舊袋舊衣物.你地會點處理 ?

作者: Adith 發表于 2017-1-23 10:21:05
4602 25
近年肥左好多..其實仲有好多衫好新, 有D 買左未著過..掉左佢好浪費..又唔環保. .. 有諗過拎去救世軍.. 原來又唔係全部都會收.
老公仔 發表於 2017-1-23 14:53:02 |顯示全部樓層
有哪些舊衫是唔收的呢?
記得以前救世軍門口會有舊衣回收箱,將全部舊衣放入去就可以。
回復

Adith 發表於 2017-1-23 15:08:37 |顯示全部樓層
12月新聞有報導過, 各天厚衣物係唔收架. 都係會送去堆田區.. 新聞講淨係衫都有1.幾噸... 我唔想制造垃圾.. 其實有D衫真係只著過一次. 好新的. 只係無左個牌.
回復

faye00 發表於 2017-1-24 22:34:19 來自手機 |顯示全部樓層
放上free group
擺地攤快閃free
睇下有冇義工需要, 幫助露宿者, 貓場狗場等等
回復

Aking 發表於 2017-1-24 22:51:03 |顯示全部樓層
女裝和童裝有社企可以寄賣,不過都要篩選的,
男裝暫時唔收惟有自己放上網賣
回復

jellyfishy 發表於 2017-1-25 08:50:20 |顯示全部樓層
我都係求其包好舊衫, 放在屋苑回收箱就算了. 當然有篩選過D衫啦.

反而想知有邊度回收舊波鞋, 年前有活動話收波鞋, 但我email + fb message 香港負責人, 佢都無覆我....
回復

Adith 發表於 2017-1-25 13:41:06 |顯示全部樓層
岩岩古洞搞在義買活動.. 我將D 好新既衫同鞋捐左去買.. 所有錢不扣手續費全數捐比古洞傷殘老人院, 間院舍無申請政府津貼.. 去年私人發展商收地..好少補貼.. 教會朋友問我有無野捐出去買.. 即刻就拎哂出去啦.
回復

Adith 發表於 2017-1-25 13:45:16 |顯示全部樓層
faye00 發表於 2017-1-24 22:34
放上free group
擺地攤快閃free
睇下有冇義工需要, 幫助露宿者, 貓場狗場等等

細件衣物可以捐比毛鞋之家.. 要揀過先.
回復

Adith 發表於 2017-1-25 13:48:38 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2017-1-25 08:50
我都係求其包好舊衫, 放在屋苑回收箱就算了. 當然有篩選過D衫啦.

反而想知有邊度回收舊波鞋, 年前有活動 ...

如果好新既..家中又有少許位置.. 希望保存住先.. 過多兩個月.. 有朋友去尼泊爾同柬埔寨 孤兒院.. 會收集衣物, 有用既文具, 少許玩具.. 希望到時能有愛心人仕不望回報.. 捐出物資..
回復

jellyfishy 發表於 2017-1-25 17:11:14 |顯示全部樓層
Adith 發表於 2017-1-25 13:48
如果好新既..家中又有少許位置.. 希望保存住先.. 過多兩個月.. 有朋友去尼泊爾同柬埔寨 孤兒院.. 會收集 ...

我好多運動, 所以都有幾對波鞋, 無穿無爛的.

文具都有D既. 但唔係小孩東西喎.
回復

Adith 發表於 2017-1-26 14:04:21 |顯示全部樓層
依家小朋友好高大.. 波鞋女裝 35號, 36號佢地中童都岩著.
回復

faye00 發表於 2017-1-26 20:14:41 |顯示全部樓層
free group 幾好架
資源共享, 人棄我取
尤其女士們, 唔覺意買左唔著, 放free group有其他人岩用
對地球都好d
回復

Adith 發表於 2017-1-27 10:37:19 |顯示全部樓層
faye00 發表於 2017-1-26 20:14
free group 幾好架
資源共享, 人棄我取
尤其女士們, 唔覺意買左唔著, 放free group有其他人岩用

呢個群組可唔可以分享唔係花既野架 ?

要看你想分享什麼, 之前有花友執屋唔要漫畫, 都有在這送俾人.  發表於 2017-2-2 09:38
回復

faye00 發表於 2017-1-29 19:54:40 |顯示全部樓層
Adith 發表於 2017-1-27 10:37
呢個群組可唔可以分享唔係花既野架 ?

facebook有好多free物group
可以徵物送物
基本上乜都得, 不過有d group 印花唔得, 受管制藥物唔得, 擅自pm 唔得

响呢度叫人去FB 玩呀.... 呀唔...  發表於 2017-2-2 09:39
回復

夏天好熱 發表於 2017-1-30 12:22:41 來自手機 |顯示全部樓層
可以用Carousell 的手機app 做買賣,看到很多人都賣2手衫
回復

Adith 發表於 2017-2-1 10:45:50 |顯示全部樓層
夏天好熱 發表於 2017-1-30 12:22
可以用Carousell 的手機app 做買賣,看到很多人都賣2手衫

見到買廣告.裝左APP 啦. 不過, 一定要用FACEBOOK 我忘記左PW.. 要搵返先有得用.
回復

Adith 發表於 2017-2-1 10:47:36 |顯示全部樓層
faye00 發表於 2017-1-29 19:54
可以徵物送物
基本上乜都得, 不過有d group 印花唔得, 受管制藥物唔得, 擅自p ...

PM 都唔得..好嚴喎..
回復

faye00 發表於 2017-2-1 23:05:55 來自手機 |顯示全部樓層
Adith 發表於 2017-2-1 10:47
PM 都唔得..好嚴喎..

物主可以直接pm得主
不過排物者唔好pm物主, 否則物主會收到n個pm, 好似比人追債咁
回復

Adith 發表於 2017-2-2 10:01:33 |顯示全部樓層
明白了... 多謝FAYE00
回復

Adith 發表於 2017-2-2 10:05:45 |顯示全部樓層
faye00 發表於 2017-1-29 19:54
可以徵物送物
基本上乜都得, 不過有d group 印花唔得, 受管制藥物唔得, 擅自p ...

JELLY.. 只係分享多個平台可以處理多掉衣物...   放心啦. 有好野當然會係香港園藝館分享先啦
回復

12下一頁