學校嘅花草

關閉 [複製鏈接]
作者: fnv234 發表于 2008-9-10 22:47:57
2141 35
唔細心D睇都唔知,原來學校有好多好靚嘅花草,有D仲係未見過add6icon
辟荔
同無花果同屬,不過應該唔好食,有D似台灣嘅愛玉,不過少D果膠,第一次見到係喺地下見到一個好似無花果嘅野,仲諗緊:邊個唔食個無花果掉咗喺度?add7icon 不過呢種好似係雌雄異株?上年都淨係見到少少,不過今年多咗好多,連幅"辟荔牆"都有果add4icon
fnv234 發表於 2008-9-10 22:51:26 |顯示全部樓層
香水連翹
有陣好怪嘅香味
有香味嘅龍船花,好特別,只係粉紅色生有香味,紅色嘅一D味都冇add3icon
回復

Alfphy 發表於 2008-9-10 22:56:27 |顯示全部樓層
咁多大果果都沒有摘,好食/可以食都成疑喎!
回復

fnv234 發表於 2008-9-11 17:02:29 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-9-10 22:56 發表
咁多大果果都沒有摘,好食/可以食都成疑喎!

我諗學校都冇乜人知可以食,今日見到好多喺地下,下次得閒影D切開咗嘅相,不過呢種有乳汁,裡面冇果肉,得D好細粒嘅種子,種子喺水度整爛就會有果膠,上次去台灣都買咗一包愛玉籽,不過暫時仲未成功整到佢凝結add5icon

回復

花草之家 發表於 2008-9-11 17:47:23 |顯示全部樓層
我去台灣都冇食到愛玉添,佢係乜野味道架!好唔好食架!
回復

fnv234 發表於 2008-9-11 17:48:10 |顯示全部樓層
愛玉可以做甜品&飲品,貼一張第一次去台灣影嘅,一杯大約$10,好鐘意飲,綠色嘅係檸檬(因為愛玉係鹼性),透明,好似涼粉嘅就係愛玉
回復

fnv234 發表於 2008-9-11 17:49:08 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-9-11 17:47 發表
我去台灣都冇食到愛玉添,佢係乜野味道架!好唔好食架!

冇味,好似涼粉咁,要加糖&檸檬
回復

fnv234 發表於 2008-9-11 18:13:07 |顯示全部樓層
紅絨球
其實係咪同合歡一樣?不過呢種嘅花比較細,植株比較高,唔係好引蝴蝶,但係引到好多黃蜂
矮白花羊蹄甲
回復

fnv234 發表於 2008-9-11 18:15:30 |顯示全部樓層
玫瑰
有個果,不過爛咗add5icon
係唔係Monse之前分享果種柏樹?
回復

fnv234 發表於 2008-9-11 18:27:03 |顯示全部樓層
溝酸漿
資料:http://www.floral.com.tw/floral/ ... 39048256fe8000cf5bf
嚟到學校冇幾耐就發現咗呢種植物,因為我好鐘意搵通泉草add7icon ,好細粒,不過D花都幾靚add6icon ,種滿一盆應該都幾好睇add14icon
又係辟荔
石榴
細細棵就有花add14icon
回復

fnv234 發表於 2008-9-11 19:03:54 |顯示全部樓層
馬蹄金?
D葉好似,但係花唔係太似(有冇人有花嘅近鏡?好難睇
雞矢藤?
好遠…睇唔清,不過花色好似(應該冇乜花同佢一樣顏色)
泡桐果
春天開D花有陣好濃嘅氣味(唔知算唔算香)
回復

fnv234 發表於 2008-9-11 19:10:39 |顯示全部樓層
楊桃
唔睇花都唔知佢係酢醬草科add7icon
應該係麥門冬,好常見,開完花就有好多果,不過花期好似唔係而家喎,聞過D花有少少香味add6icon
回復

阿晴 發表於 2008-9-11 20:15:25 |顯示全部樓層
我覺得檸檬愛玉幾好飲wor~ 好似果凍咁ge口感.
聞說辟荔都可以做果凍, 不過好似係果膠含量比愛玉子少而且效果冇咁好, 所以冇人用.

http://www.hotspotimage.com/bbs/ ... amp;goto=nextoldset
回復

阿晴 發表於 2008-9-11 20:24:07 |顯示全部樓層
我祖母喜歡用雞屎藤做茶粿, 雖然d葉有陣味, 不過整熟左, 做左茶粿, 陣味變得易入口, 煙煙ung ung好好味~
回復

fnv234 發表於 2008-9-11 20:37:09 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-9-11 20:15 發表
我覺得檸檬愛玉幾好飲wor~ 好似果凍咁ge口感.
聞說辟荔都可以做果凍, 不過好似係果膠含量比愛玉子少而且效果冇咁好, 所以冇人用.

http://www.hotspotimage.com/bbs/ ... amp;tid=3637&go ...

係唔係大咗就成熟啦?唔知點先熟,如果係就可以執D番去試下add4icon
回復

fnv234 發表於 2008-9-11 20:59:08 |顯示全部樓層
http://www.miaolijh.mlc.edu.tw/tree/door-4.htm
《成熟後會自行裂開的紫色薜荔果實》
吓…會裂開?我整係見到跌落地下,冇裂喎,會唔會成間學校淨係得雄/雌株?add5icon
回復

阿晴 發表於 2008-9-11 21:17:13 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-9-11 20:59 發表
http://www.miaolijh.mlc.edu.tw/tree/door-4.htm
《成熟後會自行裂開的紫色薜荔果實》
吓…會裂開?我整係見到跌落地下,冇裂喎,會唔會成間學校淨係得雄/雌株?add5icon ...

咁可能係冇授粉ge未熟不育果? add3icon

回復

fnv234 發表於 2008-9-11 21:27:13 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-9-11 21:17 發表

咁可能係冇授粉ge未熟不育果? add3icon

我聽日影D相番嚟,今日好似見到一個紫紫地色,但係冇裂喎,因為學校喺市區,榕樹小蜂果類野應該冇add5icon
回復

cyhh 發表於 2008-9-11 21:31:13 |顯示全部樓層
WA...呢間學校喺邊ga?咁多花嘅?
回復

fnv234 發表於 2008-9-11 22:27:14 |顯示全部樓層
http://eec.kta.kh.edu.tw/naturepark_html/tkmontain001.htm「雌榕小蜂具短的產卵管,剛好可以在蟲癭花(短花柱花)上產卵,之後,就死在榕果內(有時一個榕果內可發現很多隻雌小蜂的屍體)」
好核突…
回復

12下一頁