返回列表 發新帖

請問兜的死因

作者: blackcherry 發表于 2016-5-24 10:41:23
3990 30
GW1225 發表於 2020-4-22 00:14:34 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2016-5-25 03:25
盆同土都無問题,主要係注意淋水
同埋個人覺得兜唔適合用陶盆

我幾乎全係陶盆, 好在D 兜未返, 咁用邊種盆種兜會好D呢?
回復

BenLau 發表於 2020-4-22 00:42:06 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-4-22 00:14
我幾乎全係陶盆, 好在D 兜未返, 咁用邊種盆種兜會好D呢?

個人認為如果是實生的可以用高身膠盆(即萬象膠盆)。
按實際情况配土。泥碳不多于百分之40,個人倾向百分之20左右
回復

GW1225 發表於 2020-4-22 09:14:58 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-4-22 00:42
個人認為如果是實生的可以用高身膠盆(即萬象膠盆)。
按實際情况配土。泥碳不多于百分之40,個人倾向百 ...

想知多D, 因為有有D幼苗返緊, 唔想佢地咁快死
用高身膠盆係關佢地D根的生法, 或是想保水多D, 或是有什麼原因?
回復

BenLau 發表於 2020-4-22 09:25:53 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-4-22 09:14
想知多D, 因為有有D幼苗返緊, 唔想佢地咁快死
用高身膠盆係關佢地D根的生法, 或是想保水多D, 或是有什麼 ...

其實可以先用普通盆定植後再轉落高身盆度。不是要補水,是養根。如果個人比較喜歡淋水,建議不要用高身盆或者增大顆粒的比例。
回復

GW1225 發表於 2020-4-22 09:43:21 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-4-22 09:25
其實可以先用普通盆定植後再轉落高身盆度。不是要補水,是養根。如果個人比較喜歡淋水,建議不要用高身盆 ...

好, 已收入筆記
你通常幾耐淋一次水? 淋定浸盆?
春夏冬應不同?
回復

BenLau 發表於 2020-4-22 09:47:23 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-4-22 09:43
好, 已收入筆記
春夏冬應不同?

由於種植地不在附近,我至少2星期先淋到一次水,有時要3星期。

另外可以參考一下圖片,根好的情況下,植物狀態不會太差
回復

chuyat10 發表於 2020-4-22 09:49:42 來自手機 |顯示全部樓層
個人覺得淋水係一個原因,通風係更重要,所以露養易過室內養,天台,露台有風陣陣吹,淋多少少水都冇事,而室內淋水一多積係盆散唔到就容易有事。
回復

MasterTT 發表於 2020-4-22 09:59:27 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-4-22 09:43
好, 已收入筆記
春夏冬應不同?

點樣淋水好難講明白,必須自己繼續摸索。
我覺得咋,幾時淋水,淋幾多,要視乎果幾日既天氣,咩季節。
如果果幾日天晴,就可以淋水。
但住意!如果喺夏天,大部分景天休眠(除仙人掌),就算天晴都唔好淋水。
相反,夏天仙人掌生長期,就係要勤澆水促進生長,大約2星期澆一次水。
回復

GW1225 發表於 2020-4-22 11:22:47 |顯示全部樓層
同意, 影響因素太多, 暫時知道:
品種/植物及盆的大小/盆/介質/濕度/太陽/溫度/風/淋水的次數及量/植物的狀態 (生長期/休眠期)
仲有無呢?
景天生長得好似快D, 有無就快死, 唔夠水, 好似易睇D
但仙人掌, 生得好慢, 都係睇經驗比水? 還是有什麼徵兆可知佢夠唔夠水或太多水呢?
學緊忍手, 唔淋咁多
回復

MasterTT 發表於 2020-4-22 11:33:18 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-4-22 11:22
同意, 影響因素太多, 暫時知道:
品種/植物及盆的大小/盆/介質/濕度/太陽/溫度/風/淋水的次數及量/植物的狀 ...

你捏下棵仙人掌,睇吓發軟定正常,發軟咪淋水。
不過我通常生長期唔會等到植株缺水先補水,咁樣佢生得好慢。
定時淋水,記住淋透,盆底小孔出水為止。
回復

GW1225 發表於 2020-4-22 11:39:03 |顯示全部樓層
好, 努力學做財政司, 適時放水

加油吖!  發表於 2020-4-22 12:32
回復