返回列表 發新帖

K Venus 支條連虫虫

作者: michele1004 發表于 2016-7-24 11:11:30
1688 26
wongcc 發表於 2016-7-30 11:13:29 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-7-29 19:19
包咗保鮮紙?放小小濕紙巾可能有幫助。

我都覺得秋天分享會比較穩陣d, 我上幾次分享都是拿去郵局磅寄,即時貼上電腦列印郵資,我見佢直接放落個袋度,我諗有可能少一,兩步手續,而且唔使担心郵資不足而罰受分享者,而且保証植物在郵局內即刻有冷氣歎。
植物根部最緊要比佢有水份供應,唔好比佢斷水斷糧,應該會捱耐d, 所以我用濕的水苔或紙巾包實底部,外面用保鮮紙包實水苔,唔比佢漏d水出嚟,外面用硬的容器裝載,應該無問題,花友的回應都說健康,仲未收到有軟化現象回應反映的訊息。
回復

B17 發表於 2016-7-30 11:16:44 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-7-30 11:13
我都覺得秋天分享會比較穩陣d, 我上幾次分享都是拿去郵局磅寄,即時貼上電腦列印郵資,我見佢直接放落個 ...

好利害啊大工程過我
回復

wongcc 發表於 2016-7-30 11:33:49 來自手機 |顯示全部樓層
小型嘅植物,用吉的藥水樽盒,切開樽蓋,留下的部份好方便用㗎,因樽仔細細,無駁口,裏面空間夠大呀!寄迷岩唔使屈曲d葉片添。
回復

wongcc 發表於 2016-7-30 11:42:06 來自手機 |顯示全部樓層

b17大,我最鍾意做手工㗎,但我見你d手工都好精細喎,不過其實都好簡單,只要响根部供應充足的水份比佢,無機會斷水斷糧,咁佢地一定會捱到耐d,  反而出便嗰個硬嘅容器用什麼環保物料都無所謂啦!
回復

Maychow 發表於 2016-7-31 12:51:37 來自手機 |顯示全部樓層
精神灑 yeah ! 希望可以保住佢條命仔啦,好想睇佢開花呀
回復

mitsui 發表於 2016-8-1 17:23:25 |顯示全部樓層
終於今天收到啦,謝謝!
不過要去郵局取,幸好趕得切即日取,
否則打風要留係郵局咁多日就真係不敢想像了
回復

Maychow 發表於 2016-8-6 13:15:41 來自手機 |顯示全部樓層
更新
有兩條蟲蟲已發芽 !!!!

然後枝條正式落盆啦 !!!!
回復