捉蚜蟲!

作者: Wunshanso 發表于 2016-5-1 19:29:25
3052 11
頭先細心睇我新買嘅zucchini!

果然有蚜蟲!即刻捉走,然後噴薑水
希望唔好愈黎愈多

大家係陽台種有無特別多蟲害?我每次買完苗反屋企就好快有蟲,點解呢?
mk2325 發表於 2016-5-3 11:24:07 |顯示全部樓層
蚜蟲繁殖力非常驚人,而且可能幾個品種同時存在,有些黑色的有翅,可以飛到旁邊的作物。
我試過將田種的紅菜頭移入盆放在家種,蚜蟲跟住紅菜頭,每星期都有一個新世代。
最難搞的是泥裡的蛋,很難消滅。如果不用農藥,最有效方法是用瓢蟲食佢,其次是65度以上高溫焗田。
回復

VHFANT 發表於 2016-5-3 12:16:34 |顯示全部樓層
我引左好多蝴蝶蟲蟲

呢粒睇佢都就快要出世啦 ....

回復

rrr888 發表於 2016-5-3 12:49:54 |顯示全部樓層

我地下戶外種植,但甚少蚜蟲侵害,除非用網封住種菜芯,或通風唔好,都試過幾次。我懷疑係有長腳虻(個樣似蒼蠅,唔好整死佢呀!好似係食蚜蟲的),同蜘蛛之類幫手食害蟲。因飄蟲好難搵到,自然飛嚟嘅又好少見。
回復

mk2325 發表於 2016-5-3 17:09:32 |顯示全部樓層
有時是螞蟻+蚜蟲的共生關係,因螞蟻喜歡食蚜蟲分泌的蜜露而保護牠。
蚜蟲帶有病毒,容易傳播到宿主身上,且蜜露加速細菌繁殖。故引來各種病,例如斑點病、白粉病、炭疽病等。
在種十字花科的菜田附近會有很多螞蟻及蚜蟲,可能你買的苗是在有蚜蟲出沒的田附近。
甲殼素可對付螞蟻及泥上蚜蟲,是沒毒性的農藥,昆蟲經過時,如身上附上了甲殼素,便會失去水份而死。灑在泥上便可,花墟可以買到。同時噴大氣味的蒜水,可望驅走害蟲。
回復

rosetina 發表於 2016-5-3 20:36:06 |顯示全部樓層

original_SR9w_4f0c000141bc1e83 (1).jpg

original_zq0i_4a810000a0ff1e80 (1).jpg

依D唔知咩野虫. 系我個女棵楓樹度.
好可怕呀
回復

AE380 發表於 2016-5-3 22:37:32 |顯示全部樓層
嘩....嚇死人
回復

VHFANT 發表於 2016-5-4 11:18:21 |顯示全部樓層
rosetina 發表於 2016-5-3 20:36
依D唔知咩野虫. 系我個女棵楓樹度.
好可怕呀

好熱鬧,開緊聯歡會咁!!
回復

Wunshanso 發表於 2016-5-4 13:28:06 來自手機 |顯示全部樓層
啲蟲真係一發不可收拾,我以前試過有紅蜘蛛,我見住佢地排隊上黎我露台,仲要去埋人地個露台,真係煩死人。我有啲好似烏蠅咁嘅野飛飛下。唔知係咪食蚜蟲㗎呢
回復

Wunshanso 發表於 2016-5-4 13:29:24 來自手機 |顯示全部樓層
Rosetin你果啲似係caterpilar ...
回復

mk2325 發表於 2016-5-5 13:25:11 |顯示全部樓層
似呢隻:朱砂蛾 cinnabar moth (tyria jacobaeae) Cinnabar_moth_(Tyria_jacobaeae).jpg post-12150-1194169754.jpg
回復

rosetina 發表於 2016-5-7 20:22:22 |顯示全部樓層
Wunshanso 發表於 2016-5-4 13:29
Rosetin你果啲似係caterpilar ...

系咪會變飛蛾呀 ?
回復