沖繩手信....請問知唔知點種???

關閉 [複製鏈接]
作者: ckck 發表于 2008-9-23 19:13:57
21648 11
因為唔識睇日文...... 請問各位知唔知點種呢???
阿晴 發表於 2008-9-23 20:15:26 |顯示全部樓層
啊~~ 我都有玩過呢個啊, 沖縄的お土産~~ 可以種por迷你波蘿出黎ga~
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
<觀賞用mini鳳梨的栽培方法 - 果實放於常溫下可觀賞2週>
1) 當果實部分枯乾後就把頂芽部分切離,
2) 把頂芽底部的2~3片葉子摘除, 然後扦插於以[ 赤玉土7・腐葉土3]比例的植盆中,
3) 當盆土表面乾掉後才澆水,
4) 請在全日照環境下栽培, 2年左右會結果。
(注)不能食用。
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
是這個? → http://images.google.com/images? ... C%96%E7%89%87&gbv=2
參考下我呢個, 差不多的 http://www.hkplants.com/viewthread.php?tid=10869&extra=page%3D9

回復

mrs.law 發表於 2008-9-23 20:22:48 |顯示全部樓層
好得意
回復

Agnes 發表於 2008-9-23 20:56:06 |顯示全部樓層
好得意 , 但可惜不能吃。
回復

ckck 發表於 2008-9-23 21:20:16 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-9-23 20:15 發表
啊~~ 我都有玩過呢個啊, 沖縄的お土産~~ 可以種por迷你波蘿出黎ga~
<觀賞用mini鳳梨的栽培方 ...

唔該晒呀.......希望種得成功啦!!!!   其實我仲有一個沖繩手信 但由於今日打風..... 趕住返屋企, 所以留低在0係公司 而且又係只有日文說明, 希望你可以又幫我解答0丫....... 謝謝!!!
係喇...... 咁你上次種得成唔成功呀
回復

Alfphy 發表於 2008-9-23 21:31:50 |顯示全部樓層
很可愛的迷你菠蘿啊!
不能吃,又真的很可惜!
回復

阿晴 發表於 2008-9-23 21:36:08 |顯示全部樓層
原帖由 ckck 於 2008-9-23 21:20 發表

唔該晒呀.......希望種得成功啦!!!!   其實我仲有一個沖繩手信 但由於今日打風..... 趕住返屋企, 所以留低在0係公司 而且又係只有日文說明, 希望你可以又幫我解答0丫....... 謝謝! ...

唔哂客氣, 我係浸水浸到出根種落泥, 不過0個時我唔識都種到成年, 之後我放在樹蔭下又冇淋水, 乾左.
仲好細por, 不過我諗呢種應該會生到有1呎高. 但係波蘿好粗生, 有充足陽光同定期淋水就會大~
你好幸福ar Xd , 咁多手信得意
參考0下 下面網址第一幅圖片, 可以生到咁
http://blog.goo.ne.jp/aresuchann ... 778fbbefae6b0547888

回復

雲雲 發表於 2008-9-24 12:06:01 |顯示全部樓層
好好玩啊~ 有機會試先~
阿晴你的日文了得。
回復

Agnes 發表於 2008-9-24 12:51:42 |顯示全部樓層
原帖由 雲雲 於 2008-9-24 12:06 發表
好好玩啊~ 有機會試先~
阿晴你的日文了得。

hehe! 雲雲, 我都估到你會鍾意玩隻菠蘿仔.
回復

八王爺 發表於 2008-9-24 13:55:37 |顯示全部樓層
好粗生。
有时你去花墟买人用黎插花用的 粉紅小菠蘿,都可以咁样种。
回復

雲雲 發表於 2008-9-24 14:46:45 |顯示全部樓層
依~ 插完花,種落地成功後,到中秋造燈籠,枯萎後做肥料。(菠蘿的一生)
回復

花草之家 發表於 2008-9-24 15:36:57 |顯示全部樓層
原帖由 雲雲 於 2008-9-24 14:46 發表
依~ 插完花,種落地成功後,到中秋造燈籠,枯萎後做肥料。(菠蘿的一生)

雲雲,咁都諗到,物盡其用,用到佢盡。
回復