紅龍唔紅

作者: kuen9999 發表于 2008-9-14 13:19:33
3139 15
我呢棵紅龍係7月買,新出D葉越來綠,現在成棵綠晒,請教
泥是森記原本D呢加水苔,有蓋魚缸保濕,放窗向南,下午1:00-5:00有陽直射
orchids 發表於 2008-9-14 15:15:18 |顯示全部樓層
原帖由 kuen9999 於 2008-9-14 13:19 發表
我呢棵紅龍係7月買,新出D葉越來綠,現在成棵綠晒,請教
泥是森記原本D呢加水苔,有蓋魚缸保濕,放窗向南,下午1:00-5:00有陽直射

我都响森記買咗盆,我只是將原本的植株,泥及青苔種在盆仔內,但我棵似乎紅過你棵.
我棵是放在向東南的窗邊曬早上太陽,冇用蓋保濕.
我棵雖然冇買回來時紅,但比其實普通夾紅得多.
回復

sundewrex 發表於 2008-9-15 02:38:31 |顯示全部樓層
是否用密封杯種呀?
若根長得不好(焗親),會晒極都不紅嫁!
若正常出大夾(而不是縮水夾)就是晒的日子不夠.
回復

hkspiceboy 發表於 2008-10-6 13:37:29 |顯示全部樓層
請問rex哥點為之根生得唔好? 啡根定係好少根? 同埋係咪要整棵拎出黎睇? 但係捕蠅草唔係唔可以立亂郁佢d根咩?
回復

nick 發表於 2008-10-6 22:31:25 |顯示全部樓層
你睇 d 新葉又瘦又長, 會唔會係唔夠光呀??
一日曬得 4~5 個鐘頭真係少播, 其他時間有無光 (強烈既散射光) 架!?
回復

nick 發表於 2008-10-6 22:35:23 |顯示全部樓層
原帖由 hkspiceboy 於 2008-10-6 13:37 發表
請問rex哥點為之根生得唔好? 啡根定係好少根? 同埋係咪要整棵拎出黎睇? 但係捕蠅草唔係唔可以立亂郁佢d根咩?

d 根啡色係正常架,
我既經驗係一棵撕開做幾棵, 全部都存活, 更唔好話唔郁得 d 根啦,
當然郁佢既話都儘可能輕手 d , 儘量唔好整斷啦!
只要你郁佢之後比好 d 環境, 機本唔會死既, 最多咪兩三個月後先肥仔大隻返之嘛!
回復

wingch 發表於 2008-10-6 22:54:09 |顯示全部樓層
呢棵都係7月時入, 拆出黎既苗仔, 不過就照T5 燈, 因為冇咩位, 都係擺係最旁邊.
回復

C702 發表於 2008-10-6 23:38:01 |顯示全部樓層
wingch兄 keep得好好喎!
想問你離光管幾遠?Thanks
回復

wingch 發表於 2008-10-6 23:42:00 |顯示全部樓層
盤面離光管大約 12cm,  相信如果將盤移去中間位照, 應該效果更好.

回復

C702 發表於 2008-10-6 23:55:42 |顯示全部樓層
I see thank you!
回復

cross 發表於 2008-10-7 00:00:10 |顯示全部樓層
印象中日夜溫差都有影響
回復

wingch 發表於 2008-10-7 00:50:11 |顯示全部樓層
唔, 聽說就係, 但係我呢棵既種植環境, 由7月到依家, 日夜溫差, 相信唔過5度, 有時可能跟本冇咩改變添.

回復

cross 發表於 2008-10-7 09:45:07 |顯示全部樓層
原帖由 wingch 於 2008-10-7 00:50 發表
唔, 聽說就係, 但係我呢棵既種植環境, 由7月到依家, 日夜溫差, 相信唔過5度, 有時可能跟本冇咩改變添.

um 日頭開燈連陽光
夜晚相對涼d..也算小小溫差吧
回復

eightcloud 發表於 2008-11-26 23:07:57 |顯示全部樓層
如果我的小捕照燈14小時,大約要多少時間才會變紅?
回復

avery 發表於 2008-11-26 23:10:27 |顯示全部樓層
Different VFT have different colour and shape presentation. Green one will never turn red. And, there are a lot of factors making it turn colour. Duration is only a single factor ... You have to consider intensity, type of the illuminating wavelength etc ~
回復

阿袁 發表於 2008-11-27 08:28:05 |顯示全部樓層
原帖由 wingch 於 2008-10-6 22:54 發表
呢棵都係7月時入, 拆出黎既苗仔, 不過就照T5 燈, 因為冇咩位, 都係擺係最旁邊.

師兄用燈照都有如此成果 , 不說佩服都不可能了 ...........................
回復