請問它們叫乜名

關閉 [複製鏈接]
作者: Alfphy 發表于 2008-9-14 08:43:13
3642 15
佢地都係來自朋友的剪枝,無名無姓地來到我家。請問有沒有人知道它們的芳名?謝謝!
植物一:紫色葉子,中間有銀條!

Alfphy 發表於 2008-9-14 08:44:36 |顯示全部樓層
植物二,純綠葉,葉子只有3、4CM長。
回復

Alfphy 發表於 2008-9-14 08:45:46 |顯示全部樓層
植物三:毛茸茸的葉子,很可愛!
回復

Donder 發表於 2008-9-14 14:37:35 |顯示全部樓層
植物一, 我以前在HK也種過, 好普通, 好粗生的, 不過, 我不知她的大名, 一定有其他人知既 !
回復

orchids 發表於 2008-9-14 19:47:39 |顯示全部樓層
第一種係紫水竹草.
回復

Alfphy 發表於 2008-9-14 23:30:50 |顯示全部樓層
原帖由 Donder 於 2008-9-14 14:37 發表
植物一, 我以前在HK也種過, 好普通, 好粗生的, 不過, 我不知她的大名, 一定有其他人知既 !

植物一,確實粗生!
我都係用一條10cm的來種,兩個月就分出兩個頭,可以種滿一小盆了!
回復

Alfphy 發表於 2008-9-14 23:35:17 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-9-14 19:47 發表
第一種係紫水竹草.

我找不到紫水竹草的資料,不過,我用「竹草」二字,找到了「吊竹草」!
我想它的名字應叫吊竹草,又叫紫背鴨跖草。英文名叫Zebrina pendula。
anyway,謝謝你!
回復

Alfphy 發表於 2008-9-15 00:07:30 |顯示全部樓層
請問有沒有人知道植物二和植物三的名字?
回復

Alfphy 發表於 2008-9-20 11:06:27 |顯示全部樓層
求名,求名,有人知道植物二和植物二的名嗎????

回復

fnv234 發表於 2008-9-20 16:21:55 |顯示全部樓層
第二好似都係鴨跖草科
回復

Alfphy 發表於 2008-9-20 20:49:14 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-9-20 16:21 發表
第二好似都係鴨跖草科

確實有點似!網上見有花,但我種左十年都有,佢都未開過花俾我睇!
回復

Donder 發表於 2008-11-13 18:09:48 |顯示全部樓層
昨晚返學, 行開圖書館, 發現你的疑似植物三,  ( Helichrysum petiolare) 如有時間, 可睇下呢個德文網, 有圖睇, 第一, 二圖是講疑似你的植物三, 第三, 四圖, 你可不需理會, 是講另一植物.  http://gaertnerblog.de/blog/2008 ... ichrysum-petiolare/

照書講, (如是你的植物三)  她原產地是南非, 是生成軟奶奶的, 可用吊盆種, 等支, 葉向下垂生, 是觀葉植物, 又可混合其他識開花的植物一齊種, 作為配撘及裝飾. 哈.....哈......用來混植都幾好啵 !
回復

Alfphy 發表於 2008-11-14 06:56:21 |顯示全部樓層
原帖由 Donder 於 2008-11-13 18:09 發表
昨晚返學, 行開圖書館, 發現你的疑似植物三,  ( Helichrysum petiolare) 如有時間, 可睇下呢個德文網, 有圖睇, 第一, 二圖是講疑似你的植物三, 第三, 四圖, 你可不需理會, 是講另一植物.  http://gaertnerblog.de/bl ...

就是它啊!
原來它是Helichrysum petiolare 傘花麥稈菊 (銀葉麥稈菊)~~中英文名都好長!
謝謝你,叮噹!
回復

Donder 發表於 2008-11-14 07:21:02 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-11-14 06:56 發表

就是它啊!
原來它是Helichrysum petiolare 傘花麥稈菊 (銀葉麥稈菊)~~中英文名都好長!
謝謝你,叮噹!

睇圖真是你個棵 ! ? 咁就真係好啦, 你的疑問解開了, 我都是從特登當中的唔覺意看到的, 嘻.....嘻......
回復

Alfphy 發表於 2008-11-15 04:36:32 |顯示全部樓層
謝謝你啊!
我打算明年春天,把它與天竺葵同盆種啊!咁樣大家有個伴啊嘛!
回復

Donder 發表於 2008-11-15 06:24:44 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-11-15 04:36 發表
謝謝你啊!
我打算明年春天,把它與天竺葵同盆種啊!咁樣大家有個伴啊嘛!

我林, 混垂吊天竺會幾好 !
回復