如何決定幾時換盆?

關閉 [複製鏈接]
作者: cyhh 發表于 2008-9-14 02:23:17
1157 6
我用瓷盆,花鋪d人教我,可以等d根迫爆(迫爛)個盆先換,係咪ok o架?
我見有時d根生番上泥上面,擔心佢地會迫得滯 ...
曉文 發表於 2008-9-15 10:08:45 |顯示全部樓層
有根 伸出盆底去水洞洞外面, 就係換盆的好時機
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-15 10:25:43 |顯示全部樓層
個人的愚見,我見您的天台佈置也很美,但我見您用的瓷盆是長筒高身形,其實對於植物的空間來說是很窄,應該使用濶口盆為佳。

植物沒可能自己迫爆花盆的,只有沒伸展而死亡。
回復

kwanyeehui 發表於 2008-9-15 11:36:39 |顯示全部樓層
原帖由 傻豬豬 於 2008-9-15 10:25 發表
個人的愚見,我見您的天台佈置也很美,但我見您用的瓷盆是長筒高身形,其實對於植物的空間來說是很窄,應該使用濶口盆為佳。

植物沒可能自己迫爆花盆的,只有沒伸展而死亡。 ...

我果盆迷你嘉多利開緊花, 想換盆, 但D根爪緊盆面不能動,
一個跟一個生變成懸垂狀, 但又每生一個都開花.
怎麼辦? 換盆就要切斷D根.
回復

cedric523 發表於 2008-9-15 12:37:16 |顯示全部樓層
我試過剪斷羅勒的根來換盆, 發覺沒有什麼問題, 它繼續長高長大
回復

Agnes 發表於 2008-9-15 13:38:39 |顯示全部樓層
原帖由 傻豬豬 於 2008-9-15 10:25 發表

植物沒可能自己迫爆花盆的,只有沒伸展而死亡。 ...

十分同意. 不過暫時仍未見植物有問題, 貪靚繼續種下去啦!下次買盆就選擇闊口好些, 闊些打風也能站穩些嘛!
回復

cyhh 發表於 2008-9-15 13:46:36 |顯示全部樓層
下次買d闊d嘅先
回復