返回列表 發新帖

請注意2016年1月1日生效的郵費及大小規定

作者: Cora 發表于 2016-7-18 16:10:26
1955 27
芝士寶寶 發表於 2016-7-22 16:06:02 來自手機 |顯示全部樓層

好彩我上次無寫網名及唔駛對身份證
回復

wongcc 發表於 2016-7-22 21:59:40 來自手機 |顯示全部樓層
屋企人終於同我攞咗d植物番嚟啦!只有一條虫升咗天,其他雖然軟軟地,總算留在地上,都算萬幸夾好彩啦!
屋企人話,郵局完全唔使佢出示身份証出嚟,郵差解釋嚟郵局取信的種類有二種做法:

第1類: 唔夠郵資要罰款先攞到信件嘅,一律免審查身份,可以叫郵差取出信件看看才決定是否交罰款取件,看完可選擇唔攞。

第2類:  掛號信到郵局取信件的,一律要本人身份証才可取件,假如非本人去取件,要帶同收信人的身份証明文件正本或副本,代收信人的身份證正本登記低,先可以取回信件。

所以花友千祈唔好寄掛號信同寫上b18收,咁b18一定要帶同b18個身份證先可以取到件呀!

同埋,個郵差話,如果你封信內寄一張A4紙咁重嘅嘢,咁應該1.7元無問題,如果你封信有幾張A4紙咁重,一定超過$1.70喎,請各位花友留意呀!

如用鐵盒寄件,會好重㗎,郵資超過4元,選用其他質料會輕d。

原來可以選擇唔攞,咁第日收到欠郵資就選擇唔攞好過  發表於 2016-7-22 22:23
回復

B17 發表於 2016-7-22 22:04:58 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-7-22 21:59
屋企人終於同我攞咗d植物番嚟啦!只有一條虫升咗天,其他雖然軟軟地,總算留在地上,都算萬幸夾好彩啦!
屋 ...

邊個寄鐵盆咁大整蠱

蟲斷咗唔等如死咗,一樣可以發芽
回復

wongcc 發表於 2016-7-22 22:24:46 來自手機 |顯示全部樓層
條虫已經變成黑色並且爛咗,冇生命跡象啦!
回復

wongcc 發表於 2016-7-22 22:26:21 來自手機 |顯示全部樓層
寄鐵盒冇問題,只要貼足郵票咪得囉!

我呢邊寄鐵盒內裝兩個大磷莖都係4蚊,應該仲重磅過你寄呢啲  發表於 2016-7-22 22:53
回復

wongcc 發表於 2016-7-22 22:36:19 |顯示全部樓層

芝士寶寶:  原來可以選擇唔攞,咁第日收到欠郵資就選擇唔攞好過

係呀!而且可以叫佢攞出嚟睇過,再決定攞定唔攞,唔攞睇完比番佢,話比佢聽,決定唔攞就得。

謝謝!*^O^*  發表於 2016-7-22 22:53
回復

B17 發表於 2016-7-22 22:55:19 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-7-22 22:24
條虫已經變成黑色並且爛咗,冇生命跡象啦!

咁就怪!點會只焗死一條,應該全軍覆沒先啱數 亦即係話條蟲本身有問題先會剩係佢死
回復

wongcc 發表於 2016-7-23 00:19:08 來自手機 |顯示全部樓層

因條虫本身都好廋弱㗎啦!焗咗咁多日 ,唔係條條虫頂得住,強壯d梗係可以頂耐d, 同人一樣道理
回復