日本球根

作者: 滑嘟嘟 發表于 2008-9-15 00:48:59
1913 5
家姐去完日本旅行~
帶咗D手信俾我!

有唔知咩名既花花~

我平時只種香草同瓜菜... 未種過呢D花~
有冇高人指點迷津!?

仲有...

呢D係咩花~?
要用咩泥種呢~?
要唔要曬太陽~?
要唔要淋好多水~?
唔該晒各位大大~~

Monse 發表於 2008-9-15 00:53:22 |顯示全部樓層
全都是球根植物啊,好靓吖,相信問問球根版的版主先得喇!
回復

KUNO 發表於 2008-9-15 01:26:21 |顯示全部樓層
第一包的是屬於Alliaceae 蔥科的 Allium unifolium.
先在攝氏5度冷藏六個星期, 土壤需要排水良好, 鱗莖埋藏在土下約一寸深或鱗莖頂端剛好與土面平齊盡, 量保持土壤於半乾程序或土乾再澆水, 需全日照.

而第二包是屬於Hyacinthaceae 風信子科的 Scilla campanulata 西班牙藍鈴花.
先在攝氏5度冷藏六個星期, 土壤需要排水良好, 鱗莖埋藏在土下約一寸深或鱗莖頂端剛好與土面平齊盡, 量保持土壤於半乾程序或土乾再澆水, 需半日照及涼快通風良好的環境.
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-9-15 01:38:30 |顯示全部樓層
原帖由 KUNO 於 2008-9-15 01:26 發表
第一包的是屬於Alliaceae 蔥科的 Allium unifolium.
先在攝氏5度冷藏六個星期, 土壤需要排水良好, 鱗莖埋藏在土下約一寸深或鱗莖頂端剛好與土面平齊盡, 量保持土壤於半乾程序或土乾再澆水, 需全日照.

而第二包是屬 ...

唔該晒你啊~!
咁要唔要落肥?
用咩泥比較好啊~?
回復

KUNO 發表於 2008-9-15 02:03:12 |顯示全部樓層
肥料選用磷和鉀偏重的種類, 介質調配建議使用3號蘭石+腐質土+珠石, 比例 ( 2 : 1 : 1 ).
另外要提一提, 這些是鱗莖類的球根而不是種子喔!
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-9-15 02:13:37 |顯示全部樓層
原帖由 KUNO 於 2008-9-15 02:03 發表
肥料選用磷和鉀偏重的種類, 介質調配建議使用3號蘭石+腐質土+珠石, 比例 ( 2 : 1 : 1 ).
另外要提一提, 這些是鱗莖類的球根而不是種子喔!

係~係~
馬上改~!
我係响農業植物搬過黎~
記得cut咗瓜菜照片, 唔記得改Topic......
回復