濕疹膏配方,請問這樣配及份量可以嗎?

作者: bolie 發表于 2017-1-7 21:09:55
4667 14

一直使用嚴浩介紹的濕疹膏,想加些油進去,不知這樣可否?
蜜蠟會否太少?

荷荷巴油 17ml
月見草油/琉璃苣籽油 20ml
大麻籽油 18ml
甜杏仁油 18ml
椰子油 18ml
蜂蜡 8.5g
薰衣草/薄荷/藍甘菊/胡蘿蔔籽精油 共40滴
維他命E 0.5滴
jellyfishy 發表於 2017-1-9 09:24:02 |顯示全部樓層
你想要什麼個質地?
想加油的目的是?
回復

jellyfishy 發表於 2017-1-9 09:26:18 |顯示全部樓層
胡蘿蔔籽 , 如果用開無問題, 可以繼續用, 但高比例的話會加重肝負擔, 要看用者的身體狀況.
回復

bolie 發表於 2017-1-9 21:12:08 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2017-1-9 09:24
你想要什麼個質地?
想加油的目的是?

冬天較乾,想看會否潤點
質地想要能裝進唇膏筒的便可
回復

jellyfishy 發表於 2017-1-10 09:11:05 |顯示全部樓層
你仲未升呢, 未睇到新手扎記, 裡面有超多資料, 你多D 參與館內活動就可以入去學野喇.

咁呀.... 我講住D先啦.

淨係有油無水的油霜, 其好處是: 製作簡單, 容易儲存, 方便攜帶, 鎖水力強, 不易壞掉.

但油霜無水份, 如果本身皮膚缺水嚴重, 應先補水, 再銷水, 咁就滋潤好多.
你個方要攺成冬天配方, 如果係我會咁攺, 供你參考:

荷荷巴油 17ml 攺成10%
琉璃苣籽油 20ml 攺成20%
大麻籽油 18ml 攺成10%
甜杏仁油 18ml 攺成20%
椰子油 18ml 攺成Apricot kernel oil 30%
蜂蜡 8.5g 攺8%
薰衣草/薄荷/藍甘菊/胡蘿蔔籽精油 共40滴 (精油2% 用, 假設造100G 油霜, 要40滴: 20D Elemi / Frankincense, 5D German Chamomile, 10D lavender, 5D Niaouli or Patchouli, 如果v有vetiver 更好, 加多3-5D) 都係個句, 精油品質好重要, SKINCARE 方面我現在只用Young living or Kobashi.

維他命E 0.5滴 (用得快的, 或有用棒仔挑開用的話, 可加可唔加)

另外當然作息和飲食習慣呢D好重要的, 你自己用? 唔介意講多少少少你的生活習慣和年齡層?
回復

bolie 發表於 2017-1-10 18:39:33 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2017-1-10 09:11
你仲未升呢, 未睇到新手扎記, 裡面有超多資料, 你多D 參與館內活動就可以入去學野喇.

咁呀.... 我講住D先 ...

對!我還是很初學階段,目前只整過濕疹膏(嚴浩介紹那款,完全抄足),係自用
我亦知道油和水兩者都很重要
但又聽說過乳化臘可能都有過敏反應,我未試,所以不知道若用那款會否有反應
(只知以往用過巿面好貴既Cetaphil潤膚霜,雖表面乾的皮膚有滋潤到,但搽在皮膚上也有痕的感覺)

整左嚴浩介紹那款濕疹膏都有三個月,這三個月都未見有任何敏感反應
我係起初最嚴重時(當時中醫話係牛皮癬+濕疹),停用類固醇,改中草藥膏加濕疹膏一齊用(早午搽濕疹膏,晚搽中草藥膏)
個多月後見好,依家只用濕疹膏

我個人很乾,就算成日飲水都皮膚好乾,亦好易痕(乾到痕)
濕疹膏對我黎講係有用,起碼最低限度佢在我痕時塗上,會無咁痕,
不過可能冬天乾燥天氣,效力不會太長久,要搽密d
所以每兩星期就整一次濕疹膏了

我唔係太懂計算%,按你所說,可以這樣計嗎?
荷荷巴油 10ml
琉璃苣籽油 20ml
大麻籽油 10ml
甜杏仁油 20ml
椰子油 30ml
蜂蜡 8g
精油 40滴

精油方面,我之前在diy店買,不太知那店所用的是什麼牌子精油,因為未用完,所用完才換看那裡能買到較好的精油,但價錢又不太貴。
基底油方面,我目前有大麻籽油及甜杏仁油是用Florihana(見那舖話是代理,油不是分裝瓶盛戴,估算應該較好吧?),椰子油是另一牌子

回復

jellyfishy 發表於 2017-1-11 09:23:36 |顯示全部樓層
bolie 發表於 2017-1-10 18:39
對!我還是很初學階段,目前只整過濕疹膏(嚴浩介紹那款,完全抄足),係自用
我亦知道油和水兩者都很重 ...

"對!我還是很初學階段,目前只整過濕疹膏(嚴浩介紹那款,完全抄足),係自用
我亦知道油和水兩者都很重要
但又聽說過乳化臘可能都有過敏反應,我未試,所以不知道若用那款會否有反應
(只知以往用過巿面好貴既Cetaphil潤膚霜,雖表面乾的皮膚有滋潤到,但搽在皮膚上也有痕的感覺)
七年前我係乾到用Ler Mxx 個隻貴到無朋友的牌子, 一路用一路諗咁Q貴但又唔覺皮膚吸收好左.... 激起我DIY SKINCARE

整左嚴浩介紹那款濕疹膏都有三個月,這三個月都未見有任何敏感反應
我係起初最嚴重時(當時中醫話係牛皮癬+濕疹),停用類固醇,改中草藥膏加濕疹膏一齊用(早午搽濕疹膏,晚搽中草藥膏)
個多月後見好,依家只用濕疹膏

我個人很乾,就算成日飲水都皮膚好乾,亦好易痕(乾到痕)
上年我試左個方法, 皮膚無咁乾, 這方法無成本, 只是攺飲水時間, 建議試下.
好簡單, 食飯時唔飲水飲湯, 喝和吃相隔1小時 (最好2小時) 才飲水飲湯.
吃固體食物後若好口乾的話, 可以含啖水溝埋口水才吞, 一兩啖水就夠, 因為口水係酵素, 幫助腸胃消化吸收水份, 但水呀湯呀呢D 唔係酵素, 同固體食物溝太多的話, 會減慢腸胃消化力, 好似麵包浸水, 好難消化水份, 腸濕胃濕, 水份去唔到皮膚, 造成乾皮膚問題.
另外, 吃東西試下咀嚼30下以上才吞, 令口水混埋食物內, 腸胃會易D吸收水份, 咬碎的食物也易D消化的.

濕疹膏對我黎講係有用,起碼最低限度佢在我痕時塗上,會無咁痕,
不過可能冬天乾燥天氣,效力不會太長久,要搽密d
所以每兩星期就整一次濕疹膏了

我唔係太懂計算%,按你所說,可以這樣計嗎?
荷荷巴油 10ml
琉璃苣籽油 20ml
大麻籽油 10ml
甜杏仁油 20ml
椰子油 30ml
蜂蜡 8g
精油 40滴

OK呀, 試下先, 再報告用後感, 一起進步好開心架.

精油方面,我之前在diy店買,不太知那店所用的是什麼牌子精油,因為未用完,所用完才換看那裡能買到較好的精油,但價錢又不太貴。
基底油方面,我目前有大麻籽油及甜杏仁油是用Florihana(見那舖話是代理,油不是分裝瓶盛戴,估算應該較好吧?),椰子油是另一牌子"

我在法國直接入Florihana 的, 可能二三月再入貨, 比市售平幾十元左右啦, 視乎兌換價, 你有興趣的話, 下次預埋你啦.
精油方面, 每次做膏都係1-2%, 計落每滴一兩蚊或幾蚊, 都唔係貴, 但純度, 品種純度及製作過程好影響精油實力, 我用過N咁多牌子, 有效果和無效果實在太大分別, 你想知多D的話, 日後可以再分享.
回復

jellyfishy 發表於 2017-1-11 09:26:46 |顯示全部樓層
講多少少, 我個分開飲水食飯法, 係攺良自韓國的"飯水分離法", 你上網找李祥文的資料, 台灣有大量, 但可以因個人需要調節. 我和身邊幾個朋友試了都覺得皮膚無以前咁乾, 濕疹攺善左, 便便原整無秥濕.

回復

bolie 發表於 2017-1-11 22:30:21 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2017-1-11 09:23
"對!我還是很初學階段,目前只整過濕疹膏(嚴浩介紹那款,完全抄足),係自用
我亦知道油和水兩者都很重 ...

七年啊!我只是三個月,還是很初階的呢!
有排學~

第一步是學整濕疹膏,因為是我的必需品
我可以沒有爽膚水、臉膜等等(上巿面上太多化學材料,未必岩我,最後索性唔用,亦懶得用)
太乾會痕,痕很勁會損,所以濕疹膏/潤膚膏係必需品

至於第二步學整什麼,我自己估唔到
我準備了一個玻璃瓶,有想過要試浸金盞花
學整金盞花膏

目前是解決冬天的皮膚乾燥問題
遲下,可能輪到夏天要想想學整什麼了
夏天最煩,我其實怕熱多過怕凍,
熱了會出汗,出汗就會皮膚泛紅,
又要在戶外工作,我試過邊工作邊拿著風扇對住自己條頸吹,噴藍甘菊花水加點甘油,以此解決短期的問題
不過,藍甘菊花水其實真係唔好聞
或許可能是在DIY店買,該店地購入花水的的牌子不怎麼好吧!而且是分裝瓶盛載,好快過期。

我本身係乾,但只係皮膚乾,我很多時都唔覺口乾,
飯後隔一段時間先飲水,我夜晚試過如此,不過吃飯後隔一段時間才飲水,我便覺得胃好似差DD咁,
個胃好似會提醒我要飲水啊~

現用的兩瓶油是剛剛買,按之前的使用速度,到二、三月可能還有超過一半
雖有興趣,屆時先看看餘量,
因唔敢買得太多基底油,驚放得太耐不好

回復

jellyfishy 發表於 2017-1-12 10:57:12 |顯示全部樓層
bolie 發表於 2017-1-11 22:30
七年啊!我只是三個月,還是很初階的呢!
有排學~

你胃火不足, 唔飲水個下覺得個胃想要水, 係因為胃在提陽中. 這是正常階段.

8杯水?那是在傷腎

飲水不一定要多, 而係要合時宜.

文中其中一段:

"劉若英的先生鐘小江是一家大型物流公司的老總,劉若英對他的稱呼是“鐘大夫”。這個叫法倒也妥帖,因為鐘小江出身中醫世家,讀了7年本碩連讀的中醫臨床專業,還在中醫院做過3年醫生。也正因為鐘小江有一手“中醫絕活”,才最終打動了劉若英的心。

8杯水?那是在傷腎

初次見面,劉若英對他感覺並不好,她覺得這個男人雖然比自己小兩歲,身上卻有一股暮氣。正值酷暑,服務員倒上泡著檸檬片的冰水,鐘小江卻從自己的包裡拿出一個真空保溫杯,揭開蓋子,一股熱氣縈繞而出。汪小菲說:“他就這毛病,到哪兒都自己帶著杯子,從來不在外邊喝飲料。”

鐘小江說:“中醫上對白開水有個稱呼——還陽水,而且只有用帶蓋、密封的杯子,把滾開的水倒進去,蓋上蓋,水汽上升再凝結成水滴下來之後,才能稱為還陽水,具有護腎功能。”

劉若英不信,鐘小江便讓她回家試試:臨睡前找個保溫杯把開水倒進去蓋好,再在普通杯子裡倒一杯水。劉若英照辦,第二天起床後嘗嘗,兩杯水的味道真的很不一樣。

劉若英這才知道,鐘小江除了是個成功的商人,還是很厲害的中醫大夫。與鐘小江熟悉之後,她才明白自己堅持多年的養生之道原來多有謬誤。

比如,她篤信女人要不間斷補水,所以堅持每天喝8杯水。可鐘小江給她把脈之後問:“你是不是會頻繁去洗手間?偶爾還會耳鳴?總覺得全身乏力、手腳冰涼?不用護髮素就會明顯感覺發質乾枯?”

每個問題都問到了劉若英的心坎上。鐘小江說:“傳統中醫根本沒有所謂的8杯水理論,吃水果、喝粥、喝湯都是攝取水分的管道,根本不需要每天固定8杯水。身體正常時,多喝水有排毒效果;但身體虛弱時,只能緩慢排毒,大量的水就對身體有害了。因為這些水無法被吸收,只能直接排出體外,容易帶走自身津液,久而久之容易傷腎。”

那天,鐘小江送給劉若英一個真空保溫杯。這只杯子,從此就陪伴在劉若英身邊了。"

https://www.ihealth3.com/%E7%99% ... A7%98%E6%96%B9.html
回復

bolie 發表於 2017-1-12 13:38:52 來自手機 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2017-1-12 10:57
你胃火不足, 唔飲水個下覺得個胃想要水, 係因為胃在提陽中. 這是正常階段.

8杯水?那是在傷腎

還陽水
這名詞感覺得新,首次聽
搵機會搵在暖壼試試

我不怎麼飲冰冷飲品,
外出叫餐若包飲品主會選熱飲
唔使加錢會選菜蜜,要加錢就隨意選熱檸水
(熱檸水還是浸一浸檸檬,感覺有少少味就唔要檸檬,糖都不用加,就咁飲)
平時我有睇開那位中醫都建議不要凍飲,
剛好我不嗜好汽水,紙包飲品,所以家裡在這裡不用浪費金錢
我都無可能一日八杯水,
家裡冲定菊花茶或南非茶,放在暖水壼裡帶返工,因中午回家,所以買了個較大的暖水壼,半日飲一壼,中午再添
(雖不是清水,咁算唔算還陽水?)

0水走甜, 白糖呢D 我戒左n年了, 哈哈~  發表於 2017-1-13 09:08
回復

jellyfishy 發表於 2017-1-13 09:12:35 |顯示全部樓層
bolie 發表於 2017-1-12 13:38
還陽水
這名詞感覺得新,首次聽
搵機會搵在暖壼試試

咁啱既, 我都有訂有機南非茶, 但不是成日飲, 你半日一壼都有3杯水了, 一日點會無八杯水, 水個定義唔係清水, 係指所有水份, 我以前好飲得, 睇極中醫都係我濕火嚴重, 點飲去濕茶和中葯都無用, 1 年中醫葯費應該都幾萬元了, 好肉痛, 但諗到身體係自己既, 我一定要找到方法自救, 家族史都係短命, 我算係死淨最健康個件了, 雖然試過好多方法攺善健康, 但仍舊不明狀況出現, 包括皮膚問題.  方法如七日斷食, 灌腸, 尿療法, 乜都試. 我叫自己唔好諗已做左幾多, 總之繼續做, 做時同身心溝通下, 了解佢需要, 又學了多年SPIRITUAL HEALING, AROMATHERAPY, ASTROLOGY... . 上年決心再攺飲食習慣, 留意飲水量和時間, 問題開始攺善.

近月身體排毒去到較順程度了, 似番個人, 可多點時間繼續幫人占星和做HEALING和diy, 回饋社會.

我只係說出經驗啫, 你信唔信想唔想攺都係隨喜, 反正試下又唔洗成本既.

評分

查看全部評分

回復

bolie 發表於 2017-1-17 19:32:34 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2017-1-13 09:12
咁啱既, 我都有訂有機南非茶, 但不是成日飲, 你半日一壼都有3杯水了, 一日點會無八杯水, 水個定義唔係清 ...

皮膚問題真讓人破費不少~

我現沒有經常看醫生,
都只有嚴重的時候,發現濕疹不受控的時候,才看醫生。
平時只要是保持沒有狂發作,
有痕有乾就搵野搽,
不發作我已覺得很好的了!

剛剛買了蜜蠟,
準備過兩日會按照這配方整新一批濕疹膏使用
但最近又見有人寫琉璃苣籽油 不適宜搽臉,會生瘡
因我好多時都會把濕疹膏搽埋額頭
我想我是不是在製作時,先預留一瓶不加琉璃苣籽油,用作搽臉?

荷荷巴油 10ml
琉璃苣籽油 20ml
大麻籽油 10ml
甜杏仁油 20ml
椰子油 30ml
蜂蜡 8g
精油 40滴

回復

jellyfishy 發表於 2017-1-18 09:25:18 |顯示全部樓層
bolie 發表於 2017-1-17 19:32
皮膚問題真讓人破費不少~

我現沒有經常看醫生,

琉璃苣籽油 即係加強版的月見草油, 其內含物次亞麻油酸比月見草油多一倍以上, 更能速進細胞再生, 更滋潤, 修補力更好, 次亞麻油酸份子較小, 皮膚容易吸收, 如果佢成份多D, 又怎會更易塞毛孔? 我自己就常常用佢. 當然人人皮膚不同, 要自己試過才知是否合適自己了.
回復

bolie 發表於 2017-2-5 15:38:28 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2017-1-18 09:25
琉璃苣籽油 即係加強版的月見草油, 其內含物次亞麻油酸比月見草油多一倍以上, 更能速進細胞再生, 更滋潤, ...

謝謝你的指導,
趁過年去旅行,
之前整落既濕疹膏又差不多用完,
年三十晚那晚我就動手整這新配方的濕疹膏了!

因為我用唇膏筒,驚基底油份量多了,蜜蠟太少會過軟身,
最後我把蜜蠟改為12g
整出來唔算過軟,但搽上手就感覺比之前配方較為有濕潤的感覺,
下次可能因天氣熱一點,就要把蜜蠟份量再加多些看看~

新配方嘗試了不足兩星期,
未敢說效果是否很好,
首先知道加的兩款油我沒有敏感反應,
原本乾燥的皮膚搽了後,似乎比之前的濕疹膏保濕長了些(我有時會乾到一R就見白)

新配方的濕疹膏試用中,
下一步,就是找找整蚊膏的配方(俾容易野蚊既小孩用)

因需要調整配方, 就是DIY 最好的地方~~ 嘻~~  發表於 2017-2-7 09:17
回復