冬冬草

作者: 米米 發表于 2016-9-16 00:36:47
2073 6
感謝one2three既分享,冬冬草而家生得好高。我想知是否要剪出來插枝定由它一路生落去?
antpple 發表於 2016-9-16 19:46:58 |顯示全部樓層
任你喜歡
你5剪佢,一般植物就不斷向上標高。
如果你剪個頂出來(摘蕊)再用水苔插枝等生根。咁就一棵變二棵

原來果棵冬冬草因為5可以標高,就會向横發展。
系個節位生出新芽丶慢慢會變成分枝。

謝謝
回復

米米 發表於 2016-9-16 22:00:56 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝回覆,請問要剪幾長來插枝?
回復

antpple 發表於 2016-9-16 22:35:30 |顯示全部樓層
米米 發表於 2016-9-16 22:00
謝謝回覆,請問要剪幾長來插枝?

你預約三節插入泥(注意泥5好太濕;會浸爛巠部架)或水苔(濕濕地5好有水滴出來)。

將枝條下面最底果三節D葉剪去,風乾一會個傷口。
如果有生根粉,塗小小在傷口位及枝條最底位(以防爛傷口)。之後插入泥/水苔,
套個透明膠袋成個包住盆植物,放在有散光地方保濕等出根。
久5久(半日)打開膠袋換新鮮空氣;或在透明膠袋開二或三個小吼交換新鮮空氣

有根之後就正常咁搬去晒太陽丶植物有光合作就會快高長大架啦。

謝謝
回復

米米 發表於 2016-9-17 10:42:16 來自手機 |顯示全部樓層
我會試下,謝謝你既指導。
另外,冬冬草有側芽出來,是否唔需要理?
回復

antpple 發表於 2016-9-17 16:41:00 |顯示全部樓層
米米 發表於 2016-9-17 10:42
我會試下,謝謝你既指導。
另外,冬冬草有側芽出來,是否唔需要理?

你由得佢生嘛丶不喜歡時咪剪左佢囉
回復

米米 發表於 2016-9-18 22:34:09 來自手機 |顯示全部樓層
Ok!等她自由發展。
回復