返回列表 發新帖

天氣太熱。。

作者: kamhung686 發表于 2016-6-4 06:43:14
2902 30
Aking 發表於 2016-6-5 21:06:48 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2016-6-5 20:45
第二日已經第一朵開始溶了, 都唔
靚冇影到

"powergun: 真可惜了"

剪晒啲殘花,睇住先啦
回復

powergun 發表於 2016-6-5 22:06:38 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2016-6-5 21:06
"powergun: 真可惜了"

剪晒啲殘花,睇住先啦

係囉, 重有花冧, 等佢再開

希望開到啦 ^_^||  發表於 2016-6-5 22:59
回復

viviwong 發表於 2016-6-5 23:56:03 |顯示全部樓層
還可以吧~~ 近期天氣唔係好穩定...
月季們一落完雨爆嫩葉 , 第二日又變回晴天 , 炎陽曬傷葉片 , 一半燶一半綠... ^^"

回復

powergun 發表於 2016-6-6 00:40:26 |顯示全部樓層
viviwong 發表於 2016-6-5 23:56
還可以吧~~ 近期天氣唔係好穩定...
月季們一落完雨爆嫩葉 , 第二日又變回晴天 , 炎陽曬傷葉片 , 一半燶一 ...

不過依家至係六月初, 七八月至係最熱的日子, 到時點算?
回復

viviwong 發表於 2016-6-6 10:14:44 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-6-6 00:40
不過依家至係六月初, 七八月至係最熱的日子, 到時點算?

少擔心 根叔叔 , 我家月季們唔怕熱死 , 已渡過一年天氣變化 ,
只係出啲嫩葉怕太陽 , 燶燶地 , 嫩葉長大變老葉就唔怕暴烈大太陽 ... ^^

其中有棵月季仲恐怖 , 堅強存活至今 ,
經歷兩次遇劫 , 遇到我這樣主人實屬不幸 ,
第一次紅蜘蛛肆虐 , 甩晒啲葉 , 剩下光禿禿樹枝 ,
第二次渴死 , 甩晒乾巴巴葉 , 之後芽點位出新葉 ...
安然無恙 ~

回復

powergun 發表於 2016-6-6 10:21:15 |顯示全部樓層
viviwong 發表於 2016-6-6 10:14
少擔心 根叔叔 , 我家月季們唔怕熱死 , 已渡過一年天氣變化 ,
只係出啲嫩葉怕太陽 , 燶燶地 , 嫩葉長大 ...

我都唔係擔心玫瑰月瑰的, 呢d植物有太陽就得架啦, 越熱越靚的, 我只係擔心無冷氣下的AV咋
回復

viviwong 發表於 2016-6-6 10:43:01 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-6-6 10:21
我都唔係擔心玫瑰月瑰的, 呢d植物有太陽就得架啦, 越熱越靚的, 我只係擔心無冷氣下的AV咋 ...

夏天唔會俾月季開花 , 太醜樣 , 花瓣易散 ,  等氣溫無咁高先俾佢地一展花容引蜜蜂...
AV 無種 , 迷岩苦苣六七棵仔 , 放室內 / 溫室 ... 佢地嘆風機 , 無冷氣...
回復

Aking 發表於 2016-6-6 19:31:20 |顯示全部樓層
viviwong 發表於 2016-6-6 10:43
夏天唔會俾月季開花 , 太醜樣 , 花瓣易散 ,  等氣溫無咁高先俾佢地一展花容引蜜蜂...  
AV 無種 , 迷岩 ...

很好奇, 想請教Vivi大大點先可以令
月季夏天不開花?

無可預防... 只係見到月季們有出花苞 , 做摧苞殺手...剪左佢 ~ ^^""""  發表於 2016-6-6 19:40
回復

Aking 發表於 2016-6-6 20:00:57 來自手機 |顯示全部樓層
viviwong 發表於 2016-6-6 10:43
AV 無種 , 迷岩 ...

"viviwong: 無可預防... 只係見到月季們有出花苞 , 做摧苞殺手...剪左

佢 ~ ^^"""" 發表於 11 分鐘前"

仲諗住個方法可唔可以用响AV度, 咁樣
好似有啲殘忍……
回復

viviwong 發表於 2016-6-6 20:49:31 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2016-6-6 20:00
"viviwong: 無可預防... 只係見到月季們有出花苞 , 做摧苞殺手...剪左

佢 ~ ^^"""" 發表於 11 分鐘前"

想留多點養份待秋涼春天開花花 , 養好月季枝葉 , 不急一時賞花 ,
我種植位置超猛曬太陽 , 花瓣易反開 , 夏花真的有點醜 ...
今早摘下的... 花... =_= 就知點解要做摘蕾殺手 ...

回復

Aking 發表於 2016-6-7 11:20:21 |顯示全部樓層
viviwong 發表於 2016-6-6 20:49
想留多點養份待秋涼春天開花花 , 養好月季枝葉 , 不急一時賞花 ,
我種植位置超猛曬太陽 , 花瓣易反開 ,  ...

照這張相看來, 這個也是冇辦法中
的辦法

^_^"  發表於 2016-6-7 12:00
回復