也可以說是這個)
不知有 ...

不選苦棟油,有什麼可代替?

若果這裡近兩個月會有Florihana團購,我都想購,

我有看置頂貼有ND的網址,
但一來我英文唔多掂,二來自己一個訂回來,數量少,擔心運費唔平宜。
回復

jellyfishy 發表於 2017-2-22 09:19:13 |顯示全部樓層
bolie 發表於 2017-2-21 22:20
不選苦棟油,有什麼可代替?

若果這裡近兩個月會有Florihana團購,我都想購,

一般植物油都可以了. 我會用CP 冷壓麻油, 既有VIT E, 不笠, 皮膚易吸收, 沒有丁丁味, 亦曾有人話個別蚊蟲不喜麻油.

剛直接在法國訂了Florihana, 你PM我你的聯絡, 下次預你啦.
回復

jellyfishy 發表於 2017-2-22 09:21:01 |顯示全部樓層
其實你可以先在置頂店舖資料選間店, 買D 苦楝油試下先, 有時唔試過都唔知有乜好. 我個人睇法啦, 有無機的苦楝油, 唔覺有乜分別.
回復