好想種rosemary,但種極都失敗!

作者: 小野菊 發表于 2008-9-11 14:44:12
5916 9
好喜歡Rosemary 的香味, 但種過幾盆都失敗, 到底錯在那裡?
我種在屋外, 有充足陽光, 用疏水的泥, 還有什麼要注意?
sammyzoe 發表於 2008-9-11 16:51:33 |顯示全部樓層
種子種起就未試過,
插支就有,
斜斜剪下一支放在水中勤換水,
生根後就可放入泥種,
唔好比太多水,
好快就會大個仔架喇.
回復

piggy2388 發表於 2008-9-11 17:13:15 |顯示全部樓層
我家裡都有盆Rosemary 種了數個月
都是很有問題 葉上有很多白色的一點點
都不知是否曬得多 或可能已生病了
回復

gtrnismo 發表於 2008-9-11 17:40:03 |顯示全部樓層

請簡單講一講你每日會做D乜

例如林花林幾多次, 幾多水
日照多長, 溫度高嗎﹖
施肥幾耐一次﹖什麼肥?
泥係咩泥? 有無蟲害? 如果泥長期保持潮濕會有蝸牛咬根而你係睇唔倒架
回復

草民 發表於 2008-9-11 20:28:45 |顯示全部樓層
我由兩年幾前完全唔知咩叫迷迭香開始,10大元買一小盆試種,放幾日適應環境後換盆,拔出連舊泥原本不動移入大盆,加入普通泥土混入粗沙、炭碎。用底盆加沙承水。種到伊家,點玩都得。
兩年前欣欣向榮:
現在已垂垂老矣:
照片2008-2-18-23 022a.JPG
回復

llaus 發表於 2008-9-11 20:46:04 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-9-11 20:28 發表
我由兩年幾前完全唔知咩叫迷迭香開始,10大元買一小盆試種,放幾日適應環境後換盆,拔出連舊泥原本不動移入大盆,加入普通泥土混入粗沙、炭碎。用底盆加沙承水。種到伊家,點玩都得。
兩年前欣欣向榮:
現在已垂 ...

佢已開枝散葉,子孫滿園
回復

fongkk 發表於 2008-9-11 22:13:22 |顯示全部樓層
迷迭香應該好易種才對,你說失敗是如何失敗
回復

小野菊 發表於 2008-9-11 22:27:31 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-9-11 17:40 發表
例如林花林幾多次, 幾多水
日照多長, 溫度高嗎﹖
施肥幾耐一次﹖什麼肥?
泥係咩泥? 有無蟲害? 如果泥長期保持潮濕會有蝸牛咬根而你係睇唔倒架

一日淋一次
全日照, 溫度都幾高, 勁曬
冇施肥呀, 要施什麼肥?
泥, 是買回來的混合泥, 寫仲話疏水的
永遠由綠色健健康康的,  俾我種到變啡色, 由最低的葉開始, 一路上到頂, 好似乾左變枯枝咁
回復

fongkk 發表於 2008-9-11 22:51:15 |顯示全部樓層
你講的情況我也出現過2-3次,當時我直接將有問題部份剪左下來,
其他的枝繼續生長,又無見有什麼問題,到現在有幾年了

泥是否疏水,可以看你淋水後要多久才吸收,
我的情況是 10多秒在下面有水排出
回復

sandylam 發表於 2008-9-12 13:12:05 |顯示全部樓層
其實你講到咁曬,你早上淋水一次,可能未到黃昏就已經乾曬.
如果你朝早淋水,你留意下到晚上泥仲係咪濕濕地.
我花園既植物,平日都係搵人淋水一次,如果放响太曬既地方果幾棵,一日淋一次水都會乾死,其他放係無咁曬既地方,一日淋水一次係完全無問題.
回復