關於測三合一泥土、光和酸鹼度既測試器

作者: 雍正 發表于 2008-9-10 00:51:20
6016 17
如題
請問大家知唔知香港邊度有測三合一濕度、光和酸鹼度既測試器賣

EMIRU 發表於 2009-1-18 19:34:43 |顯示全部樓層
幫手推  因為我都想知
回復

Exodus 發表於 2009-1-18 20:15:12 |顯示全部樓層
三合一園藝檢測儀...去露天bid喇~
回復

無比仔 發表於 2009-1-18 21:26:23 |顯示全部樓層
你成日要用架??去lab房找人驗都係幾舊水一次咋wor...
回復

oneonewe 發表於 2009-9-5 22:37:43 |顯示全部樓層
2合一得唔得?
濕度同酸鹼值
回復

sammy 發表於 2009-9-5 22:51:17 |顯示全部樓層
2合一得唔得?
濕度同酸鹼值

oneonewe 發表於 2009-9-5 22:37

有D唔同喎, 呢度的濕度係泥土的濕度
何況之前有D試過bunbun PH 針的人話唔work, 誤差太大

我就用PH試紙:

回復

kerorozIL 發表於 2009-9-5 22:53:59 |顯示全部樓層
回復

oneonewe 發表於 2009-9-6 15:39:01 |顯示全部樓層
有D唔同喎, 呢度的濕度係泥土的濕度
何況之前有D試過bunbun PH 針的人話唔work, 誤差太大

我就用PH試紙:

...
sammy 發表於 2009-9-5 22:51

我想問呢D pH 紙可以o係邊度買?
幾多錢?
回復

孖吉 發表於 2009-9-6 19:23:59 |顯示全部樓層
長沙灣站,HSBC 對面,球興儀器行
(地址:香港九龍長沙灣道778號香港中心地下)
回復

sammy 發表於 2009-9-6 20:18:31 |顯示全部樓層
係勒, 就係球興, $85有100張.  覺得貴的話可以慳D用, 一張撕開幾十份, 用放大鏡對表;用過的, 用清水浸下沖下, 又用得
回復

孖吉 發表於 2009-9-7 12:42:30 |顯示全部樓層
嘩~ 番用都俾你諗到

(不過我都試過有 d 其他測試用o既試紙就冇咁頑強,開左盒己經會慢慢氧化)
回復

孖吉 發表於 2009-9-7 12:45:08 |顯示全部樓層
講開又講,球興都有 pH 錶 賣 (實驗室用,跳字果種),有需要可以去睇吓
回復

i4kai 發表於 2009-10-9 01:21:02 |顯示全部樓層
講開又講,球興都有 pH 錶 賣 (實驗室用,跳字果種),有需要可以去睇吓
marcuslee 發表於 2009-9-7 12:45

How much is the pH 錶 (實驗室用,跳字果種) ?
回復

adakong 發表於 2009-10-14 23:09:11 |顯示全部樓層
At least $2XXX for pH meter, and you need to calibrate the pH with the pH standard (4, 7 & 10) everytime you use, it's cheaper and more convenient to use pH paper la!
回復

i4kai 發表於 2009-10-19 15:43:50 |顯示全部樓層

結果我在淘寶買左包ph試紙
3.5蚊人仔
回復

cowcowpop 發表於 2011-3-26 08:59:21 |顯示全部樓層
回復 sammy 的帖子

I use universal pH paper law
I pack can use many many time la
Very accurate ga
Go to chemical store to buy la
回復

cowcowpop 發表於 2011-3-26 09:01:32 |顯示全部樓層
Experimental pH meter very expansive and the prob are very sensitive and easy to break.
Every time you use, you need buffer to calibrate.
You have to think before you buy.
回復

leeoneng 發表於 2011-5-7 09:51:16 |顯示全部樓層
已出了第2代了,多了測光.
回復