買回來的鬱金香球根應怎樣處理 ?

作者: cedric523 發表于 2008-9-20 17:21:39
4321 8
今天我買咗十粒球根回來, 我現在應怎樣做好 ?
KUNO 發表於 2008-9-21 00:25:55 |顯示全部樓層
先清洗及消毒再冷藏四至六個星期後種植 .
若在鄉郊冬季較冷的地區可以不用冷藏 , 於十一月直接種下去 .
回復

cedric523 發表於 2008-9-21 11:21:20 |顯示全部樓層
我想問需唔要先去除包著球根的衣先放雪櫃 ?
回復

cedric523 發表於 2008-9-21 11:22:32 |顯示全部樓層
洗咗粒球根後要唔要弄乾去先 ?
消毒係咪用消毒藥水 ?
回復

KUNO 發表於 2008-9-22 00:43:21 |顯示全部樓層
如果包著鱗莖外的皮衣是已經裂開的話, 可以將它除去再清潔.
而消毒用的是農業或園藝使用的殺菌劑.
使用殺菌劑後稍為放乾再冷藏.
回復

cedric523 發表於 2008-9-22 22:17:04 |顯示全部樓層
唔該晒你呀 !
回復

JenniferC 發表於 2008-9-23 01:09:04 |顯示全部樓層
點解不直接在這帖問呢?等其他知道的得更多的花友來齊齊答不是更好嗎?我怕一個人答會答錯你都唔知啊~

我想問鬱金香同風信子係咪同一個養護方法?
程序上一樣,不過鬱金香對溫度的要求比風信子高,種球的退化亦比風信子快,鬱金香種植適溫為15-20度。

消毒的百菌靈邊一度買最平?
以我所知,50克的價錢大約為20尾~30中左右,花墟的店唔少都有售,親自去隔價會比較好。

現在應唔應該放在雪櫃裏俾佢發芽?
放在雪櫃冷凍處理是給種球模擬冬轉春季(春化)令種球分化花芽,照KUNO版主說大概冷藏4-6個星期,冷凍處理後上盆至開花的時間,網上說法是50-60日,我本人未種過所以不清楚,你想幾時賞花,就要自己倒轉計計開始冷凍處理的時間了,例如種球今日9月23日開始入雪櫃,大概10月31日左右才完成冷凍處理,上盆後2個月左右開花,估計09年新年前會有花睇吧。
比個參考網頁你看看:>>>郁金香的栽培管理技术

-----------------------------
(如果以上我說的有錯誤,請花友"出聲"更正,THANK YOU!)

回復

cedric523 發表於 2008-9-23 21:58:58 |顯示全部樓層
唔該你呀
回復

athernas 發表於 2008-9-29 18:41:22 |顯示全部樓層
好有用呀d information,我都想試下種.
回復