這樣的鉀皂算已經失敗了嗎

作者: phs901 發表于 2016-6-1 11:49:29
1654 9

5月初試打鉀皂

椰子油        50%
山茶花油     30%
蓖蔴油        17%
荷荷巴油      3%
鉀               67g
蒸餾水       200g

全手打約一個鐘,直至不銹鋼湯匙插係度不倒,跟住保溫24小時後室溫放置。

期間未有油水分離狀況發生,但皂體一直未有透明,白且杰身。

間中試過用少量皂體融水,有小小白色漂係上面,於是再放置,直到5月26號。

昨晚試下隔水蒸同再攪拌,越打越覺得不對路,越打越稀。因爲第日要返工,所以約打咗一個鐘暫時放棄,

想請教下各位前輩,現在呢個狀況唔知點樣處理為好呢?係唔係已經算失敗了?

6月1號晚

6月1號晚

因爲驚初試失敗,大約一個星期前再試同一配方,但就係保溫之前隔水加熱咗約一個鐘,其他所有程序都一樣。第二批鉀皂目前狀態基本透明,已搓成皂球

5月26號

5月26號

第二批鉀皂

第二批鉀皂
jellyfishy 發表於 2016-6-1 13:52:55 |顯示全部樓層
配方全是一樣?
回復

phs901 發表於 2016-6-1 14:31:38 |顯示全部樓層

係啊,配方完全一樣。就係睇到第一批冇乜進展,特登打同一配方,想睇下會唔會有不同情況發生。

第一批就不加熱全手打,第二批就隔水加熱一個鐘後入箱保溫,呢個係唯一分別了

昨晚打完一個鐘,簡直有不知所措的感覺........

回復

sausau 發表於 2016-6-1 21:35:15 |顯示全部樓層
請問,你打第一批時,油和鉀液在甚麼溫度混合?
回復

phs901 發表於 2016-6-1 21:46:34 |顯示全部樓層
sausau 發表於 2016-6-1 21:35
請問,你打第一批時,油和鉀液在甚麼溫度混合?

第一批:油大概70~75,鉀液65左右時混合

第二批就油同鉀液都比較平均,都係65°左右

質量好的鉀遇水會升溫到8,90度.潮化了鉀溫度太低要自行加熱(但要十萬分小心,免濺到身上).  發表於 2016-6-1 21:52
鉀液和油最好同在75度混合.  發表於 2016-6-1 21:49
回復

sausau 發表於 2016-6-1 21:48:06 |顯示全部樓層
我猜想以下可能性: 因為你全程手打成粒鐘,整煲皂液已經冷卻到不能發揮皂化反應.除非,你用高溫到85-90混合,有望在一小時後只跌廿度.又或者你用攪拌棒快速搞點,令油和鉀液充份混合,否則,兩者很難產生皂化.

稀釋時出現白色的東西便是未完全皂化結果.

未必完全失敗.昨晚你隔水加熱再打是正確的,它變稀也是正常.如果可以,當時應該用溫度計CHECK,有65-70度便可再放保溫箱保溫.

評分

查看全部評分

回復

phs901 發表於 2016-6-1 21:58:41 |顯示全部樓層
sausau 發表於 2016-6-1 21:48
我猜想以下可能性: 因為你全程手打成粒鐘,整煲皂液已經冷卻到不能發揮皂化反應.除非,你用高溫到85-90混合, ...

ok,我會再試,多謝意見 ^^

同埋鉀液溫度,每次等到鉀液完全透明時溫度已經降到65左右。還是衹要到咗75左右就直接同油混合?

你落鉀的手勢如何?不要一次倒入水,因為鉀和水的反應比鈉和水的反應大,一次倒太多會有滾水似的氣泡,非常危險。  發表於 2016-6-2 06:19
鉀液不用等到透明才混合油,你見到它就溶解了立即混合。  發表於 2016-6-2 06:16
回復

phs901 發表於 2016-6-1 22:03:46 |顯示全部樓層
phs901 發表於 2016-6-1 21:46
第一批:油大概70~75,鉀液65左右時混合

第二批就油同鉀液都比較平均,都係65°左右  ...

嗯,有留意到鉀同水融合時,溫度飆升至80來度。可能我太在意個透明度,結果等到完全透明時已經降到65

打鉀皂要快手快腳,鉀液冷卻速度較鈉液快很多,天冷時更要注意。我打廢油鉀皂由開始至入真空煲保溫15分鐘內搞定。  發表於 2016-6-2 06:22
回復

phs901 發表於 2016-6-2 14:21:37 |顯示全部樓層
真係好多謝sausau答疑解惑

下次真係要留意返溫度同速度問題

感謝^^

不用客氣啊。你那煲皂怎樣呀?有沒有起色?救得番嗎?  發表於 2016-6-2 18:12
回復

phs901 發表於 2016-6-3 12:40:53 |顯示全部樓層
sausau, 前晚都有再加熱再打咗一個鐘,都係冇乜變化。聽取你意見,check咗個溫度去到60幾時先入箱保溫,仲未開箱睇。今晚放工返去望下

回復