返回列表 發新帖

再接再厲 - 70-200 打蜻蜓 ~

作者: avery 發表于 2008-9-21 22:53:36
3003 24
小餘 發表於 2008-9-23 00:48:36 |顯示全部樓層
阿行大同四少啲蜻蜓都影得好靚
回復

四少 發表於 2008-9-23 18:46:55 |顯示全部樓層
大家唔好用個 "打" 字啦, 用 "影" 會比較好 ...
因為 "打" 呢個字會令部份 師兄/師傅 反感喔
回復

vivi 發表於 2008-9-23 20:06:54 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2008-9-23 18:46 發表
大家唔好用個 "打" 字啦, 用 "影" 會比較好 ...
因為 "打" 呢個字會令部份 師兄/師傅 反感喔

吖, 係呢, 我又要問傻問題:
點解 "影" 叫做 "打"嘅 (真係唔知所以問O架, 唔好鬧呀 )
回復

avery 發表於 2008-9-23 20:28:19 |顯示全部樓層
原帖由 vivi 於 2008-9-23 20:06 發表

吖, 係呢, 我又要問傻問題:
點解 "影" 叫做 "打"嘅 (真係唔知所以問O架, 唔好鬧呀 )

因為 影相 英文叫 shot ~ eg. take a shot of the dragonfly

另一方面, Shot = 開槍 , eg. shot a bird = 打雀

Therefore,  shot = 打
回復

vivi 發表於 2008-9-23 20:40:05 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-9-23 20:28 發表

因為 影相 英文叫 shot ~ eg. take a shot of the dragonfly

另一方面, Shot = 開槍 , eg. shot a bird = 打雀

Therefore,  shot = 打

OKOKOK
清楚明白
謝謝 A vERY gOOD bOY
回復