香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 園藝茶座 綜合園藝交流 Avery 花集

Avery 花集

作者: avery 發表于 2008-9-15 14:58:43
187796 3451
vivi 發表於 2008-9-19 21:37:49 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-9-19 19:04 發表

大塊黑色絨布

藍色床單去左邊
回復

avery 發表於 2008-9-19 21:45:16 |顯示全部樓層
原帖由 vivi 於 2008-9-19 21:37 發表

藍色床單去左邊

哂太多褪左色 ... 咪換張似樣D囉 ~
回復

oneonewe 發表於 2008-9-19 21:48:20 |顯示全部樓層
行哥D花會唔會賣o架??
回復

avery 發表於 2008-9-19 21:49:18 |顯示全部樓層
原帖由 oneonewe 於 2008-9-19 21:48 發表
行哥D花會唔會賣o架??

??
回復

oneonewe 發表於 2008-9-19 22:20:17 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-9-19 21:49 發表

??

我見你種咁多....
以為你想搞個花場咋....
回復

vivi 發表於 2008-9-19 22:24:40 |顯示全部樓層
原帖由 oneonewe 於 2008-9-19 22:20 發表

我見你種咁多....
以為你想搞個花場咋....

A VERY GOOD BOY 種花係為興趣喔
回復

oneonewe 發表於 2008-9-19 22:34:39 |顯示全部樓層
原帖由 vivi 於 2008-9-19 22:24 發表

A VERY GOOD BOY 種花係為興趣喔

咁A VERY GOOD BOY會唔會拎D花去參展o架
回復

avery 發表於 2008-9-19 22:39:37 |顯示全部樓層
原帖由 oneonewe 於 2008-9-19 22:34 發表

咁A VERY GOOD BOY會唔會拎D花去參展o架

Many many many years ago ...

第一次參展 -> 4 個獎

但由於展覧地方條件甚差, 4 棵花之後一一歸天, 之後冇再參展 ~
回復

dryfish 發表於 2008-9-19 22:52:03 |顯示全部樓層
依家個D好D啦,下話.

你有冇D "ultra highland/lowland"的交配豬的photo貼呀?
我想睇呢D交配豬呀~
N. aristolochioides
N. veitchii
N. hamata
N. northiana
N. clipeata
...
回復

avery 發表於 2008-9-19 22:57:52 |顯示全部樓層
原帖由 dryfish 於 2008-9-19 22:52 發表
依家個D好D啦,下話.

你有冇D "ultra highland/lowland"的交配豬的photo貼呀?
我想睇呢D交配豬呀~
N. veitchii
N. hamata
N. clipeata
...

唔去 search 就問野 ?! 去呢處啦 ~

http://www.humboldt.edu/~rrz7001/Nep_hybrids.html
回復

avery 發表於 2008-9-19 23:01:50 |顯示全部樓層
原帖由 dryfish 於 2008-9-19 22:52 發表
依家個D好D啦,下話.

我想睇呢D交配豬呀~
N. veitchii
N. hamata
N. clipeata
...

我有:
aristo x thorelii
aristo x maxima
aristo x Tiveyi
aristo x spectabilis
veitchii x maxima
veitchii x maxima x veitchii
veitchii x mirabilis
veitchii x tobaica
veitchii x ...
hamata x sibuy
hamata x truncata
northiana x veitchii
northiana x ...
clipeata
clipeata x vent x clipeata
.....

Can't remember all ... sorry ....
回復

貓后 發表於 2008-9-19 23:06:14 |顯示全部樓層
行哥,你今日咁靜?
回復

avery 發表於 2008-9-19 23:08:33 |顯示全部樓層
原帖由 貓后 於 2008-9-19 23:06 發表
行哥,你今日咁靜?

何解 ?? 我 re 左好多 post 勒 ~

Take a look at 無憂旅遊/攝影天地 ~ http://hkplants.com/forumdisplay.php?fid=13
回復

貓后 發表於 2008-9-19 23:11:17 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-9-19 23:08 發表

何解 ?? 我 re 左好多 post 勒 ~

Take a look at 無憂旅遊/攝影天地 ~ http://hkplants.com/forumdisplay.php?fid=13

我指的係吹水站丫,想問你水蜜桃種子,應該點種才好
回復

avery 發表於 2008-9-19 23:32:01 |顯示全部樓層
原帖由 貓后 於 2008-9-19 23:11 發表
我指的係吹水站丫,想問你水蜜桃種子,應該點種才好

我只找到這些 info ... hope it helps  

種子配合著生長地的四季變化,桃子、水蜜桃、櫻花、梅花、杏花等溫帶種子會有休眠的狀況,因此如果不了解種子這個特性,直接種植下去,在種子尚未發芽前,可能會被鳥兒吃掉,或者是爛掉,可以將種子泡水,以濕布包裹,放冰箱冷藏兩個月,保持其溼度,種子過了休眠期以後拿出來種植,就會長大囉
回復

vivi 發表於 2008-9-19 23:48:42 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-9-19 23:32 發表

種子配合著生長地的四季變化,桃子、水蜜桃、櫻花、梅花、杏花等溫帶種子會有休眠的狀況,因此如果不了解種子這個特性,直接種植下去,在種子尚未發芽前,可能會被鳥兒吃掉,或 ...

BOYBOY你究竟有咩係唔識O架
回復

avery 發表於 2008-9-20 00:19:17 |顯示全部樓層
原帖由 vivi 於 2008-9-19 23:48 發表

BOYBOY你究竟有咩係唔識O架

咪玩啦 ~ 唔識既野仲有好多好多好多 ~ Still learning ~
回復

貓后 發表於 2008-9-20 08:18:23 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-9-19 23:32 發表

種子配合著生長地的四季變化,桃子、水蜜桃、櫻花、梅花、杏花等溫帶種子會有休眠的狀況,因此如果不了解種子這個特性,直接種植下去,在種子尚未發芽前,可能會被鳥兒吃掉,或 ...

有粒放咗2星期,還未有動靜丫
回復

dryfish 發表於 2008-9-20 11:54:04 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-9-19 22:57 發表

唔去 search 就問野 ?! 去呢處啦 ~

http://www.humboldt.edu/~rrz7001/Nep_hybrids.html

我想睇你果D呀嘛~
睇下你邊D可以係平地生存到

係到問下
你有冇D N. aristolochioides交配係好似 aristolochioides原種架?
係咪交thorelii最似呀?
回復

Don 發表於 2008-9-20 17:08:45 |顯示全部樓層
路過閒人, dryfish兄, 這是其中之aristolochioides交配, 平地也ok,可是夏天仍需降溫條件,但己經不用雪柜.放居外涼風.
Goodboy 對嗎
117A 223.jpg
回復