這棵蝴蝶蘭有救嗎?

作者: peeseela 發表于 2008-9-10 09:50:24
1861 9
這棵蝴蝶蘭有救嗎?
佢乜病,會唔會傳染?
昨天浸了漂白水,去左爛根.
之前有一段時間被放在一間冇開窗冇開燈的房中一頭半個月,發生過一次,剪葉之後,放返冷氣地方後生了這兩片葉,但又見有問題.

a (small).JPG
b (Small).JPG
c (Small).JPG
d (Small).JPG
wilson 發表於 2008-9-10 09:55:07 |顯示全部樓層
主因係通風不良 ! 亦需注意植物都要陽光 !
回復

peeseela 發表於 2008-9-10 10:13:33 |顯示全部樓層
原帖由 wilson 於 2008-9-10 09:55 發表
主因係通風不良 ! 亦需注意植物都要陽光 !

而家好通風,而且有燈光有陽光.
回復

wilson 發表於 2008-9-10 15:14:38 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-9-10 10:13 發表
而家好通風,而且有燈光有陽光.

現在唯有等佢慢慢休養生息 !
回復

peeseela 發表於 2008-9-11 09:12:50 |顯示全部樓層
這棵蝴蝶蘭有救嗎?有咩可以做?
回復

markc 發表於 2008-9-11 10:11:25 |顯示全部樓層
剪除所有軟左的根, 每5日沖一次涼(殺蟲)連續2-3次。小心新葉的地方唔好藏水。風乾后俾多D陽光。急救期間可以考慮用水苔做媒介。記得完全干透才澆水。

漂白水甘激吖。我用洗碗液加火酒咋。我怕連蝴蝶都殺埋啊。
回復

peeseela 發表於 2008-9-11 13:27:52 |顯示全部樓層
原帖由 markc 於 2008-9-11 10:11 發表
剪除所有軟左的根, 每5日沖一次涼(殺蟲)連續2-3次。小心新葉的地方唔好藏水。風乾后俾多D陽光。急救期間可以考慮用水苔做媒介。記得完全干透才澆水。

漂白水甘激吖。我用洗碗液加火酒咋。我怕連蝴蝶都殺埋啊。 ...

軟左的根剪左啦, 會隔5日再沖涼. 上次沖涼後冇用任何植料, 就咁放係度, 有晒太陽.

我諗住紫羅蘭受得漂白水, 所以又用佢浸.
回復

alva 發表於 2008-9-11 21:17:36 |顯示全部樓層
蘭花不同啊. 根可以變黑先剪.
現在不如用水苔加d蘭石種住佢先. 記得乾左八成以上, 先好淋水. 淋的時侯, 記住要淋透.

mark 講得啱, 記住新葉的地方唔好藏水. 亦同意 wilson 所講, 現在唯有等佢慢慢休養生息.

當你見到有新葉出, 就知佢ok番啦.
回復

peeseela 發表於 2008-9-11 21:24:49 |顯示全部樓層
唔該各位,有進一步情況再通知.
回復

孖吉 發表於 2008-9-19 00:06:25 |顯示全部樓層
葉上面白色o既似係紅蜘蛛呀,小心其他蘭花都有add12icon
回復