Phal. violacea

作者: wilson 發表于 2008-9-9 15:37:32
1852 6
Phal. violacea
cf0 發表於 2008-9-9 23:21:16 |顯示全部樓層
想請教各板友 大大們,
violacea 有好多唔同的價錢, 由 60 元 小苗到 5, 6 百元的開花株,
其實點為之上等的 violacea??
朵花形要圓的好, 或是 長的好呢?
大形葉定係長形葉正的呢 ?
因為見到的師兄們的 violacea 隻隻都好正,
但又怕比左一級的價錢, 買到 二級 的 violacea !!
當然最好用 2 級的價錢, 買了 一級的正野 啦

請各位師兄比少少意見.
回復

wilson 發表於 2008-9-11 23:08:53 |顯示全部樓層
原帖由 cf0 於 2008-9-9 23:21 發表
想請教各板友 大大們,
violacea 有好多唔同的價錢, 由 60 元 小苗到 5, 6 百元的開花株,
其實點為之上等的 violacea??
朵花形要圓的好, 或是 長的好呢?
大形葉定係長形葉正的呢 ?
因為見到的師兄們的 violac ...

因我不是評審花的職員.
只能以個人喜好去判斷,
而以個人喜好去判斷 ! 我會選擇1.花瓣不會後翻, 2.花型豐滿為首選, 3.花型似梅花, 4.花色鮮明及豔麗, 色不能淡.

當然擇花好個人, 有人喜歡野味重, 較星型.
回復

cf0 發表於 2008-9-15 00:50:34 |顯示全部樓層
果然 , 果然
1 分 $, 1 分貨啊,  
我用左 $60 買返來的苗,
只係開 值 $ 60 的花

IMG_0146 (Small).JPG

唔怕, 我仲有一株, 係舊年在紛紛買的,
雖然都係 60 元, 但好似係正野來的
( 果為買果時有的問題, 只係得一片葉,
而家已經 有 4 片啦, 下年未死應該可以開花了 )
好, 我 . . . . . . 唯有等
回復

wilson 發表於 2008-9-15 02:47:56 |顯示全部樓層
原帖由 cf0 於 2008-9-15 00:50 發表
果然 , 果然
1 分 $, 1 分貨啊,  
我用左 $60 買返來的苗,
只係開 值 $ 60 的花

唔怕, 我仲有一株, 係舊年在紛紛買的,
雖然都係 60 元, 但好似係正野來的
( 果為買果時有的問題,  ...

HK$60不是錢嗎 ?
喜歡一株花不是用錢來量度呵 !
最重要是自己喜歡 ~ 對嗎 ?
回復

cf0 發表於 2008-9-15 07:57:59 |顯示全部樓層
對呀,
雖然唔係 "最" 正果隻,  
但我都好鐘意架,
開花已經好開心啦,
回復

wilson 發表於 2008-9-15 14:22:03 |顯示全部樓層
原帖由 cf0 於 2008-9-15 07:57 發表
對呀,
雖然唔係 "最" 正果隻,  
但我都好鐘意架,
開花已經好開心啦,

我想你這株花是第一次開的嗎 ?
其實仍有進步的空間........
不要這麼快放棄它.......繼續努力呵 !
回復