新買夾的近況

作者: orchids 發表于 2008-9-15 16:57:49
1976 7
盆Red Dragon苗(個名係跟森記標籤)買時的夾幾乎全枯萎,新出的夾較青色.
盆夾隔離的毛是由種子開始種,上年12月中開始種,現在都是很細小.

哩盆普通夾買時又大又紅,現在又青又細又弱.

Hime 發表於 2008-9-15 17:10:27 |顯示全部樓層
葉子邊有點K型, 捕捉器青綠, 應該是典型的光照不足.
但上年12月中開始種,相信它沒有冬眠過,不知道有沒有係關係 ?
又, 介質似乎乾乾的.

回復

orchids 發表於 2008-9-15 17:48:56 |顯示全部樓層
原帖由 Hime 於 2008-9-15 17:10 發表
葉子邊有點K型, 捕捉器青綠, 應該是典型的光照不足.
但上年12月中開始種,相信它沒有冬眠過,不知道有沒有係關係 ?
又, 介質似乎乾乾的.

K型的葉子似是舊夾不適應我家的環境,擺放夾的位置已是我家最光猛的向東南窗邊位,我都冇乜辦法改善.
盆毛係上年12月中播種,但我唔知這是否正常的生長速度.
我會留意毛毛的介質,謝謝你提醒!
回復

Hime 發表於 2008-9-15 18:06:43 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-9-15 17:48 發表

K型的葉子似是舊夾不適應我家的環境,擺放夾的位置已是我家最光猛的向東南窗邊位,我都冇乜辦法改善.
盆毛係上年12月中播種,但我唔知這是否正常的生長速度.
我會留意毛毛的介質,謝謝你提醒! ...

東南窗光照小時  ..?
沒有冬眠過的夾似乎會長不好, 像我家中沒有冬眠過的夾, 是照很紅, 但是夾的數量老是不多過6....
回復

orchids 發表於 2008-9-15 18:29:21 |顯示全部樓層
原帖由 Hime 於 2008-9-15 18:06 發表

東南窗光照小時  ..?
沒有冬眠過的夾似乎會長不好, 像我家中沒有冬眠過的夾, 是照很紅, 但是夾的數量老是不多過6....

夏天通常早上7:00-12:00會直曬.
可能我講得比較亂,全部夾都係今年七月後買的,我唔知佢有冇冬眠過,只是紅龍苗隔離盆毛毛係上年播種,
回復

sundewrex 發表於 2008-9-15 20:19:57 |顯示全部樓層
有問題的就試張佢挖起來看看D根生成點?若瓜得七七八八就不如換晒全水苔去種過,記住要摭光吾好直晒,照燈會更好,之後等待復原.
回復

orchids 發表於 2008-9-16 14:39:41 |顯示全部樓層
原帖由 sundewrex 於 2008-9-15 20:19 發表
有問題的就試張佢挖起來看看D根生成點?若瓜得七七八八就不如換晒全水苔去種過,記住要摭光吾好直晒,照燈會更好,之後等待復原.

其實已經挖咗,因毛毛生得很擠迫及有隻青綠色的大得特別快,現在已分成三盆,其中一盆已轉用水苔種,所以相片中只係一部份,但在移植時發現根少及短,除了特別大的一棵,其他的不論用泥或水苔種都大得慢.
回復

sundewrex 發表於 2008-9-17 21:41:42 |顯示全部樓層
氣天的確太熱,一點不像秋天,為有移到室內用燈照.
試用全水苔看看一段時間有冇好轉.
回復