help 我的植物呀

作者: mpying02 發表于 2008-9-12 13:59:17
1787 9

我的植物之前是生到好美麗架....但我比我的同事說要換盆, 因生到好高...那第1次換, 發現那盆也是差不多, 所以便到第2度買盆...合共2次換盆..
我現在先知好傷那植物呀, 第2次換時(昨日) 因第1次我換到d泥太實la..所以........第2次換盆時,衰左....我feel到有d根比我del左....當我換好後, 今日發現到佢完完全全係沒什麼精神, 發現佢的莖已放下了..那便好像我del左的根一樣..吸唔到水, 同埋發現d葉係好易甩左出來, 那怎樣好呀help...我今日仲衰多水, 加埋綠色包裝三角形樽裝的見下去, 那怎樣好....有冇人幫到我呀...
fnv234 發表於 2008-9-12 16:36:15 |顯示全部樓層
換完盆、插枝/葉等,因為傷到D根/冇根,所以最好就保濕,加埋綠色包裝三角形樽裝的見下去?唔明白你講乜
回復

beebee 發表於 2008-9-12 17:52:11 |顯示全部樓層
(綠色包裝三角形樽)................ 係唔係(綠色包裝三角形樽)液體花肥啊?
回復

mpying02 發表於 2008-9-13 00:14:30 |顯示全部樓層
係呀係呀.....便是那肥料了....
回復

mpying02 發表於 2008-9-13 00:22:06 |顯示全部樓層

回復 2# fnv234 的帖子

我是換盆時, 令到傷左佢d根....因我倒佢出來時, feel到佢的根比我的力量del左...
現在我再看到可能del左佢的根, 令到那植物沒什麼精神中....我想知可以怎樣幫到佢呀....因我好怕佢會死....因我見到佢由下面開始..佢的莖開始好像沒什麼水份比d葉, 所以d葉係往下的, 而且好易甩, 我想知道佢是不是有問題......因我怕佢會死, 又把佢加左肥....我上web再看之後才知, 係不可加肥的, 所以想問下你地, 我可以怎樣做....
回復

maggielawkm 發表於 2008-9-15 20:34:22 |顯示全部樓層
噴水得唔得呀
回復

八王爺 發表於 2008-9-16 16:53:39 |顯示全部樓層
算我眼力差,睇唔出你棵係乜嘢!
回復

曉文 發表於 2008-9-16 17:11:17 |顯示全部樓層
換盆後不可立刻施肥啊,
而且唔可以淋太多水
回復

ht333147 發表於 2008-9-17 01:10:30 |顯示全部樓層
原帖由 mpying02 於 2008-9-13 00:22 發表
我是換盆時, 令到傷左佢d根....因我倒佢出來時, feel到佢的根比我的力量del左...
現在我再看到可能del左佢的根, 令到那植物沒什麼精神中....我想知可以怎樣幫到佢呀....因我好怕佢會死....因我見到佢由下面 ...

因為換盆整傷的根, 所以吸水少了, 不能供給原來的葉子, 所以便自行減少些葉子 (落葉)以免大家攬著死,
所以通常我幫大盆栽換盆之後都順便做埋修剪, 使它可以較易適應, 所以你都可以幫它剪去部分過多過密的葉, 減少消秏, 早些恢複生機
回復

ht333147 發表於 2008-9-17 01:12:28 |顯示全部樓層
打少個字, 剪去過多過密的枝葉, 不是單剪葉
回復