新手請教:請救救小迷岩.....

作者: idadacat 發表于 2016-5-19 02:31:00
1910 21
點解我棵迷岩啲葉好似黃黃地....又軟晒落黎咁.....我帶左佢返屋企2個星期左右就變成咁...
請問有冇大師可以話我知點解呀?
紅豆包 發表於 2016-5-19 11:02:07 |顯示全部樓層
請問你放係咩位置?...可能太曬,曬過頭啲葉會黃,缺水會葉軟...爛球都會葉軟...
回復

idadacat 發表於 2016-5-19 12:45:47 來自手機 |顯示全部樓層
喺窗邊呀,由朝早到下就三點左右都有陽光既,不過唔係直射既
回復

B17 發表於 2016-5-19 14:44:18 |顯示全部樓層
有光唔直射,合適噃
如果冇淋水,淋夠水就會硬番

平時都入盒?

回復

idadacat 發表於 2016-5-19 15:29:05 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-5-19 14:44
有光唔直射,合適噃
如果冇淋水,淋夠水就會硬番

我等佢輕飄飄先淋透佢lor...好似種av咁....
個盒係唔肯定佢會唔會唔夠濕度....諗住試一試咋.....個盒本來淨係放住隔離果棵苗仔既......我拎佢返屋企果時唔小心整斷左..... 放佢入溫室希望可以出返個球俾我........
定係我應該換一換泥睇下佢係咪爛根??
回復

puni3577 發表於 2016-5-19 15:36:49 |顯示全部樓層
睇相又唔係好差喎,如果只有下層的葉黃而數量唔多,可能係新陳代謝。
不過樓主棵迷岩好似換吓泥會好D
回復

idadacat 發表於 2016-5-19 15:48:14 |顯示全部樓層
puni3577 發表於 2016-5-19 15:36
睇相又唔係好差喎,如果只有下層的葉黃而數量唔多,可能係新陳代謝。
不過樓主棵迷岩好似換吓泥會好D{:emoj ...

係?咁等我今晚返去換泥先.....點先知道幾時要換泥架?
回復

puni3577 發表於 2016-5-19 16:03:23 |顯示全部樓層
D泥太舊OR流失太快我就換,有時好懶一年至換一次。
回復

B17 發表於 2016-5-19 16:33:26 |顯示全部樓層
idadacat 發表於 2016-5-19 15:29
我等佢輕飄飄先淋透佢lor...好似種av咁....
個盒係唔肯定佢會唔會唔夠濕度....諗住試一試咋.....個盒本來 ...

夏天唔乾燥,唔洗用溫室
睇一睇個盆輕唔輕,唔輕都軟就真係軟。輕就淋透水,等一晚,硬得番就冇野。
真係唔得先掘出黎睇下,迷岩通常一爛就爛球

回復

idadacat 發表於 2016-5-19 16:40:46 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-5-19 16:33
夏天唔乾燥,唔洗用溫室
睇一睇個盆輕唔輕,唔輕都軟就真係軟。輕就淋透水,等一晚,硬得番就冇野。
真係 ...

er........尋晚check左......個盆唔輕喎.....
回復

八王爺 發表於 2016-5-19 16:41:45 |顯示全部樓層
可能最近大風,迷岩不喜歡很通風的地方。
回復

B17 發表於 2016-5-19 16:44:43 |顯示全部樓層
idadacat 發表於 2016-5-19 16:40
er........尋晚check左......個盆唔輕喎.....

咁就掘啦,希望唔會得番個殼
如果爛球就剪枝條,浸水入溫室發根,再黎過囉
回復

idadacat 發表於 2016-5-19 16:53:52 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2016-5-19 16:41
可能最近大風,迷岩不喜歡很通風的地方。

真架???我以為佢好似av咁鍾意涼風陣陣添......
意...我可唔可以問埋其他苦苣苔點種架...?? 有咩要注意??
最近收集左幾種返黎學野~~有喜蔭, av, 種左成年都係得幾塊葉既大天鵝=.=",迷岩同花喵都有.....
而家最近窗就放左棵樹蘭, 九層塔同花喵~因為佢地好似比較襟曬同粗生....(同埋諗住用黎遮下陰)
跟住就係d av, 天鵝, 喜蔭呀咁....(迷岩同av放埋一齊既)

迷岩﹑喜蔭都怕冷,夏天他們生長的比較好。  發表於 2016-5-19 17:29
回復

idadacat 發表於 2016-5-19 16:56:38 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-5-19 16:44
咁就掘啦,希望唔會得番個殼
如果爛球就剪枝條,浸水入溫室發根,再黎過囉
...

唉......又要起佢底.....
上次我棵棉棉av斬頭頭浸左水好耐....而家d根都係得2~3mm....生得勁慢呀陰公......
而家呢棵有排等.......
點解d花花成日蝦我架....
回復

idadacat 發表於 2016-5-20 10:05:25 |顯示全部樓層
我尋晚起左棵迷岩望過....個球青青地色既係咪正常架?側邊D根就啡色既
不過我都換左泥...同埋放左佢係一個冇咁大風既位度....
我想問如果D葉都仲繼續軟...係咪剪枝條出黎...放棄個球呀?定係洗唔洗留返一對葉係個球度, 等佢再出過新苗?
回復

B17 發表於 2016-5-20 15:08:23 |顯示全部樓層
每次換泥我都順手剪哂d枝條,用黎分享,個球就等佢發芽再生過。
成棵換泥我都未試過 ,還請高手指導下

回復

idadacat 發表於 2016-5-21 17:26:50 來自手機 |顯示全部樓層
我成棵換泥冇剪枝條呀,我驚我唔識剪會整死棵野.....
回復

nonstop 發表於 2016-5-21 19:20:46 |顯示全部樓層
成棵換要入溫室保濕,個球冇曬根,通常D葉會軟曬
回復

nonstop 發表於 2016-5-21 19:21:45 |顯示全部樓層
要確定有芽點好剪曬D枝條
回復

B17 發表於 2016-5-21 19:43:12 |顯示全部樓層
nonstop 發表於 2016-5-21 19:20
成棵換要入溫室保濕,個球冇曬根,通常D葉會軟曬

舊年7月收到個球,入溫室,點知爛咗
我係咪有d乜野忽略咗?
http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=179879&pid=2099640&fromuid=66917

會否太濕呀?  發表於 2016-5-22 00:28
回復

12下一頁