來自意大利的種子(已知名叫Snow on the Mountain)

關閉 [複製鏈接]
作者: Alfphy 發表于 2008-9-14 08:53:45
1906 20
這花是朋友從意大利帶回來種子種的。不過,朋友不知道它的名字,請問有沒有人知道?

yuwaiman 發表於 2008-9-14 10:48:07 |顯示全部樓層
有D似人地插花要嚟做襯花果隻, 陣間去花墟望吓有冇話你知
回復

Alfphy 發表於 2008-9-14 10:50:53 |顯示全部樓層
好啊好啊!謝謝你,文文!中秋節快樂啊!
回復

Alfphy 發表於 2008-9-14 10:52:13 |顯示全部樓層
麻煩可唔可順手睇呢兩種?麻煩晒!
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=19244&extra=page%3D1
回復

Donder 發表於 2008-9-14 14:53:11 |顯示全部樓層
阿飛 : 你來自意大利的花

你睇下學名  Euphorbia marginata 係咪呢隻呢 ! ! ! 原產地北美, 6 - 9 月是開花期.

如是這隻, 剪佢條徑時小心, D 白汁可能引起手部皮膚敏感架 !

回復

yuwaiman 發表於 2008-9-14 23:09:12 |顯示全部樓層
花檔d人話叫尤加利葉, 但唔肯定, 你知啦, 花墟d人改名有一手的
回復

Alfphy 發表於 2008-9-14 23:15:37 |顯示全部樓層
原帖由 Donder 於 2008-9-14 14:53 發表
阿飛 : 你來自意大利的花
你睇下學名  Euphorbia marginata 係咪呢隻呢 ! ! ! 原產地北美, 6 - 9 月是開花期.
如是這隻, 剪佢條徑時小心, D 白汁可能引起手部皮膚敏感架 ! ...

係啊係啊!就係佢啦!原來原產地北美! 它在我家無名無氏無地位(因太粗生)地生長多年,今天終於知道它們大名,真好!
謝謝你,叮噹!
回復

Alfphy 發表於 2008-9-15 01:13:20 |顯示全部樓層
原帖由 yuwaiman 於 2008-9-14 23:09 發表
花檔d人話叫尤加利葉, 但唔肯定, 你知啦, 花墟d人改名有一手的

剛找過,在一個內地網站,有人叫佢做「高山積雪」,相信係因為它的英文俗名叫snow on the mountain
另有中文名叫「銀邊翠」、「六月雪」或「象牙白」,貼切、靚好多!

回復

Donder 發表於 2008-9-15 04:09:33 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-9-15 01:13 發表

剛找過,在一個內地網站,有人叫佢做「高山積雪」,相信係因為它的英文俗名叫snow on the mountain
另有中文名叫「銀邊翠」、「六月雪」或「象牙白」,貼切、靚好多! ...

德文叫 Schnee auf dem Berge,  我照字面譯是  (山峰白雪)  :-)
回復

Alfphy 發表於 2008-9-15 10:40:52 |顯示全部樓層
嘻!看來德文也是照英文snow on the mountain直譯的。終於找到它的名字,很開心!
在你那邊常見這花嗎?它在我家多年,一直愛理不理地種在一旁。不過因是朋友多年前送的,點都留番個種。
回復

Agnes 發表於 2008-9-15 13:31:59 |顯示全部樓層
Alfphy插花唔駛買襯葉啦!好方便呀!
回復

Alfphy 發表於 2008-9-15 21:57:03 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-9-15 13:31 發表
Alfphy插花唔駛買襯葉啦!好方便呀!

可惜不懂插花
回復

Agnes 發表於 2008-9-15 22:23:58 |顯示全部樓層
人人都識插花啦!攞個花瓶, 裝 d 水, 見花就係咁剪落嚟, 插呀!插呀!咪得 lor.
回復

Alfphy 發表於 2008-9-15 22:41:38 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-9-15 22:23 發表
人人都識插花啦!攞個花瓶, 裝 d 水, 見花就係咁剪落嚟, 插呀!插呀!咪得 lor.

咁呢樣我可以堪稱專家!尤其風雨前後,與其花朵在外受風雨,不如插回放在家內欣賞!
哈哈哈!

回復

foresteyes 發表於 2008-9-16 02:40:25 |顯示全部樓層
原帖由 yuwaiman 於 2008-9-14 23:09 發表
尤加利葉唔係呢種, 呢只佢地叫做葉上花
回復

Alfphy 發表於 2008-9-16 02:55:12 |顯示全部樓層
原帖由 foresteyes 於 2008-9-16 02:40 發表
尤加利葉唔係呢種, 呢只佢地叫做葉上花

葉上花?!又幾貼切!
其實我種得唔靚!我見過有人一大排一大排咁種,小灌木咁,好搶目!
回復

Donder 發表於 2008-9-18 14:22:54 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-9-15 10:40 發表
嘻!看來德文也是照英文snow on the mountain直譯的。終於找到它的名字,很開心!
在你那邊常見這花嗎?它在我家多年,一直愛理不理地種在一旁。不過因是朋友多年前送的,點都留番個種。 ...

這花唔常見, 但也不難看到, 這種我沒有種, 不過, 我有一棵好似長春 X 的,  學名叫 Vinca major  '' Variegata '' 佢的葉片, 也與你的差不多, 不過 D 花就是紫藍色, 而且大朵好多, 我也是剪她下來插花用架 !   ( 講開插花, 我都是專業, 高手黎架, 尤其在打風過後, 哈.....哈......哈......)
回復

fnv234 發表於 2008-9-18 20:14:51 |顯示全部樓層
Vinca係蔓長春花,同長春花有D唔同,D花顏色比較少,不過我覺得靚好多
回復

fnv234 發表於 2008-9-18 20:16:57 |顯示全部樓層
回復

Alfphy 發表於 2008-9-18 21:46:03 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-9-18 20:16 發表
呢張相影得好靚

又真係幾靚!
回復

12下一頁