我貓貓的眼睛有點問題

作者: 爱猫之人 發表于 2008-9-10 14:08:09
1965 3
最近我隻貓囝囝的左眼常常有分泌物及眼屎,同時常單起隻眼。請問除了睇獸醫外,有無其他医治的方法呢? 因我的貓囝囝很怕見獸醫。多謝幫忙!
prodorothyhkg 發表於 2008-9-10 15:44:16 |顯示全部樓層
應該係眼發炎,去PET SHOP買D眼消炎藥水滴2-3日,如果冇用就一定要去見VET
回復

JenniferC 發表於 2008-9-10 16:14:19 |顯示全部樓層
你試試將化妝綿濕d暖水同佢抹下眼仔,一見有眼屎就同佢抹下,睇睇佢眼仔有冇傷口,有冇東西入眼,我以前暫托的貓貓試過玩紙碎入眼,有東西入眼的話就用乾淨的化妝綿嘀些少暖水入佢眼仔等貓貓自己眨眼眨出來,留意佢眼仔有冇腫,更加要留意有沒有鼻水甚至打噴嚏,若果眼仔有傷口或者有鼻水甚至打噴嚏就要去睇醫生,若果只是有少少眼腫就可以塗貓貓消炎眼藥膏,這消炎眼藥膏在一些有Frontline、Revolution賣的寵物用品店或者有售,白色細細支,好似醫生開的人用眼藥膏咁樣(今晚我放支藥膏相上來),如果找不到消炎眼藥膏賣,唯有帶去睇醫生了。

回復

爱猫之人 發表於 2008-9-23 17:28:19 |顯示全部樓層
多謝多多及Jennifer你們的建議,真的幫倒忙。買了眼消炎藥水滴了2-3日及搽了消炎眼藥膏, 我隻貓囝囝真的好了。     再次謝謝!
回復