公司找銀樹開花喇

關閉 [複製鏈接]
作者: Claraslm 發表于 2008-9-11 14:20:11
1370 16

第8天

第8天

第8天

第8天

全身相

全身相

發現花雷的第2天, 花瓣己向下反落

發現花雷的第2天, 花瓣己向下反落
Alfphy 發表於 2008-9-11 21:41:16 |顯示全部樓層
朵花原來係咁....
回復

fnv234 發表於 2008-9-11 22:10:08 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-9-11 21:41 發表
朵花原來係咁....

天南星科嘅花好多都唔好睇,有d仲有陣味add12icon
回復

豆豆 發表於 2008-9-11 23:00:51 |顯示全部樓層
第一次见這種樹開花
回復

Alfphy 發表於 2008-9-11 23:11:59 |顯示全部樓層
Clara,佢有沒有味?陣味如何?
回復

花草之家 發表於 2008-9-12 10:20:43 |顯示全部樓層
朵花好似剥左皮ga香蕉。
回復

Claraslm 發表於 2008-9-12 11:50:41 |顯示全部樓層

回復 5# Alfphy 的帖子

花花冇味, 第一日見花它像白掌(有塊花瓣包著個芯) , 第 3日它便是圖4那張相, 現出米白色花芯 , 第7~10日如圖1 , 花芯開始出現少少啡色, 而且花莖向下如吊鐘, 個芯有啡色和米白色花粉,第14日如圖2花莖向下多了, 而且花瓣反到盡看到底部 , 我等到它完全謝左, 都沒有結到一個小果實 , 可能我不會做人工授粉, 我都找不那個是花蕊.
回復

fnv234 發表於 2008-9-12 16:54:20 |顯示全部樓層
原帖由 Claraslm 於 2008-9-12 11:50 發表
花花冇味, 第一日見花它像白掌(有塊花瓣包著個芯) , 第 3日它便是圖4那張相, 現出米白色花芯 , 第7~10日如圖1 , 花芯開始出現少少啡色, 而且花莖向下如吊鐘, 個芯有啡色和米白色花粉,第14日如圖2花莖向 ...

啱啱開完花,唔會咁快有果
回復

Claraslm 發表於 2008-9-12 17:09:38 |顯示全部樓層

回復 8# fnv234 的帖子

7月初開花, 8月中花莖開始枯萎, 到8月底全枝枯, 看樣子沒有滿滿的果實, 我都小心地把它剪開查看有沒有種子, 不過什麼都沒有.
回復

fnv234 發表於 2008-9-12 20:59:45 |顯示全部樓層
通常上面嘅花係雄花,下面嘅花係雌花,最上面乜都冇(好似用嚟散發味道)記住掂完要洗手,可能會痕add5icon
回復

yannes 發表於 2008-9-13 08:54:11 |顯示全部樓層
我聽同事講 , 這個開花都不是太吉利....因為佢話佢公司果棵不是年年有花開 , 一開左 , 果年就公司有大獲嘢...我都唔知是真是假啦...我都只是聽佢講...
回復

sandylam 發表於 2008-9-13 15:42:07 |顯示全部樓層
我都有一盆,不過近來其中一支黃左,或者真係唔夠肥.
回復

kwanyeehui 發表於 2008-9-13 17:16:12 |顯示全部樓層
原帖由 sandylam 於 2008-9-13 15:42 發表
我都有一盆,不過近來其中一支黃左,或者真係唔夠肥.

我都種緊一棵金錢樹,
D葉生得一片比一片大.
不過就無開花, 原來花係粉筆咁.

回復

Claraslm 發表於 2008-9-14 03:46:03 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-9-12 20:59 發表
通常上面嘅花係雄花,下面嘅花係雌花,最上面乜都冇(好似用嚟散發味道)記住掂完要洗手,可能會痕add5icon

是否花花變成吊鐘後的樣子才開始分上下? 花花上找不到花蕊只有粗粒的粉, 所以我才找不到受粉的位置, 不過現在都沒有得參考, 請問這種金錢樹是要下肥的嗎? 我老闆說, 只下水, 其他什麼都不用, 不過這樹一樣開花, 的確怪怪地!!
回復

Claraslm 發表於 2008-9-14 03:56:43 |顯示全部樓層
原帖由 yannes 於 2008-9-13 08:54 發表
我聽同事講 , 這個開花都不是太吉利....因為佢話佢公司果棵不是年年有花開 , 一開左 , 果年就公司有大獲嘢...我都唔知是真是假啦...我都只是聽佢講...

吓唔好嚇我, 我好驚呀 , 會有什麼大事出現呢??? 請問有幾大鑊? 是否會幾年開一次花嗎? 這盆買了2年多, 西士大了2倍, 是第一次開花, 但另一盆就冇大過....
回復

Alfphy 發表於 2008-9-14 09:29:41 |顯示全部樓層
我諗都係意頭之說,沒有特別的科學根據....唔駛咁驚,Totoro!
回復

cedric523 發表於 2008-9-14 11:09:40 |顯示全部樓層
我之前係花墟買金錢樹, 個老闆指著一棵話因為這棵有花所以貴點 ! 不過, 我見到朵花已經謝左, 所以無買到那棵
回復