需要整濕疹膏,請教這些油OK否?

作者: bolie 發表于 2016-11-2 17:59:38
1174 5
之前在DIY店買,其實都唔算平,亦不知道牌子產地。

而且我又用得多,一瓶100ML份量的油用約一個半月就可以用晒了~
我整膏有三款油要用,椰子油、大麻籽油、甜杏仁油,還有蜂蠟

以下幾款油,請問有否人試過?純100%的嗎?用佢黎整有否問題?
或是有其他更好的可以告訴我嗎?
因為直接用在皮膚上,所以唔想用得太差。

椰子油:
Caleb's 有機冷榨椰子油

大麻籽油:
Nutiva 有機冷榨大麻籽油

甜杏仁油:
Florihana 有機甜杏仁油 或 Now Solutions 有機甜杏仁油

jellyfishy 發表於 2016-11-3 08:56:18 |顯示全部樓層
Nutiva & FLorihana, 佢地都寫明出處和生產方法, 有效的有機認證.
用過, 感覺幾好.

無用過Caleb's 唔知.
回復

惡姨 發表於 2016-11-3 09:27:04 |顯示全部樓層
我有用過澳洲的New Direction, 都唔錯, 如果用來做紫草膏或倒手香膏, 都幾好咖
回復

jellyfishy 發表於 2016-11-3 14:30:17 |顯示全部樓層
我用New Directions 的植物油來打皂.
回復

bolie 發表於 2016-11-3 20:03:48 |顯示全部樓層
惡姨 發表於 2016-11-3 09:27
我有用過澳洲的New Direction, 都唔錯, 如果用來做紫草膏或倒手香膏, 都幾好咖

New Direction。。。
我在網上搜,似不覺香港那裡有得買
回復

惡姨 發表於 2016-11-4 09:22:05 |顯示全部樓層
bolie 發表於 2016-11-3 20:03
New Direction。。。
我在網上搜,似不覺香港那裡有得買

我由澳洲訂返來嘅, 如果做護膚品, 可以訂有基機油
回復