球根毛D. Menziesii休眠處理一問

作者: yatjill 發表于 2016-5-7 17:41:51
2234 10

話說幾個月前淘左3粒D. Menziesii球並成功發芽,一個月前見較大兩棵開始枯,就減供水,兩星期前完全斷供水,從下圖現況可見大既兩棵已枯,但最細的堅持唔死仲繼續出新葉...

呢個時候發現兩個唔知點做既情況...

1. 球1旁應該係新形成既球根竟然發左芽...

2. 球3旁以為同球1發生一樣既情況,但睇真d,爆出黎果支野最頂好似有粒新球根=.=

呢個情況,我應該開始供水?唔供既話已發芽新球枯左應該就唔會變返粒球根,但供左水又驚已成球並休眠緊既會爛球...
同埋飛左出黎果粒球應該點?塞返入泥...?
cywong 發表於 2016-5-8 14:26:55 來自手機 |顯示全部樓層
我個D球根全部腐壞咗。。。
回復

powergun 發表於 2016-5-8 17:34:18 |顯示全部樓層
無開冷氣比佢咩?
回復

Victor9394 發表於 2016-5-9 13:27:37 |顯示全部樓層
出現兩棵唔同時期既野就梗係分盆先啦

至於分左盆之後,細細棵點處理,就睇你決定喇
回復

yatjill 發表於 2016-5-9 17:59:20 來自手機 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2016-5-9 13:27
出現兩棵唔同時期既野就梗係分盆先啦

至於分左盆之後,細細棵點處理,就睇你決定喇 ...

枯嗰兩棵都乾哂水變哂色,應該挖得球?仲生長緊嘅分完盆會繼續供水喇諗住,依家咁熱佢地捱到幾耐就幾耐啦
回復

yatjill 發表於 2016-5-9 18:04:02 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-5-8 17:34
無開冷氣比佢咩?

無呀,呢幾粒買返來時已經馴化適應北半球氣候,所以都係時間收皮,冇必要開冷氣吊命,係都開黎吊我條命先啦熱到熔
回復

powergun 發表於 2016-5-9 18:07:32 |顯示全部樓層
yatjill 發表於 2016-5-9 18:04
無呀,呢幾粒買返來時已經馴化適應北半球氣候,所以都係時間收皮,冇必要開冷氣吊命,係都開黎吊我條命先 ...

既然你都開冷氣啦, 帶埋佢入房試下嘛, 可能救得到呢
回復

yatjill 發表於 2016-5-9 18:16:29 來自手機 |顯示全部樓層
cywong 發表於 2016-5-8 14:26
我個D球根全部腐壞咗。。。

你點樣keep會爛哂?我試驗過,用裝con夾個盒仔放三四十粒赤玉土/桐生砂一半噴兩下水,一半全乾,跟住每兩星期噴一下水,咁就冇爛keep左三四個月;
但另一盒全噴三四下水,密封嗰陣出左少少水霧喺盒邊都全數陣亡...
同埋最好用新嘅土做存放,唔好用原盆種開嗰啲,或多或少都會有啲霉菌,兩三日啲球根就發霉收皮,以上係我廿粒盾葉球死剩三粒後得出嘅方法ˊ_>ˋ

評分

查看全部評分

回復

Victor9394 發表於 2016-5-10 13:22:36 |顯示全部樓層
yatjill 發表於 2016-5-9 17:59
枯嗰兩棵都乾哂水變哂色,應該挖得球?仲生長緊嘅分完盆會繼續供水喇諗住,依家咁熱佢地捱到幾耐就幾耐啦 ...

可以挖球,可以繼續留o係微濕既泥內,自行選擇

仲生長緊既,你有時間為佢添置更好設備同環境
回復

yatjill 發表於 2016-5-12 22:47:49 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2016-5-10 13:22
可以挖球,可以繼續留o係微濕既泥內,自行選擇

仲生長緊既,你有時間為佢添置更好設備同環境 ...

多謝指點
如果唔係果陣見佢15蚊一粒咁平我都冇打算要挑戰球毛
回復

Victor9394 發表於 2016-5-13 13:38:20 |顯示全部樓層
yatjill 發表於 2016-5-12 22:47
多謝指點
如果唔係果陣見佢15蚊一粒咁平我都冇打算要挑戰球毛  ...

我搬左屋都忘記左再挑戰
回復